canakkale şehri canakkale şehrinin tanıtımı şehri tanıtımı hakkında bilgi
Canakkale, Canakkale ili'nin merkez ilcesidir. İlce merkezinde nufus 80,000 dolaylarında olup koy ve beldeler ile nufus 104,000'i bulmaktadır. İstanbul gibi boğaza sahip olmasına rağmen nufusu oldukca azdır. Marmara'nın en kucuk il merkezi nufusunu barındıran ildir.
Antik cağdan kalan Troya kalıntıları il sınırları icerisindedir. Karesioğulları ile Turkleşmeye başlayan yore; daha sonra Osmanlı'ya katılmıştır. Osmanlılar Trakya'ya Canakkale uzerinden gecmişlerdir.
İlin eski merkezi aslında Biga olup, Cumhuriyet doneminde, kazanılmış olan başarılardan dolayı ilin ismi ve merkezi Canakkale olarak değiştirilmiştir. İlin isminin kokeni ise yorede cok gelişmiş olan canak - comlek zanaatinden gelir. Şehrin iki simgesi hÂline gelen Kale-i Sultaniye ile canakcılık ozdeşleşince de şehir Canakkale olarak adlandırılmaya başlanmıştır.
Kultur

Canakkale, binyıllar boyunca farklı toplumların egemenliğinde kalmış, gerek mimarisinde gerek yaşamda onlardan izler taşımaktadır. 70'li yıllardan itibaren ile yapılmaya başlayan ticarî yatırımlarla ildeki geleneksel toplum yapısı yerini hızla modernize olmuştur. Ticarî yatırımlarla ile ulaşım kolaylaşmış ve şehrin gorunumunun değişmesi boylece başlamıştır. Bugun Canakkale Turkiye'nin en modern cevrelerindendir. Geniş kaldırımları, temiz caddeleri, bakımlı binaları ile ornek bir şehirdir. Henuz altyapısı tam oturmamışsa da kulturel anlamda Canakkale ili Turkiye'de onde gelen cevrelerdenidir. Toplumda cekirdek aile yaygındır. Toplum, Turkmenler, Pomaklar, Yorukler, Bulgaristan gocmenleri ve az sayıda Kumuk Turkleri ve Cerkez ile Boşnak'tan oluşur. Boşnak ve Yorukler genelde tarım ile uğraşırlar. Fakat halk etnik yapıya gore ayrılmamış birlik icinde yaşamaktadır. Fakat her toplum kendi kulturel yapısını korur. İl ve ilce merkezlerinde buyuk olcude modern giyim ornekleri benimsenmiştir. Kırsal kesimden gelen bayanlar, beyaz Yemenî adı verilen eşarp ve şalvar ile siyah naylonumsu kumaştan pardesu giyerler, kırsal kesim erkeklerinde ise baskın giyim turu, pantolon, ceket ve kaskettir. Yorede erkeklerin şalvar giydiği pek gorulmez. Yore mutfağı ise birbirinden lezzetli tatlara sahiptir. Canakkale mutfağını anlatacak kilit sozcukler; şarap, zeytin, sardalya, peynir helvası ve keşkektir. Adalar bağcılık ve şarapcılık konusunda başı cekmektedir.
Turizm

Canakkale ve diğer ilceler tarihî ve doğal guzellikler bakımından oldukca zengin olmasına rağmen, bolge olması gerekenden oldukca az turist cekmektedir. Turizme fazla yatırım yapılmamaktadır. İl merkezinin cevresinde bulunan yerlerin hemen hemen heryeri SİT alanı ilÂn edilmiştir. Canakkale'nin buyuyememesinin asıl sebeplerinden biri de budur. Bircok alan yerleşime kapalıdır.