Arama motorlarında ikon tema hakkında en guzellerinden bahsedilir, nasıl kurulacağından bahsedilir ama ikon temanın sistem uzerindeki etkilerine kimse değinmez.
Oysa siz farkında olmasanız da her ikon tema duzgun calışmaz. İyi entegre edilmemiş, eksik bırakılmış, Index dosyası simgelerle uyumlu yapılmamış temalar sistemin yavaş calışmasına neden olur. Hatalı veya uyumsuz temalar sadece yavaş calışmayla kalsa yine iyi, ayrıca kendi simgesini bulamayan bazı yazılımlar calışmaz, bazı yazılımlar calışmadığı gibi kendi simgesini arama esnasında işlemciye yuk bindirir, hatta sistemin donmasına dahi neden olur.
Boyle durumlarda kullanıcı sorunu genelde başka yerlerde arar, cunku basit gibi gorunen bir simge yuzunden boyle sorunlar vermesi kimsenin aklına gelmez.
Hatta bu ikon tema o kadar yanıltıcı ki, bazı dağıtım geliştiricileri dahi pek farkına varmayabilir, bunu şahsen kendim bazı dağıtımlarda bizzat gozlemledim, kendi dağıtımımda da bir ara aynı hatayı yapmıştım sonra kaldırdım. Orneğin Ubuntu'nun son surumde kullandığı Yaru İkon tema da bunlardan biri, eksik ve guncellenmeyen Gnome ikon tema ile destekleniyor.
Ceşitli yerlerden indirdiğiniz hatta depolardan dahi kurduğunuz temalar sırf goruntusu hoşunuza gitti diye hemen aldanmayın, sisteme kurun ve deneyin, testi gecmiyorsa geri kaldırın.
Nasıl test yapacağız?.
Test işlemi zor değil, oldukca kolaydır, test icin yapılacak işlemler şunlardır.
Once İcon browser adlı arac kurulu değilse paket yoneticiniz ile yad adındaki paketi kurun.
Orneğin pacman -S yad veya sudo apt install yad ya da sudo dnf install yad
İlk test
Sistem menusunden İcon browser simgesine tıkladığınızda eğer kurulu ikonda hata bulursa acılmaz, acılırsa Application sekmesine tıkladığınızda 2-3 saniyeden fazla surmeden ikon goruntuleri gelmesi gerekir, her ikisi de olumsuzsa ikon tema sakat demektir.
İkon browser goruntusu boyledir.
İkinci test komutla olacak.
Bu komutu ucbirime girdiğinizde ikonlarda sorun yoksa cıktı vermez, cıktı verirse derhal o ikonu kaldırın (bu komut aynı zamanda ikonları gunceller).
Kod:Panoya kopyala
sudo update-icon-caches /usr/share/icons/*
Ucuncu ve son test el ile olacak.
İkon tema icerisinde "apps" dizinine girin, girer girmez en alta inin, en alttaki ikonların goruntusu 1-2 saniye icinde gorunmuyorsa o ikon temayı da kullanmayın.
Ayrıca bu uc testi gecse bile eksik simge olup olmadığını sistem menusune bakarak gorebilirsiniz, bahsettiğim gibi eksik simge olan ikon temalar da onemli sorun olabiliyor.
Yine ayrıca testler olumlu gecse dahi simgelerin sorunsuz calışması icin şu komutu ucbirime girin.
Kod:Panoya kopyala
sudo chmod -R 755 /usr/share/icons
Tema onerilerime gelince, hepsini denemiş biri olarak piyasada paylaşılan onereceklerim şunlardır, Delft İcon Theme, Papirus İcon Theme, Newaita İcon Theme, Flatery İcon Theme, Tela İcon Theme, Obsidian İcon Theme.
Bir de 3 saniyeden gec yuklense de Surfn İcon Theme ve bir kac eksik simge olmasına rağmen Mint-y İcon Theme var.
Bunların dışındakiler maalesef hic biri benim testlerimden gecemedi. Ancak en makul test, verdiğim yonerge ile yapacağınız kendi testinizdir.