bursa ilinin ozellikleri bursa ppt
Yapılan araştırmalar Bursa yoresinin M.O. 4000'lerden beri ceşitli yerleşimlere sahne olduğunu gostermektedir. Bu topraklara M.O. 13. yuzyıldan sonra Bitinler ve Misler yerleşti. İlk cağda Bitinya ve Misya'nın komşu olduğu bir alanda yer alan yore M.O. 7. yuzyılda Lidya'nın, M.O. 546'da da Perslerin egemenliğine girdi. M.O. 334'e kadar suren Pers egemenliği boyunca Bitinyalılar kendi yoneticilerini secme hakkına sahipti. M.O. 328'de Bitinya Krallığı kuruldu. Kral Zipoetes doneminde gelişen krallık, oğlu I. Nikomedes zamanında en guclu haline ulaştı. M.O. 230-182 arasında Bitinya kralı olan I. Prusias Bursa kentinin kurucusu olarak kabul edilir. Bursa adının da kentin o zamanki adı Prusa'dan kaynaklandığı sanılmaktadır. M.O. 74'te Roma'ya bağlanan Bitinya'nın başkenti Prusa'dan Nikomedeia'ya (İzmit) taşındı. M.S. 395 yılında Roma İmparatorluğu'nun ikiye bolunmesinden sonra Bizans yonetiminde kalan Bursa, imparatorluğun Doğu Eyaleti'ne bağlı beş diyosezden Asya Diyosezi sınırları icindeydi. Kent ozellikle 11. yuzyılda Selcukluların saldırısına uğradıysa da 14. yuzyıla değin Bizans yonetimi altında kaldı. Uzun catışmalardan sonra 1326'da Orhan Bey Bursa'yı alarak Osmanlıların başkenti yaptı. Bursa'nın fethi(1326 yılında) ile kurulan Bursa Mehterhanesi 1826 yılında Yeniceriliğin kaldırılışıyla beraber kapatılmıştır. Bursa 1365'te Edirne'nin başkent yapılmasına kadar bu durumunu korudu. Bursa, İstanbul'un fethi'ne kadar Osmanlıların en onemli merkeziydi.

Bursa 14.yy'dan itibaren İran'dan gelen ipeğin ve Hindistan-Cidde-Halep uzerinden gelen baharatın sayesinde ekonomik acıdan buyuk bir gelişme gosterdi. Ozellikle 16.yy'da doruğa cıkan ipek ve baharat ticareti kente buyuk canlılık kazandırdı. Kentin meşhur İpek, Koza, Fidan, Emir Hanları bu ticaretin kalbinin attığı yerlerdi. Bu donemde kentin nufusu 75bin'e yakındı. Batı Avrupa'dan gelen bircok tuccar, ozellikle Floransa ve Venedik'ten gelen İtalyanlar bu donemde kente yerleşip, ipek ve baharat karsılığında Batı Avrupa mamulu yunlu dokumaları satmaya başladılar. Bursa'da satin alınan ipek ve baharat burdan Istanbul'a geciyor, oradan da ya Ege/Akdeniz uzerinden İtalya ve Batı Avrupa pazarlarına, ya da Karadeniz uzerinden Kili-Akkirman-Liviv (bugunku Ukrayna) guzergahını izleyerek Orta ve Doğu Avrupa pazarlarına cıkıyordu. Hem Osmanli Imparatorluğu'na hem de Bursa'ya buyuk zenginlik getiren bu ticaret, 17.yy'dan itibaren Ingiliz ve Hollandalılarin Hint Okyanusu'nda hakimiyeti ele gecirip, baharat ve ipegi Avrupa'ya Umit Burnu uzerinden direk taşımaya başlamalarıyla giderek azalmış ve onemini kaybetmiştir.

Bursa yoresi 1900'lerin başında Hudavendigar Vilayeti'nin sınırları icindeydi. Kentin belediyesi 1877'de kuruldu. Kurtuluş Savaşı yıllarında ceşitli yorelerinde ayaklanmalar cıkan Bursa 8 Temmuz 1920'de Yunanlılarca işgal edildi; 11 Eylul 1922'de işgalden kurtuldu.

Not:Makedonya kralı Filip V'in onerisiyle Uludağ'da bir Birsa/sur yapıldığı, son gunlerini burada yaşadığı ve adı Filibos mahallesi ile gunumuze kadar geldiği bilinmektedir.(Şimdi Alaaddin mahallesi denmektedir.) Kurtuluş savaşına zemin hazırlayan ve milli şuurumuzun yekpare olmasını sağlayan Canakkale Savaşı'nda da en fazla şehidi Bursa'nın vermesi de ayrı bir gurur kaynağıdır.