bursada etkinlikler bursada etkinlik bursanın kulturu ve sanatı bursanın kulturu kulturel faaliyetleri

Araştırmalar sonucunda Bursa ve civarında M.O. 4000'li yıllardan itibaren ceşitli yerleşimlerin olduğu saptanmıştır. Fakat yoreye ait kesin bilgiler M.O. 700'lere dayanmaktadır. Homeros bolgeden Mysia olarak soz etmektedir. Gunumuzde Bursa yoresinde Mysia yerleşmelerini anımsatan iki koy bulunmaktadır: Misi(Gumuştepe) ve Misebolu.


Tarihi coğrafyada bolgeye Phrygia da denilmektedir. M.O. 700'lerde Skyth'lerden kacan Kimmer'lerin Phrygia devletini yıktıkları bilinmektedir. Bursa adı, bu şehri kuran Bithynia Kralı Prusias'dan gelmektedir. M.O. 7.yy'da bu bolgeye goc eden Bityn'ler buraya Bithynia adını verirler. M.O. 185'te Kartaca'nın yetiştirdiği buyuk generallerden Hannibal'in Kral I. Prusias'a Prusias ve Olympus kentinin kurulmasını orgutlediği bilinmektedir. Prusias adı zamanla Prusa, sonra da Bursa'ya donuşmuştur. M.O. 74'te Roma İmparatorluğunun egemenliğine gecen Bithynia Roma'dan gonderilen Proconsul(Eyalet Valisi)'lerce yonetilen bir Asya Eyaleti haline gelmiştir. V Bursa M.S. 385-1326 yılları arasında ise Bizans donemini yaşamıştır. M.S. 555'lerde bolgede ipek uretimine başlanmış ve doğal sıcak sulu kaplıcaların uretilmesi ile kucuk bir kaplıca kenti kurulmuştur.


Prusa (Bursa) 1204-1261 yılları arasında Nikaia(İznik)'a bağlı, genelde kale icinde kalmış, fazla buyuyememiştir. Selcuk İmparatorluğu'nun zayıflayıp dağılmaya başlamasıyla kurulan Anadolu Beylikleri icinde zamanla gelişen Osmanlı Beyliği cevredeki Tekfur'ların arazilerini de alarak guclenmiştir. Bursa 1307 yılında Osman Bey tarafından kuşatılmış, uzun suren kuşatmadan sonra 6 Nisan 1326'da Osman Bey'in oğlu Orhan Bey kenti zaptetmiştir. 1335 yılında başkent Bursa'ya taşınmış ve kentte buyuk imar hareketleri yaşanmıştır.


Osmanlılar Bursa'yı aldıklarında kent sadece hisar icinden ibaretken Orhan Gazi şehri hisarın dışına cıkararak Orhan Gazi Kulliyesini kurdurtmuştur. Surlar dışında mevcut yerleşmeye yakın, hakim noktalarda cami ,hamam, imarethane, daruşşifa, medrese gibi kamu yapıları inşa edilerek bu kulliyelerin cevrelerinde konut alanları yaratılmış ve boylece bir yerleşme geleneği başlamıştır. I. Murad Hudavendigar zamanında (1363) başkent Edirne'ye taşınmıştır. II.Fatih Mehmed'in İstanbul'u fethetmesinden sonra ise Bursa'nın faal rolu son bulmuş ve yonetim merkezi niteliğini kaybetmiştir.


Tanzimat sonrası donemde Hudavendigar Vilayeti merkezliği yapan Bursa'ya 1900'lu yılların başında Bilecik, Kutahya, Karesi (Balıkesir), Karahisar (Afyon) sancakları bağlı bulunmaktaydı. Milli mucadele donemlerinde ceşitli ayaklanmaların yaşandığı Bursa, 8 Temmuz 1920'de Yunalılarca işgal edilmiş; 30 Ağustos savaşından sonra Turk birliklerince geri alınmıştır.


Bursa'da Roma ve Bizans Donemlerinden gunumuze ulaşabilmiş yapı yoktur. Eski kenti cevreleyen surların ilk olarak Bithynialılarca yapıldığı, Roma, Bizans ve Osmanlı donemlerinde ise onarılarak kullanıldığı duşunulmektedir. Bursa, Osmanlı İmparatorluğunun ilk 200 yıllık doneminde diğer kentlere gore buyuk gelişmeler gostermiş, bir cok mimari yapı ile suslenmiş, devrinin tanınmış medreseleri ile bilim aleminin merkezi olmuş, canlı bir ticaret şehridir. I.Murad zamanından başlayan Hudavendigar Kulliyesi, I. Beyazıd'ın yaptırdığı Yıldırım Kulliyesi, I.Mehmed (Celebi) doneminde başlayıp II. Murad zamanında tamamlanan Yeşil Kulliyesi Bursa'nın mekansal gelişimini etkileyen ve bugunde ayakta duran buyuk komplekslerdir. Cumhuriyet donemiyle birlikte planlama calışmalarına başlanan şehirde, 1960'lı yıllardan itibaren sanayinin onemi artmış, kentin nufus ve kentsel gelişimi hızlı bir değişime uğramıştır. Coğrafi konumu, tarımsal, ticari ve sanayi potansiyelinin yuksek oluşu kentin cekiciliğini her donem korumasını sağlamaktadır.