Yuzolcumu: 4.817 km²
Nufus: 683.061 (1990)
İl Trafik No: 54
Sakarya Marmara bolgesinde onemli bir turizm merkezidir. Karadeniz sahili boyunca uzanan geniş plajları başta olmak uzere golleri, zengin orman ve yaylaları, vadi ve kanyonları, sıcak su ve icme suyu kaynakları Sakarya'nın sahip olduğu doğal değerleridir.
İlceler:
Adapazarı (merkez), Akyazı, Ferizli, Geyve, Hendek, Karapurcek, Karasu, Kaynarca, Kocaali, Pamukova, Sapanca, Soğutlu, Taraklı.
NASIL GİDİLİR?
Karayolu: Ankara-İstanbul otoyolu ve E-80 karayolu uzerindedir.
Guney Otogarı

Kuzey Otogarı

Demiryolu: Arifiye istasyonundan Ankara, İstanbul, Konya ve Denizli istikametlerine yapılan tren seferlerinin yanı sıra Adapazarı merkez ve İstanbul arasında karşılıklı tren seferleri yapılmaktadır.
İstasyon: 0 264 277 37 00
Havayolu: En yakın İstanbul�da bulunan hava limanlarıdır.
GEZİLECEK YERLER
Muzeler ve Orenyerleri
Sakarya Muzesi
Adres: Semerciler Mah. Sait Faik Sok. No: 36 - Sakarya
Tel: (264) 274 25 15
COĞRAFYA
Marmara Bolgesi'nin kuzeydoğu bolumunde yer alır. Kendi adı ile anılan ovanın guneybatı kenarında kurulmuş olup, tarihi İstanbul - Anadolu yolunun Sakarya Irmağı'nı aştığı noktada bir kopru başı ve kavşak noktası konumuna sahiptir. İl toprakları idari acıdan doğudan Bolu'nun; Goynuk, Mudurnu, Duzce ve Akcakoca, guneyden Bilecik'in Golpazarı ve Osmaneli, batıdan ise Kocaeli'nin Kandıra, Merkez ve Golcuk İlceleri, kuzeyden ise Karadeniz'den cevrilidir.
İlin Merkezi olan Adapazarı Akova adıyla anılan duzlukte, Sakarya Havzası'nın aşağı kısmındadır. Doğudan Cam Dağı, guney ve guneydoğudan Samanlı Dağları, kuzeyden Karadeniz ile sınırlanan Sakarya İlinin Batıdan belirgin bir doğal sınırı yoktur. İlin başlıca golleri Sapanca, Taşkısığı, Poyrazlar, Akgol, Gokceoren ve Acarlardır. Akarsuları 159 km uzunluktaki Sakarya Nehri ile ona karışan Mudurnu Cayı ve Sapanca Golu'nun ayağını teşkil eden Cark suyudur.
Sakarya ili doğal bitki ortusu bakımından oldukca zengindir. Kuzey Anadolu kıyı dağlarının uzantısı olan dağlar gur ormanlarla kaplıdır.
Sakarya'nın iklimi hem Marmara Bolgesi iklimi hem de Karadeniz iklimi ozelliklerini taşır. Kışlar bol yağışlı ve az soğuk, yazlar ise sıcak gecer.
TARİHCE
İlk yerleşik kavmi Frigler olan bolgede daha sonra sırasıyla; Bithynialılar, Kimmerler, Lidyalılar, Persler, Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlılar hakimiyet kurmuşlardır.
NE YENİR?
Sakarya'da yapılan yemekler arasında; Islama Kofte, Sutlu Kabak Tatlısı, Kabak Tatlısı, Kabaklı Kol Boreği, Cerkes Tavuğu, Cerkes Pastası(Peynirli), Ezme Fasulye, Dartılı Keşkek, Dartı, Ure Tatlısı bulunmaktadır.
NE ALINIR?
Taraklı yoresinde, ağac işciliği ve oymacılığı gorulmektedir. Şimşir ağacından yapılan kaşıklar Turkiye'nin dort bir tarafına satılmaktadır.
YAPMADAN DONME
Sakarya Muzesini gezmeden
Cami, kale ve kopruleri gormeden
Sabanca golune gitmeden
Kuzuluk Kaplıcasına uğramadan
.....Donmeyin