"ABD'de hapiste bulunan vicdani retci cavuş Camilo Mejias: 'Bu savaşın Amerika'nın dunyayı daha guvenli bir yer yapması icin olduğunu soyleyemem. Demokrasi icin olduğunu da soyleyemem. Terorizmi onlemek icin olduğunu da soyleyemem. Ben Irak'ta bulunmak, insanları oldurmek ve oldurulmek icin tek bir iyi neden bulamıyorum."
Irak savaşı, Amerikan halkının hayatına ciddi olarak, Amerika Saddam rejimini devirdikten sonra girdi. Gecen yıl 1 Mayıs sonrasında direnişciler gunde en az 1, kimi zaman da onlarca Amerikan askeri oldurerek işgal guclerine yanıt verdi

GUNEŞ UNSAL
Ve şu ana kadar 600'un uzerinde işgal gucu askeri olduruldu, bu ulkelerin bircok vatandaşı kacırıldı. Art arda gelen olumler ABD kamuoyundan saklanmaya calışılırken, muttefik ulkeler askerlerini cekme kararı aldığını birer birer acıkladı. İspanya'nın ardından Dominik Cumhuriyeti ve Honduras da Irak'tan askerlerini cekmeye başladı.

"Irak'a ozgurluk goturmek" adı altında başlatılan işgalin ABD kamuoyunda yarattığı sis perdesi Amerikan askerlerinin tabutlarının gelişi ile aralandı. Ancak olumlere ilişkin fotoğraf ve ayrıntıların Bush yonetimince sansurlenmesi buyuk bir tepkinin verilmesini geciktirdi. Bu sansurun hukmu Amerikan bayrağına sarılı 16 tabutun fotoğraflarının yayınlanmasına dek surdu. Kendini fanusuna kapatmış Amerikalı, bu fotoğraflarla sarsıldı ve eylemlerine de hız verdi. Bazı Amerikalı ordu mensuplarının Irak'a donmeyi reddederek başını cektiği hareket, bu fotoğraflarla canlandı.

'Bir gun olu gelebilir!'
Bir Amerikalının, Anneler Gunu dolayısı ile annelere, "Cocuklarınızı gondermeyin, bir gun oluleri gelebilir" şeklinde yaptığı cağrı, bu hareketliliğin tam ortasına bomba gibi duştu. Şimdi savaş karşıtı hareketin bu noktadan yola cıkarak daha duyarlı ve aktif olması bekleniyor. İşte Amerikalı Rosemarie Slavenas'ın Irak'ta olen oğlu Brian Slavenas'a yazdığı tuyler urpertici şiir ve Irak'a gitmeyi reddeden Amerikalı ordu mensuplarına destek verilmesi cağrısı:

"Oğlum beni cağırıyor, Anne!

Neden izin verdin bunların olmasına? / Ben senin goğsunde hızla carpan kalp atışları değil miydim?

Neden durdun ve bana elveda dedin? / Neden ağlamadın, 'Hayır! Gitme!' / Ve beni niye tehlikeden uzak tutmadın? / Tıpkı cocukluğumda yaptığın gibi

Neden durdun ve gitmemi izledin,

Bağdat ateşler icerisinde yanarken,

Diğer cocukların oleceğini duşunup / "Ama bu benim oğlum değil" mi dedin?

Neden durdun ve benim gitmemi izledin? / Bağdat ateşler icerisinde yanarken / Diğer cocuklar olur, ben değil" / Diye mi duşundun?"

"Savaşa Hayır De" cağrısı şoyle suruyor: "Butun dunya cocuklarının anne ve babaları olarak bizler cocuklarımıza 'Hayır, gitme' demenin daha etkili yollarını bulabilirdik. Şu anda sadece yuzleri bulan İsrailli askerin reddettiği, işgal edilmiş topraklarda Filistin halkına reva gorulen insanlık dışı uygulamaları yapan gaddar İsrail askerleri ile birlikte hizmet etmeyi biz de reddedebilirdik. Her acıdan Camilo Mejias gibi 'Hayır, biz geri donmeyeceğiz' diyen askerlerimizi ve ordu mensuplarını destekleyelim"

