edirne ilceleri edirne ilceleri bilgi
İlceler

Edirne ilinin ilceleri; Enez, Havsa, İpsala, Keşan, Lalapaşa, Meric, Suloğlu ve Uzunkopru'dur.

Havsa : Havsa, Edirne'nin kuzey yarısında ve Lalapaşa yaylası uzerindedir. Havsa'ya Hafsa Hatun bir han, Sadrazam Sokollu Mehmet Paşa bir kulliye ve zamanın defterdarı (Maliye Bakanı) bir cami yaptırmıştır. Cok işlevli yapı topluluğu olan kulliye, Mimar Sinan'ın eseridir.

İpsala : İpsala, Edirne'nin guney yarısında yer alır. Ayakta kalmış olan Osmanlı yapısı, Alaca Mustafa Paşa Camii'dir. Tek kubbeli ve tek minarelidir. Tahta işciliği bakımından sanat değeri taşır.

Keşan : İlce, Edirne'nin guney yarısındadır. Tarihsel değer taşıyan yapıları, Hersekzade Ahmet Paşa Cami ile İbrice-Keşan kervan yolu ustundeki uc taş koprudur. Uzunkum adlı alcak kıyı, deniz turizmi bakımından elverişlidir. Duzgun yolları ve turistik işletme belgeli konaklama yerleri bulunan ilce, Edirne'nin turistik yerlerindendir. İlcenin ic turizm bakımından onemli olayı, panayırı ile Hıdırellez'de yapılan dallık adlı bahar şenliğidir.

Lalapaşa : İlce Edirne'nin kuzey yarısındadır. İlcedeki en onemli tarihsel eserler, taş devrinden kalma turbe ve tapınaklardır. Bu turbelere, Tablataş, Kapaklıkaya, Perikızı Evi (dolmen) denir. Tapınma yerleri ise Ulutaş (menhir) adını taşır. Bunlar, dunyada benzeri az bulunan eserlerdir. Sinankoy'deki kale oren durumundadır.

Meric : İlce, Edirne'nin orta kısmında ve Lalapaşa Yaylasının guney batı koşesindedir. İc turizm bakımından onemli olayları, Beykoy dallığı ve Mayalar adıyla anılan ilkbahar şenlikleridir.

Suloğlu : Edirne'nin kuzey yarısında ve Lalapaşa Yaylası ustundedir. Baraj golu cevresi bir piknik yeri olarak ilgi ceker.

Uzunkopru : İlce Edirne' nin orta kısmında ve Trakya Yontukduzu ustundedir. En unlu tarihi yapısı, Mimar Muslihiddin'in eseri olan Ergene Koprusudur. Uzunluğu 1200 metreyi, kemer sayısı 170'i gecer. Diğer onemli yapılar, II. Murat Kulliyesi'nin tek minareli ve catılı Muradiye Camii, II. Bayezit zamanında Mimar Hayreddin'in yaptığı Halise Hatun Camii, kulliyenin bir vakfı olan Cifte Hamam, kopruye eklenmiş ceşmelerdir. Koprunun kentten yana ucuna, İkinci Meşrutiyet doneminde eklenen, Hurriyet Ceşmesi adıyla anılır. Daha eski oteki tarihi ceşmeler Gazi Mahmut (Belediye parkı), Halise Hatun (Hacı İbrahim Ağa ya da Tosbağacı) ceşmeleriyle Telli Ceşme'dir. Onemli ic turizm olayları, Bulbul Deresi'nde yapılan Dallık adlı bahar şenliği, av partileri ve panayırdır.