FFmpeg nedir?​Kendi sitesinden alıntılayalım;

FFmpeg, insanların ve makinelerin yarattığı hemen hemen her şeyi decode, encode, transcode, mux, demux, stream, filter ve play edebilen lider multimedya cercevesidir. Son teknolojiye kadar en belirsiz eski formatları destekler. Bazı standartlar komitesi, topluluk veya bir şirket tarafından tasarlanmış olsalar bile. Aynı zamanda oldukca taşınabilir: Ffmpeg, cok ceşitli yapı ortamları, makine mimarileri ve konfigurasyonları altında Linux, macOS X, Microsoft Windows, BSD'ler, solaris vb. uzerinde test altyapımız Fate'i derler, calıştırır ve gecer.
Genişletmek icin tıkla...

Ben bu yazımda sadece terminal uzerinden ffmpeg aracı ile medya dosyalarını donuşturmeyi ele alacağım. FFmpeg'in bircok fonksiyona sahip başka aracları da var, bunları Kaynaklar'da verdiğim bağlantıdan inceleyebilirsiniz.
FFmpeg'i kurmak​
[CODE title="Debian/Ubuntu"]sudo apt install ffmpeg[/CODE]

[CODE title="Fedora"]sudo rpm --install ffmpeg[/CODE]

[CODE title="Git"]git clone https://git.ffmpeg.org/ffmpeg.git ffmpeg[/CODE]

FFmpeg ile Dosya Donuşturmek​
[CODE title="Donuşturme"]ffmpeg -i giren_dosya.mp4 cikan_dosya.avi[/CODE]

Bunun gibi istediğiniz medya uzantısını kullanarak medya formatlarını birbirine cevirebilirsiniz.
Videonun Kare Hızını Ayarlamak​
[CODE title="Kare Hızı Ayarlama"]ffmpeg -i giren_dosya.avi -r 30 cikan_dosya.avi[/CODE]

Koddaki -r seceneğini kullanarak -r [kare hızı] şeklinde istediğiniz kare hızına donuşturebilirsiniz.
Videonun Cozunurluğunu Ayarlamak​
[CODE title="Cozunurluk Ayarlama"]ffmpeg -i input.mkv -c:a copy -s 1280x720 output.mkv[/CODE]

Koddaki -s seceneği ile -s [cozunurluk] şeklinde istediğiniz cozunurluğe donuşturebilirsiniz.
GUI Versiyonu​Bunun icin GUI alternatifi olarak Handbrake kullanabilirsiniz.
[CODE title="Ubuntu Handbrake"]sudo apt install handbrake-gtk[/CODE]
Detaylı Okuma​Daha detaylı olarak Ffmpeg'i incelemek icin vereceğim dokumantasyon bağlantısına ulaşarak Ffmpeg'in sayısız ozelliğini keşfedip deneyebilirsiniz. Ben cok detaylı olarak inceleyemedim cunku gercekten bu aracın kalan kısımları aşırı detay iceriyor, okuduğunuz icin teşekkurler.
Kaynaklar​ffmpeg Documentation (dokumantasyon)
About FFmpeg ffmpeg.org