Arkadaşlar bu konuyu dun kendi bloguma yazmıştım, kendimden alıntı yapmadan burada yeniden yazayım, bir cok kişinin işine yarayabilir.
GNU/Linux ortamında programsız, yazılımsız hicbir şey kurmadan sadece komut ile dizin, dosya, uzantılı dosya, arşiv dosyası kısaca ne varsa kilitleyeceğiz.
Herhangi bir oğeyi kilitlemek icin oğenin yoluyla birlikte alttaki komutu girerek once sahipliğini root yapıyoruz, ornek dosyamızın adı beni-kilitle olsun.
Kod:Panoya kopyala
sudo chown -hR root:root /home/kullanıcı-adı/beni-kilitle
Sahipliğini root yaptığımız oğeyi şimdi de alttaki komut ile kilitliyoruz.
sudo chmod -R og-rwx /home/kullanıcı-adı/beni-kilitle
Kilitlediğimiz oğeye ayrı ayrı iki komut girmek yerine aynı komutları alttaki gibi birleşik tek komut kullanabilirsiniz.
sudo chown -hR root:root /home/kullanıcı-adı/beni-kilitle;sudo chmod -R og-rwx /home/kullanıcı-adı/beni-kilitle
Alttaki komut ile kilidi acabilirsiniz.
sudo chmod -R og+rwx /home/kullanıcı-adı/beni-kilitle
Alttaki komut ile isterse sahipliğini tekrar uzerinize alabilirsiniz.
sudo chown -hR $USER:$USER /home/kullanıcı-adı/beni-kilitle
İsterse aynı komutları tek komut ile kullanabilirsiniz.
sudo chmod -R og+rwx /home/kullanıcı-adı/beni-kilitle;sudo chown -hR $USER:$USER /home/kullanıcı-adı/beni-kilitle
Dosyaları kilitledik ve actık, ancak bu kilitli dosyaları taşımak istersek bu şekilde taşınmayacaktır. Eğer kilitlediğimiz dosyaları taşımak uzere kilitliyorsak once tar, zip, rar formatında arşiv dosyası yapmamız gerekecek. Bunun icin komutlarda bir değişiklik yok, sadece arşiv haline getirilmiş dosyalara komut girilecek.
Orneğin, aynı dosya zip formatındaysa kilitlemek icin alttaki gibi komut girilecek. Onceki kilitleme komutundan tek farkı, sonuna eklenen .zip yazısıdır.
sudo chown -hR root:root /home/kullanıcı-adı/beni-kilitle.zip;sudo chmod -R og-rwx /home/kullanıcı-adı/beni-kilitle.zip
Aynı şekilde kilidi acmak icin, bu komutu giriyoruz.
sudo chown -hR $USER:$USER /home/kullanıcı-adı/beni-kilitle.zip;sudo chmod -R og+rwx /home/kullanıcı-adı/beni-kilitle.zip
Kilitlediğiniz ve arşiv haline getirdiğiniz dosyaları bir başkası acamaz, iceriğini goremez. Siz veya bir başkası dosyayı acması ve iceriğini gormesi icin root parolasını kullanması gerekir.
Dizinler, dosyalar komut ile nasıl kilitlenir?
Linux0 Mesaj
●8 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- işletim Sistemleri
- Linux
- Dizinler, dosyalar komut ile nasıl kilitlenir?