Bu rehber daha once yazdığım Man Sayfası Nedir? başlıklı makalenin devamı niteliğindedir.
GirişBir Linux kullanıcısı olmaya aday veya bir Linux kullanıcısı olduğunuzu varsayarak konuşacağım. Bir sorunla karşılaştığınızda veya bir şeyi nasıl yapacağınız hakkında bir fikriniz olmadığında ne yaparsınız? Kara kara duşunur ve uzulur musunuz? Hemen forum sayfasını acıp yardım mı istersiniz? Yoksa sakin bir şekilde probleminizi cozmek icin araştırma mı yaparsınız? Uzulmeyin, bugun elimden geldiğince sorularınıza cevap vermeye ve daha bilincli bir kullanıcı olmanızı sağlamaya calışacağım.
Bir Sorunla Karşılaştım!Neler Yapılmamalı!
Panikleyip kara kara duşunmek Hemen forumlara duşmek Neler Yapılmalı?
Sakin olup sorunun kaynağı tespit etmek Sorun hakkında internette araştırma yapmak Bir sorunla karşılaştığınızda yaşadığınız duyguların ben de farkındayım ve yeni bir kullanıcı olarak ne kadar caresiz hissettiğiniz konusunda empati kurabiliyorum, ben de yeni bir kullanıcıydım sonucta. Boyle bir durumda ben de paniklemiş ve bir sure ne yapacağımı cozememiştim ancak sonrasında internetten araştırmayı denedim. Sadece ben yaşamamışımdır sonucta o kadar insan kullanıyordur dedim. Haksız değildim ve benim gibi aynı sorunu yaşayan yuzlerce hatta binlerce insan vardı.
Hadi bu komik sorunun ne olduğuna bakalım. "Vim'den cıkamamak." (Vim bir metin duzenleyicisidir.) Komik bir gercek var ki Vim hakkında Google uzerinde en cok aratılan soru "Vim'den nasıl cıkılır?" sorusuydu. Bunu ben de aratmıştım ve cevabı da kabak gibi her yerde yazılıydı. Hatta Vim'den nasıl cıkılır diye makale bile vardı!
Başka bir sorunu ele alalım. Manjaro kullanırken Lightdm bir hata verip X'in başlatılmasına engel oluyordu. (Bu grafiksel arayuze giremeyip terminal uzerinde sıkışmak anlamına geliyor. Kimilerinin terminal klostrofobisi tutmuş olabilir.) Ben onceden edindiğim deneyimle internette araştırma yaptım ve pek cok sonuc cıktı karşıma. Ben Lightdm'in verdiği "Lightdm başlatılamadı!" hatasını aratınca bunun cok fazla sebebi olabileceğini oğrendim. Bunun uzerine Manjaro'nun forumunu keşfettim ve sorumu orada sormaya karar verdim. Bana belli başlı komutların cıktısını istediklerini soylediler, bunlar log ve sistemimi incelemeleri icindi. (Bu bilgileri bize verip sorununuza daha rahat cozum bulunmasını istiyorsanız daha onceden actığım şu konuyu inceleyin.) Ben de gerekenleri gonderdim ve bana yanlış ekran kartı surucusunu kurduğumu, ekran kartı surucusunu kaldırıp şu surucuyu kurmam gerektiğini soylediler ve gercekten de sorunum cozume kavuştu.
Araştırma Nasıl Yapacağım?Sorunun ile ilgili aratılabilecek kilit anahtar kelimeleri veya direkt aldığın hatayı ya da yapmak istediğin şeyi soru olarak aratabilirsin. İlk olarak kullandığın Dağıtımın wiki sayfasına bakmalısın. Wiki sayfaları onemlidir, okumaya ozen gosterin. Sonrasında dağıtımın kendi forumunda aldığınız hata veya yapmak istediğiniz şey aratılmış mı diye bakın. Bazen yapmak istedikleriniz kullandığınız dağıtımda diğer dağıtımlara gore daha farklı yollardan gecebiliyor, bu nedenle bu adım da onemlidir. Eğer dağıtımın kendi forumunda sorulmamışsa siz sorun, orada dağıtımı ağırlıklı olarak kullanan insanlar ve dağıtımın geliştiricileri bulunduğundan en profesyonel yardımı oradan alabilirsiniz. İngilizce bilmiyorum burada sorsam olmaz mı? Olur, GNU/Linux subforum'unda elimizden geldiğince alınan hatalara cozum bulmaya calışıyoruz.
Bir Sorunla Karşılaştığımızda Eylem Planı Sakin olmalı ve sorunun kaynağını araştırmalıyız. Yaşadığımız sorunu internet uzerinde araştırmalıyız. Araştırırken bir cozume ulaşamadıysak ilgili forumlardaki bilgili insanlardan yardım almalıyız. SonucBu dediklerimi uyguladığınızda eskisinden daha bilincli bir kullanıcı olmaya başladığınızı hissederseniz bu rehber başarıya ulaşmış demektir. Araştırmayı ve en onemlisi okumayı unutmayın, okuduğunuz icin teşekkurler.
Rehber Linux Kullanıcıları icin Araştırma Rehberi
Linux0 Mesaj
●6 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- işletim Sistemleri
- Linux
- Rehber Linux Kullanıcıları icin Araştırma Rehberi