Bir vicdani retci
Camilo Mejias:
Vicdanı retci. Şu anda Ft. Bragg cezaevinde tutuluyor ve vatan hainliği ile suclanıyor. Basınla konuşması yasak. Mektuplar yolu ile oluşturulan iletişim ağından ulaşan mektubunda Camilo ne kadar cok insanın ozgurluk icin ayağa kalktığını gormenin cesaret verici olduğunu soyluyor. Bunun aynı zamanda Amerika'da ne kadar cok ozgurluk hakkının Bush yonetimi tarafından ciğnendiğini de gosterdiğini belirten Camilo, "Kadınların yuruyuşu gosteriyor ki, guclu olan biziz. Boyle bir hareketin bir parcası olmaktan gurur duyuyorum" diyor.

Tutuklanmadan once, 60 dakika boyunca Amerika'nın Irak'ta bulunmasının illegal olduğunu anlatan Camilo, Irak'ta ne icin savaştığınızı duşunuyorsunuz sorusunu da şoyle yanıtlamış: "Bu savaşın Amerika'nın dunyayı daha guvenli bir yer yapması icin olduğunu soyleyemem. Demokrasi icin olduğunu da soyleyemem. Terorizmi onlemek icin olduğunu da soyleyemem. Ben Irak'ta bulunmak, insanları oldurmek ve oldurulmek icin tek bir iyi neden bulamıyorum." Savaş karşıtları cavuş Camilo Mejia'nın mektuplarla desteklenmesini istiyor.

Gormeyen bir başkan
Ote yandan, savaş karşıtı hareket Iraklılara uygulanan işkencelerin yeni olmadığını da vurguluyor. Bu konuda yeni acılan "Korunmasız" isimli sergide fotoğraflarla, beyazların siyahlara yaptıkları işkenceler resmedilmiş. Mississippi'de yer alan Jackson Devlet Universitesinde acılan sergiyi anlatan Cecelia Luschnig'de, "Bir ulke ki var olmayan, ya da bir başkan ki gormeyen" diye başladığı mektubunda Amerikan Başkanı'na soruyor: "George W. Bush, Irak kurbanlarına yapılan iğrenc işkence fotoğraflarını bulur, ancak bunlar onun bildiği Amerika'da değildir. Cumartesi sabahı radyo, Bush'un şaşırtıcı acıklamasını verir. Ona gore gosterilen resimler var olmayan bir ulkedendir. Merak ediyorum; Bush, Mississippi'de bluğ cağındaki Emmet Till'in, beyaz bir kadına ıslık caldığı icin işkence ile iğdiş edilen, tanınmaz hale gelene kadar dovulen fotoğraflarını gordu mu? George W. Bush resimli kitaplara bakmaktan hoşlanıyormuş. Belki Bush, tekrar gulumsemeden ve Amerikalı olmanın ne kadar iyi bir şey olduğu konusunda ovunmeden, ulkesi ve değerleri hakkında daha cok oğrenmek icin bu resimlere daha cok bakmalı." İSTANBUL

Askerler olmeye devam ediyor!
Bağdat'ta 2 Amerikan askeri oldurulurken, Avustralya, Irak'ta iktidarı devralacak hukumetin istemesi halinde birliklerini cekeceğini bildirdi. Bağdat'ın guneyinde isyancıların havan topu ve pusu ateşine maruz kalması sunucu I. Zırhlı Tumen'den 2 asker olmesiyle birlikte 9 Nisan 2003'ten bu yana 560'ın uzerinde Amerikan askeri oldu. Ote yandan, Avustralya, Irak'ta iktidarı devralacak hukumetin istemesi halinde birliklerini cekeceğini bildirdi. Avustralya Dışişleri Bakanlığı'ndan adının gizli tutulmasını isteyen bir yetkili, Irak halkının guvenli ve ozgur bir gelecek kurmasına katkıda bulunmak amacıyla Avustralya birliklerinin, gorevin tamamlanması ya da Irak hukumetinin artık yardıma ihtiyac kalmadığına karar vermesi halinde bolgeyi terk etmekten memnuniyet duyacağını soyledi.

kaynak:savaskarsitlari.org