İzmir Kemalpaşa hakkında tum genel bilgiler ...Ben şimdiye kadar yalan olmasın sadece kemalpaşa tatlısı var belki bazılarınız biliyordur bir onun meşhur olduğunu biliyorum

Kemalpaşa, İzmir’in doğusunda yer alır. Kuzeyinde Manisa; guneyinde Torbalı ve Bayındır; doğusunda Turgutlu; batısında Bornova ve Buca ilceleri bulunmaktadır. Eski adı Nif'dir. İzmir'in duşmandan kurtarıldığı gunun arifesi 8 Eylul 1922 akşamı muzaffer orduların komutanı Mustafa Kemal Paşa'nın burada konaklamış olmasının şerefine ismi sonradan değiştirilmiştir. Gunumuzde bu bina Askerlik Şubesi binası olarak hizmet vermekte olup, Ataturk'un kaldığı oda muze olarak korunmaktadır.
İlcenin yuzolcumu 655 km²’dir. Armutlu, Bağyurdu, Oren, Ulucak ve Yukarı Kızılca olmak uzere 5 beldesi ve 32 koyu bulunmaktadır.
2000 Yılı Genel Nufus Sayımı’na gore toplam nufusu 73.114’tur. Bu nufusun 25.448’i merkezde, 47.666’sı belde ve koylerde yaşamaktadır. İlcede 69 İlkoğretim Okulu, 24 Orta Oğretim Kurumu bulunmakta; 13069 oğrencinin eğitim gorduğu bu okullarda 650 oğretmen gorev yapmaktadır. İlcede, 2 Sağlık Ocağı, 1 Evi, 2 SSK Dispanseri hizmet vermektedir. İlce ekonomisi ağırlıklı olarak tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Son yıllarda sanayi alanında buyuk gelişmeler yaşanmaktadır.
Kemalpaşa’nın doğal zenginliği olan Nif Dağı ile devamı niteliğindeki Spil Dağı Milli Parkı gorulebilir. Kemalpaşa-Torbalı yolu uzerindeki; yoresel olarak Arap Kayası olarak adlandırılan, Hitit Karabel Anıtı bulunmaktadır. Kaya anıtı Gediz havzasına gecit veren kucuk bir boğazın uzerinde yer alır. Hitit ve Sart krallıkları arsındaki sınırı betimlediği kabul edilmektedir. Anadolu’nun en batısında bulunan kaya anıtının, kaya yuzeyi bir hayli derine inilerek duzleştirilmiş 2.32 m boyutunda bir erkek betimi olup (olmuş bir kral/prens), yuksek kabartma olarak gosterilmiştir. Sağa doğru yonelmiş kralın başında, sivri konik kulah, dizleri acıkta bırakan kısa giysi, sivri uclu pabuclarıyla tipik Hitit kıyafetini taşımaktadır. İleri uzanmış sol elinde uzun bir mızrak tutmakta, sağ omuza gecirilmiş yayı bulunmaktadır. Karabel anıtı, buyuk Hitit krallığına bağlı varlıklı yerel bir kralın, Orta Anadolu Hitit sanat ve geleneklerine teknik ve bicim acısından uygun, bolgedeki egemenlik ve gucunun ifadesi bir kaya kabartmasıdır. Nif dağının devamı niteliğideki Mamut dağı yamacında Yukarı kızılcaya 3 km uzaklıktaki, (yoresel olarak Akkaya olarak adlandırılan) buyuk bir kaya bloğunun Nif cayına bakan alt kısmında kayaya oyulmuş bir gozetleme noktası ve kayanın arka yuzunden girilebilen odacıklar bulunmaktadır.
Kemalpaşa ilcesindeki diğer tarihi ve turistik değerler Ulucak Hoyuk, Nemrut Hoyuk, Yenmiş Hoyuk, Nymphaeion (Kız Kulesi), Nif Kalesi ve Emet Bey Camiidir. Turizm alanında da gelişmeler gosteren Kemalpaşa’da kurulan Alaş Kımız Uretme Ciftliği, Kazak Otağı, Orta Asya Turk Mutfağı ile ulkemizde bu alandaki ilk ve tek ornektir.
Sanayinin gelişmesiyle Kemalpaşa goc alır hale gelmiştir. Ozellikle Erzurum ve Artvin illerinden yoğun goc almaktadır.