Bilirsiniz şehitler kanlı elbiseleriyle defnedilir. Kanlı elbiseleri, onların beraat kararları gibidir. Allah'ın huzuruna onunla cıkarlar.
Ve bir şehit. Defnedilmeden once ustu arandığında mubarek kanına bulanmış bir mektup cıktı cebinden. Karısına hitaben yazmış, ancak gonderecek zamanı olmamıştı.
Şehidin adı Zahit, rutbesi usteğmen. O zamanki deyişle "MulÂzim-i Sani Zahit Efendi..."
Mektubun bugunku dille ozeti şoyle:
"Aziziye (Pınarbaşı) İlcesi'nin Kılıc Mehmet Bey Koyu'nden Ahmet Efendi kızı eşim Hanife Hanıma...
"İşte bugun seferberlik ilan edildi. Ben hem kendim, hem mesleğim itibariyle tam bir asker, hem şerefli bir askerim.
"Asker olmam nedeniyle, sevgili vatanımı savunmaya gidiyorum. Gidip gelmemek, gelip bulmamak var. Her şey insan icindir.
Aziziye (Pınarbaşı) İlcesi'nin Kılıc Mehmet Bey Koyu'nden Ahmet Efendi kızı eşim Hanife Hanıma...
"İşte bugun seferberlik ilan edildi. Ben hem kendim, hem mesleğim itibariyle tam bir asker, hem şerefli bir askerim.
"Asker olmam nedeniyle, sevgili vatanımı savunmaya gidiyorum. Gidip gelmemek, gelip bulmamak var. Her şey insan icindir.
"Boyle olmakla beraber, şu vasiyetnameyi yazmak hemen olmek demek değildir.
"Yuce Allah ve İlahi mukadderat bir birimizi onceden tanımadığımız ve bilmediğimiz halde, uzak memleketlerden bizi bir birimize nasip etti. Allah'ın emrine ve Peygamber'in kavline uygun olarak nikahımız kıyıldı. Yaşadığımız surece gecimimizi sağlamaya calıştım. Fakat, bizi toparlayıp bir araya getiren devletimiz harp ilan etti. Ben de vatanım ve milletim uğruna harbe iştirak ediyorum. Eğer şehit olursam, Buyuk Allah'ım ruhlarımızı birbirine kavuşturur.
"Vatan uğruna şehit olursam bana ne mutlu. Boyle bir hal olduğunda mevcut olan eşyam ve taşınabilir mallarımdan mihri mueccelinizi almanız icin sizi vekil tayin ediyorum. Eğer bunlar yetmezse hakkınızı helal edeceğinize ve beni borclu yatırmayacağınıza eminim.
"Birbirimize verdiğimiz sozlerden donmemenizi ister ve umarım. Ruhuma bir mevlit okutmak vicdanınıza kalmıştır. Kendim icin başka bir şey istemiyorum. Şehitlik bana yeter.
"Mektubumu aldığınız zaman, yuksek sesle ağlamanıza razı değilim." (Bu mektubun icinden, aziz şehidin biricik yavrusu Nadide'ye ait kırmızı kurdele ile bağlı bir demet sarı sac bulunmuştur)
ŞEHİT USTTEĞMEN ZAHİT (Gonderilemeyen Mektup)
Türkiye, Osmanlı, Atatürk0 Mesaj
●42 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Türkiye, Osmanlı, Atatürk
- ŞEHİT USTTEĞMEN ZAHİT (Gonderilemeyen Mektup)