Muzesi binası, 1894 yılında belediye hizmet binası olarak yaptırılmıştır. Muze yapılması amacıyla Kultur Bakanlığı’na tahsis edilen binada bakım - onarım faaliyetine 1983 yılında başlanılmış ve 1993 yılında tamamlanmıştır. Tarihi binanın muze olarak duzenlenmesi calışmaları ise Aralık 1990 tarihinde başlatılmış ve 14 Ocak 1994 tarihinde ziyarete acılmıştır.
Bodrum uzerine iki kat olarak inşa edilen yapının dort cephesinde kemerli pencereler yer almakta ve girişte dort sutuna oturan cumba bulunmaktadır. Ust katta Arkeoloji ve Etnografya seksiyonları, giriş katında ise Tabiat Sergi Salonu ziyaretcileri karşılamaktadır.
Esas amacı, Kırklareli ve cevresinde gec kalınmış olan tarihi araştırmalara merkez olmak, ceşitli bilimsel kuruluşlara yardım ve onculuk etmek olan Kırklareli Muzesi’nde 2004 yılı istatistiklerine gore 610 adet etnografik, 1487 adet arkeolojik, 2285 adet sikke, 15 adet muhur ve muhur baskısı olmak uzere toplam 4397 adet kayıtlı eser mevcuttur. Bu eserler, tarihi seyir itibariyle Prehistorik donemlerden, Cumhuriyet donemine kadar ulaşan tum zaman dilimlerini icermektedir.
Yine Muze Mudurluğu’nun asli gorevi olarak yerine getirilen taşınmaz kultur ve tabiat varlığı tescilleri de dikkat cekici cokluktadır. Bu amacla İl’de 106 arkeolojik, 3 kentsel, 4 tarihi, 13 doğal sit ve 246 adet de tek yapı olmak uzere, toplam 372 adet tescilli gayrimenkul yapı ve sit alanı bulunmaktadır.
Arkeoloji Seksiyonu
Kırklareli ve yakın cevresinde elde edilen eserlerden oluşmaktadır. Sergi ceşitli deniz - kara canlı turleri ve ağac fosilleri ile başlamakta; daha sonra kronolojik sıra itibariyle Neolitik Donemden Roma Donemi sonlarına kadar bir seyir takip etmektedir. Vitrinlerde ağırlıklı olarak Kırklareli Aşağıpınar, Kanlıgecit ve Tilkiburnu yerleşim birimleri; Vize Antik Tiyatrosu, Demirkoy Fatih Demir Dokumhanesi ile Pınarhisar İslambey A, Alpullu Hoyuktepe, Dolhan ve Yundolan C tumuluslerinde yapılan kazılar sonucu elde edilen eserler yer almaktadır. Burada ayrıca klasik donemlerden, Osmanlı donemine kadar suregelen ve kronolojik seyir takip eden bir de sikke vitrini bulunmaktadır. Eser sayısının gunden gune artması ve bina yetersizliği nedeniyle, ozellikle her Muzeler Haftası oncesinde arkeoloji vitrinlerinde eser değişimi yapılmaktadır. Halen bu bolumde 72 adet sikke ve 246 adet de ceşitli arkeolojik buluntu sergilenmektedir.
Etnografya Seksiyonu
Ust katta, iki bolumden oluşmaktadır. Birinci bolumde 19. yy. - 20. yy. ilk yarısını tasvir eden koy yaşantısı konu edilmiştir. İkinci bolumde ise yine aynı donemleri yansıtan “Kırklareli Şehir Odası” unitesi yanında, ceşitli donemlere ait giysi, takı vb. etnografik malzemenin yer aldığı vitrinler bulunmaktadır.
Tabiat Salonu
Muze girişinde zemin kattadır. Bu bolumde 76 turden 102 adet ceşitli canlı orneği tahnit edilmiş olarak, tabii ortamında ve ses efekti eşliğinde sergilenmiştir. Bu hayvan turlerinden bir kısmının nesli tukenmiş ya da tukenme tehdidi altındadır. Muzenin en yoğun ilgi goren bu bolumunun ziyaretcileri, coğunlukla ortaoğretim oğrencileri, universitelerin biyoloji, tabiat bilimleri vb. bolumlerinin oğrenci ve oğretim elemanları ile ceşitli araştırmacılardır
Kırklareli Muzesi
Turizm ve Tatil0 Mesaj
●51 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayatın İçinden
- Turizm ve Tatil
- Kırklareli Muzesi