Bangladeşli Musluman ve muhafazakar bir aileden Safia Mahjebin, 10 yaşındayken okulu asıp New York metrosuyla bir duraktan diğerine gidiyordu.
Mahjebin icin bu kucuk seyahatler nadiren tattığı ozgurluğuydu:
"En son durağa kadar gidip aynı yolu donuyordum. Bazen bir durakta inip etrafı geziyordum. İstasyonlar cok guzeldi."
Ancak ailesi her şeyi oğrendi. Babası ona, "Madem seni kontrol edemiyoruz, o zaman bir Bangladeşliyle evleneceksin" dedi. Bu, boş bir tehdit değildi.
ABD'nin cocuk gelinleri: 11 yaşındayken ailesi kilisedeki tecavuzcusuyle evlendirdi Evlenmeye zorlanan Mahjebin, fiziksel ve sozlu tacizlerle karşılaştı:
"Bir sure sonra o kadar dayanılmaz hale geldi ki, evlensem beni rahat bırakırlar diye duşundum. Buyurken bircok duğune gittim; kucuk kızlar ailelerine 'Evlenmek istemiyorum' diye ağlıyorlardı."
Buyurken bir cok duğune gittim; kucuk kızlar ailelerine 'Evlenmek istemiyorum' diye ağlıyorlardı."
Bangladeşli Safia Mahjebin
Mahjebin burs kazandı ve okul kampusunde uyumaya başladı. Bir universitede İslam felsefesi dersleri alıyordu. "Benim dinim, zorla evliliğin hukumsuz ve gecersiz olduğunu acıkca soyluyor" diyen Mahjebin'e gore, dinini tanıdıkca anne babasına daha rahat karşı durabildi.
ABD'de 250 bin cocuk gelin
ABD merkezli yayın kuruluşu PRI'ya konuşan Mahjebin, ABD'de zorla evliliğe itiraz edebilen, 18 yaşın altındaki kişilerden.
Cocuk evlilikleriyle mucadele eden gruplarsa, ABD'de, onemsiz gibi gorunen cocuk evlilikler sorununun git gide buyuduğunu soyluyor.
Unchained at Last (Sonunda Zincirsiz), zorla ya da anlaşmalı evliliklerle evlendirilenlere yardım sağlayan bir sivil toplum kuruluşu.
Grubun paylaştığı verilere gore ABD'de "2000-2010 yılları arasında, 12-18 yaş grubunda yaklaşık 250 bin kişi" evlendi.
New York'ta 14 yaşındaki bir kişi evlenebiliyor
ABD'de sadece 10 eyalette cocuk evliliklerine karşı onleyici ve cezai yaptırımlar var. Eyaletlerin coğunluğunda yaş sınırı 18. 27 eyalette ise yasalar herhangi bir yaş sınırı belirlemiyor.
Bircok eyalette "ailenin rızası" cocukların evlenmesi icin istisnai durum oluşturuyor. Anne veya babanın evlilik izni başvurusu icin atacağı bir imza yeterli.
Orneğin New York yasalarına gore, 14 yaşındaki bir kişi evlendirilebiliyor.
Aynaya baktığımda karşımdaki yansımayı artık tanıyamıyordum."
Sağlık Bakanlığı'nın verilerine gore, New Jersey'de 1995-2012 yılları arasında, bazılarının yaşı 13'e kadar inen yaklaşık 3500 kişi evlendirildi.
New Jersey'de 15 yaşın altındaki bir kişinin evlenmesi, mahkeme izniyle mumkun.
Bu cocukların yuzde 91'i yetişkinlerle ya da kendilerinden yaşca cok buyuk kişilerle evlendirilmiş.
Esther'in hikayesi
New York'ta evlendiğimde 17 yaşındaydım. Hasidik Yahudi cemaatinden, fakir bir aileden geliyorum. Etrafımda neredeyse herkes erken yaşta evlenmişti. Hayatım icin başka seceneklerim yoktu. Ailemden biri zengin bir cocukla evlenmemi onerdi, ben de "Neden olmasın?" dedim.
Henuz bir bebektim. Korunaklı bir hayatın icinde buyumuştum. Hic erkek arkadaşım olmamış, kimseyle cıkmamıştım.
Telif hakkı Unchained at Last
Ailemin neden benim icin evlilik izni belgesi imzaladığını bile bilmiyordum.
