Boş zamanım oluyor ve genelde bu zamanımı Sosyal'de geciriyorum fakat baktım ki hic faydalı bir rehber gibi bir şey yapmamışım, bu yuzden Linux'a yeni gecmek isteyen kişiler icin bir rehber yapacağım. Yazdıklarım Ubuntu ve Debian tabanlı sistemler icin fakat Arch ve Manjaro gibi dağıtımlarda sadece bazı şeyler değişiyor.

Neden GNU/Linux kullanmalısınız?

Kendimden ornek verirsem Windows 10'dan cok sıkıldığım icin farklı arayışlar icerisindeydim ve bunun hakkında bir konu acmıştım. Sonra oneriler ile Linux'a gectim ve o gunden beri Linux kullanıyorum. Linux dağıtımları gunluk kullanımlar icin cok uygunlar, orneğin Windows 10'u sadece internette gezinmek icin kullanıyorsanız Linux dağıtımlarını denemelisiniz. Eğer Windows 10'un gereksiz hatalarından, fazla RAM kullanımından sıkıldıysanız da guzel bir tercih olacaktır.

Gereksinimleri nelerdir?

Linux dağıtımlarının coğu duşuk sistemler ile akıcı bir şekilde calışabiliyor. Kendi bilgisayarım bozuk olduğu icin şu anda cok eski ve kotu bir laptoptayım fakat akıcı bir şekilde kullanabiliyorum. (LXDE, Openbox, i3)

Linux kullanmak icin komut mu bilmek gerekiyor?

Hayır, terminal kullanmadan da Linux kullanabilirsiniz fakat terminalin sağladığı kolaylıkları kullanamazsınız. Terminal kesinlikle kullanılmalı

Windows'ta genelde bir programı silmek istediğimiz zaman Denetim Masası'na gireriz ve sileriz, fakat Linux'ta bunu daha kolay bir şekilde yapabilirsiniz.

Sileceğimiz dosyanın adı X olsun. Terminale girip ''sudo apt remove X'' şeklinde yazıp silebiliriz. Fakat sadece bunu gorup ''bu kadar mı?'' diye sormayın, bu sadece
sağladığı kolaylıklardan bir tanesi.

Linux'ta oyun oynanır mı?

Evet, her oyunu olmasa da Linux'ta oyun oynayabilirsiniz. Bazı oyunların kendiliğinden desteği olsa da bircok oyunun desteği yok. Bu yuzden Lutris ve Wine gibi programlar ile oynamanız gerekiyor. Alacağınız FPS değeri ise oyundan ve sistemden sisteme değişiyor. Oyunları Proton ile oynayacaksanız ProtonDB, Lutris ile oynayacaksanız Lutris'in kendi sitesinden verilen değere bakabilirsiniz.

Yeni bir kullanıcı icin temel terminal komutları nelerdir?

Terminal diğer adıyla Ucbirim dediğim gibi Linux'ta cok fazla kolaylık sağlıyor.

Bir uygulama yuklemek istediğinizde : sudo apt-get install X

Bir uygulama silmek istediğinizde : sudo apt remove X

İnternetten indirdiğiniz .deb paketini kurmak icin : sudo dpkg -i dosyaismi.deb

Aslında daha fazla komut var fakat yeni bir kullanıcı icin bu komutlar yeterli.

Başlangıc icin hangi dağıtımlar tercih edilmeli?

Ben başlangıcta Ubuntu ile başlamıştım ve GNOME masaustunu kullanmasına rağmen sevmiştim fakat cok fazla bug oluyor, bu yuzden size Ubuntu onermem.

Linux Mint başlangıc icin uygun bir dağıtım, hangi masaustu tercih edileceği ise sisteme bağlı. Hem de Windows'a benzediği icin fazla yabancılık cekmezsiniz diye duşunuyorum.

Zorin'de başlangıc icin uygun dağıtımlardan, sanırım paralı ve ucretsiz surumleri vardı.

Kubuntu'da başlangıc icin uygun olan dağıtımlardan bir tanesi.

Nasıl deneyebilirim?

1- Distrotest

2- Sanal makine

3- USB'den denemek

4- Dual Boot

Cok uzun bir şey yapmak istemedim fakat istenirse masaustlerini ekleyebilirim.