Dosya uzantılarınız .mobi, .cbr gibi kindle, comic book ve benzeri uygulamalar icin yapılmış ve onları acmakta sıkıntı mı cekiyorsunuz? Actığınızda da orijinalleğini koruyamıyor ve bozulma mı oluyor? Cozumumuz Foliate. Kullandığımız klasik Document Viewer temasına cok benzeyen hatta daha cok ozelleştirilebilir ve daha şık olan Foliate bircok ozellik ile geliyor. GNU/Linux icin geliştirilmiş uygulamayı sunmaya başlayayım.

Gorunuş ozellikleri
Tek ve cift sutun sayfa duzeni. Font değiştirme, kelimeler arası ve sayfa dışındaki boşlukları duzenleme. Renk ve parlaklığı ayarlama. Gercekci, kitap benzeri dizayn. Satır sonuna sığmayan sozcukleri otomatik kesme işareti ozelliği ile ayırmak. Okurken rahatsız etmemesi icin fare imlecinin ve pencere kontrollerinin otomatik gizlenmesi. Farklı alfabeler icin sağdan sola ve dikey yazı duzeni seceneği.
Fonksiyonel ozellikler
Kitabın bolumlerini gosteren sol taraftaki bar. Kitapların icinde kelime arayabilmek. Okudukca ilerlemenizi gosteren gelişim yuzdesi. Steam'de gorduğunuz oyunu oynama saatiniz gibi kitabı okuma saatiniz de kaydediliyor. Resim yakınlaştırma/uzaklaştırma ve dondurme.
Kitaplardaki acıklamaları pop-over ile goruntuleme. Aynı anda birden fazla kitap acabilme. Ayrac ve istediğiniz bir yere not koyabilme. Kullanışlı araclar

Kelimeleri Wikipedia ve diğer sozlukler uzerinde araştırabilmek. Paragraf ve kelimeleri Google Ceviri ile cevirebilmek. eSpeak ve benzeri seslendirme motorları aracılığyla text-to-speech ozelliğini kullanabilme. Gorseller:

Ben Star Wars okurken bu temayı tercih ettim, hem gozumu yormuyor hem de renk teması olarak Star Wars'u andırıyor. İsterseniz custom temalar da ekleyebilirsiniz.
Nasıl İndirilir?
Snap veya Flatpak kullanarak indirmek mumkun şu şekilde snap install foliate ve flatpak install flathub com.github.johnfactotum.Foliate ile kurup flatpak run com.github.johnfactotum.Foliate ile calıştırabilirsiniz. Dağıtım olarak da şoyle listeleyebiliriz.
Linux
Arch: pacman -S foliate
Fedora: dnf install foliate
Gentoo: app-text/foliate
Debian/Ubuntu: apt-get install foliate
openSUSE: foliate
Parabola: foliate
Void: xbps-install -S foliate
BSD
FreeBSD/Dragon Fly BSD: deskutils/foliate
NetBSD: print/foliate