Kızım 20 aylık. Soylemesi gerektiğini duşunduğumuz bircok kelimeyi soylemiyor ya da soyleyemiyor galiba emin olamıyorum. Canımı sıkmamaya calıştım bu zamana kadar ama iyice icime dert olmaya başladı. En cok da 'anne' diyememesi cok moralimi bozuyor. Cok nadiren zorlayarak 'aye' dedirtebiliyoruz.
"Baba, dede, gitti, bay bay, gel, mamma, meraba, mavi, teyze" gibi birkac kelime soyluyor ama genellikle anlamsız şeyler mırıldanıyor. Gorduğu herkese ya baba ya da dede diyor. Dedesini uzun zaman gormeyince unutup bir sure baba diyebiliyor dedesine. Hatırlatarak dede demesini sağlıyoruz. Kadın erkek ayırt etmeden ya dede ya baba diyor. Ben inatla "anne" derken o inadıma ya baba diyor ya da dede. Ses tonu da sanki inatlaşır gibi oluyor. Gercekten demek mi istemiyor yoksa bir sorun mu var anlayamıyorum. İnsanlar anne diyemediğini duyunca şaşırıyorlar. Ve ben de cok bozuluyorum bu duruma cocuğuma sorunluymuş gibi bakıyorlar. Bunlar dışında bir problem goremiyorum her dediğimizi anlıyor konuşurken ondan bahsettiğimizi bile farkediyor. Şimdiden yemeğini kendisi yiyebiliyor. Uysal bir cocuktur soz dinliyor. Yapmaması gereken şeyleri bilip yapmıyor (istisnalar olsa da). Kısacası bir ara otizm olabilir mi diye şuphelendik ama otistiğe de benzemiyor tek benzerlik konuşma sıkıntısı.
Doktora goturmeli miyim hemen? Bu normal mi sizce konuşur mu zamanla? Sizin cocuklarınız ilk ne zaman anne dedi ne zaman konuşmaya başladılar arkadaşlar?