Evlendiğimiz gece bir suredir fahişelerle birlikte olduğunu soyledi. Evliliğimiz suresince bana milyonlarca kez tecavuz etmiş olmalı. Ama toplu tecavuz de vardı.
Aradan 9 yıl gecti. Yine sarhoştu ve yine bana tecavuz etti. Aynaya baktığımda karşımdaki yansımayı artık tanıyamıyordum. Cocuklarımı alıp ailemin evine gittim. Her şeyi anlattım. Tecavuzler, toplu tecavuzler. Ailem o gun yıkıldı.
Kaynak: Unchained at Last
'Araba bile kullanamıyordum ve bu adamın ellerine verilmiştim'
Betsy Layman, New York'taki Ortodoks bir Yahudi. Amerikan Washinton Post gazetesinin hikayesine yer verdiği Layman 17 yaşındayken, henuz 45 dakikadır tanıdığı bir adamla evlenmesine karar verildi.
27 yaşındayken uc cocuğuyla beraber kactı. Ancak evliliğinin izleri onun peşini bırakmadı. Lise mezunu ve deneyimsiz olduğu icin iş bulamıyordu. Cocuklarına bakacak parası yoktu. Gecici ve yarı zamanlı işlerse faturalara bile yetmiyordu.
Sara Siddiqui 15 yaşında evlendirildi. Şimdi 36 yaşında. Babası başka bir kulturden bir erkek arkadaş olduğunu oğrendi, evlilik dışı ilişkiye girerse "ebediyen lanetleneceğini" soyleyip durdu. Bir gun sonra imam nikahı kıyarak onu kendisinden 13 yaş buyuk biriyle evlendirdi.
Nevada'da bu defa resmi nikah yapıldığında 16 yaşındaydı ve 6 aylık hamileydi. 10 yıl boyunca bu evliliğe hapsedildi:
"Araba bile kullanamıyordum ve bu adamın ellerine verilmiştim. Kendime bile bakmaya hazır değilken bir kocaya ve cocuklarıma bakmaya başlamıştım."
Michelle DeMello Colorado'da Hristiyan bir ailenin kızı. 16 yaşındayken hamile kaldığı 19 yaşındaki erkek arkadaşıyla evlenmeye zorlandı. Yarattığını duşunduğu karışıklıktan sonra, evliliğine itiraz etmeye hakkı olmadığına inanıyordu.
"Ya oranın parlak fahişesi olacaktım ya da ailemin onurunu kurtarmak icin herkesin olmamı istediği kız olacaktım."
42 yaşındaki DeMello, o yıllarda yasaların bu yaşta evlenmesine izin vermeyeceğini duşuyordu. Kısa sure sonra yanıldığını anladı.
Fiziksel ve ruhsal sağlığa yıkıcı etkiler
ABD'deki gocmenlere destek veren Tahirih Adalet Merkezi'nin verilerine gore, 2009 ve 2011 yılları arasında 18 yaşın altında evliliğe zorlanan 3 bin kişi kayda gecti. Bircoğu, surgun edilecekleri, oldurulecekleri ya da dayak yiyecekleri korkusuyla evlendi.
Muslumanlar, (coğunlukla Katolik) Hristiyanlar, Hindu, Budist ve Sihler arasında cocuk evliliklerine sıklıkla rastlanıyor.
18 yaş ve altındaki evliliklerin, fiziksel ve ruhsal sağlık uzerinde yıkıcı etkileri var. Eğitim ve ekonomik fırsatlara erişimleri azalırken, şiddete maruz kalma riskleri artıyor.
Bu kızların kalp krizi, şeker hastalığı, kanser ve felc riski, 19-25 yaşları arasında evlenenlere gore yuzde 29 daha fazla.
Anerika'da 19 yaşından once evlenenlerin liseyi yarım bırakma ihtimali, yuzde 50 daha cok. Universiteyi bitirme ihtimalleri ise 4 kat daha az. Ancak bircok eyalette, yasalara getirilen "istisnai durumlar" nedeniyle bu sorunun onu alınamıyor.
Orneğin, Virginia'da 16 yaşından sonra "ozgur bırakılmış" kişilerin vakalarında istisnai olarak cezai yaptırımlar kaldırıldı.
Cocuk evliliklerinde yetişkinlere cezai yaptırım getirilmesi icin New York and Maryland'de Eyalet Senatosu'na sunulan yasa tasarıları da reddedildi.
bbc.com