Burada paylaşmış olduğum hafif dağıtımı Turkiye dışında indiren ulkelerin neredeyse tamamı gelişmiş-zengin ulkeler olması beni arayışa itti.
Biz hafif oturumları zayıf bilgisayarlar ve bilgisayarı yenileme durumu olmayanlar icin paylaşıyoruz, en azından boyle duşunuyoruz.
Oysa dunyada amac ile kullanım tersine yuruyor, yoksul ulkeler guclu bilgisayar gerektiren ağır sistemleri daha cok tercih ederken zengin ulkeler hafif sistemi tercih ediyor. Bunun nedenini araştırdığımda "software bloat" denen yazılım şişkinliği anlayışıyla karşılaşıyorum.

Yazılım şişkinliği anlayışı nedir?

Gelişmiş ulkeler sistemi şişiren gereksiz gordukleri yazılımlardan ayıklanmış sistemi tercih ediyorlar. Bu da eksik gordukleri yazılımları kendilerinin deneyimi sayesinde giderebildikleri ve ozelleştirebildikleri yeteneğine dayanıyor. Geri kalmış ulkeler ise genel olarak boyle bir deneyim olmadığı icin hazır ve mumkun olduğunca paket yuklu dağıtımları tercih ediyorlar. Aradaki en onemli anlayış farkı olan bu software bloat anlayışı ciddi olarak duşunulmesi gereken bir anlayış. Zira yoksul ulke insanının geneli neden gelişmiş ulke insanı kadar deneyim sahibi değil gibi bir soru karşımıza cıkıyor.
Oysa GNU/Linux herkese acık bir işletim sistemidir, zengin ulkelerde olduğu gibi yoksul ulkelerin de onu deneyimlemesi ve aynı yeteneği gostermesi icin hic bir engel yok. O halde neden boyle, yani neden sistem tercihi genel olarak tersine işliyor. Bunun elbet bilimsel bir cevabı da vardır ama sizlerin bu konuda goruşleriniz nedir, zira insanların goruşleri de coğu durumda gelişimin bir parcasıdır.