Video işleri ile uğraşıyor ve videolarınızı Wayland'da mı cekmek istiyor musunuz? GNOME 40'da duzgun bir şekilde calışamayan SimpleScreenRecorder ve OBS Studio ile baş gelemiyor musunuz? Kooha sayesinde bu iki derdiniz de bitecek. Hazırsanız gelin ve biraz daha ayrıntılı inceleyelim.
Oldukca basit arayuzuyle Kooha ile video cekmek hic olmadığı kadar kolay.
GTK+ frameworku ile yazılmış bu kucuk ekran kaydedici bircok gereksiz ayardan arındırılmış yanlızca gerekli duğmelerin ve seceneklerin konulduğu bu yazılım (ammada ovdun beee!) Wayland ve GNOME 40 desteği ile on plana cıkmakta. Daha once deneyen kişiler bilecektir, SimpleScreenRecorder ve OBS Studio gibi araclar ozellikle calışma alanları arasında gezinirken camur gibi goruntuler elde ediyor. Bundan dolayı yeni bir ekran kaydedici programına gecmeniz gerekir. "Ama ben bunlara alıştım?" diye soru soranlara yukarıdaki ekran goruntusu ile cevap veriyorum. Başka kurulum yolları var mı bilmiyorum fakat benim bildiğim iki yontem var: Kaynak kodundan derlemek ve Flatpak yardımı ile kurmak. Oldukca basit bir kurulumdan sonra hemen kullanmaya başlıyabiliyorsunuz!
Arayuz
Ayayuze deyinecek olursak secim alanı, tam ekran, ses, mikrofon, imlec ve Kaydet tuşundan başka bir şey gormuyoruz. Menude ise Gecikme, Video bicimi, Kaydetme yeri ve Klavye kısayolları secenekleri bizleri karşılıyor. Ayrıca bu programın Turkce desteği bulunmakta.
Kaydederken arayuzde kaydederken ne kadar sure katettiğimizi gosteren bir sayac ve durdurma duğmesi bulunmakta. Ayrıca kayıt yaparken panelde kucuk turuncu bir daire yer alıyor.
Bu ekran goruntusu ise geri sayım yaparken goruluyor.
"İyi, guzel de test cekimleri yok mu?" diye soracaksanız buyrun.
X11'de fare imleci duzgun cıkmıyor maalesef.
Buna karşın Wayland'de sıkıntı yok.
Bu makalemize Kooha ekran kaydedicisini inceledik. Doğrusu oldukca beğendim. Sizin fikir ve goruşlerinizi doğrusu merak ediyorum. Bir sonraki rehbere kadar hoşca kalın!
Dipnot: Bu program Windows ve macOS'de calışmaz. Yanlızca GNU/Linux icin yazılmış bir program.
Dosya Ekleri