1927 yılında Turkiye'nin nufusu 13.648.270, Bilecik ilinin nufusu 114.043 olarak tespit edilmiş ve Bilecik ili nufus buyukluğu bakımından 63 il arasında 52. sırada yer almıştır.
Son 73 yılda Turkiye'nin nufusu yaklaşık beş kat artış gostermiştir. Aynı donemde, Bilecik ilinin nufusu sadece %70 artış gostermiş ve 2000 yılında 194.326'ya yukselmiştir. 1927-2000 doneminde Bilecik ilinin nufus artışı incelendiğinde, uc farklı donem gozlenmiştir. 1960'lı yıllara kadar nufus artmış, 1960-1975 doneminde nufus azalmış 1975 yılından sonra nufus tekrar artma eğilimine girmiştir.
1927-1935 doneminde Bilecik ilinin yıllık nufus artış hızı %o 11.9 iken, 1990-2000 doneminde %o 10'dur.
1927 yılında Bilecik ili ulke nufusu icinde %o 8'lik bir paya sahip iken, 2000 yılında %o 5'ten daha duşuk bir paya sahiptir. Bu da, Bilecik ilinin nufus artış hızının ulkemizinkinden daha duşuk olduğunu gostermektedir.
Bilecik ilinin yuzolcumu 4.302 km2 ile Turkiye yuzolcumunun yaklaşık % 0.56'sını oluşturmaktadır. Bilecik'te kilometrekareye duşen kişi sayısı 1927 yılında yaklaşık 24 kişi iken 2000 yılında 45 kişiye yukselmiştir.
Kentsel - Kırsal Nufus
1950 yılına kadar Bilecik ilinde şehirde yaşayan nufusun payı yaklaşık %15 ile sabit bir duzeye sahipti. 1950 yılından sonra, ulke genelinde olduğu gibi, kırdan kente goc sonucu bu pay surekli artmıştır.
1950 yılında Bilecik ilinde şehir nufusu ile koy nufusu yaklaşık eşit buyukluğe ulaşmıştır. 1990 yılından sonra nufusun coğunluğunun şehirlerde yaşadığı bir donem başlamıştır. 2000 yılında şehir nufusunun payı %64'e yukselmiştir.
Nufusun Eğitim Durumu
Bilecik ilinde okuma ve yazma bilen nufusun oranı ulke genelinde olduğu gibi her iki cinsiyet icin de surekli artış gostermektedir. 1935 yılında erkeklerin % 35.5'i kadınların % 13'u okuma yazma bilirken, bu oran 2000 yılında erkeklerde % 95.8'e kadınlarda % 86.'ya yukselmiştir. Kadın nufusunun okuryazarlık oranı erkek nufusunkinden daha hızlı artmıştır.
14 ve daha yukarı yaştaki nufus dikkate alındığında, Bilecik ilinde en az ilkoğretim mezunu olanların oranı 1975-2000 doneminde her iki cinsiyet icin de surekli artış gostermiştir. En az ilkoğretim mezunu olanların oranı 1975 yılında erkeklerde %12.1, kadınlarda ise %4 iken, 2000 yılında erkeklerde % 44.8'e, kadınlarda ise % 23.3'e yukselmiştir. 1990-2000 doneminde en az ilkoğretim mezunu olanların oranı, onceki donemlerdekinden daha fazla artış gostermiştir.
1975-2000 doneminde 25 ve daha yukarı yaştaki nufusun icinde ilkokul, ortaokul ve ortaokul dengi, lise ve Lise dengi ve universite mezunlarının payı her iki cinsiyette de surekli artış gostermektedir. 1975 yılında 25 ve daha yukarı yaştaki erkeklerin % 47.9'u kadınların % 31.8'i ilkokul mezunu iken, 2000 yılında erkeklerin % 56.3'u kadınların ise % 62.7' si ilkokul mezunudur.
Ortaokul ve orta okul sonrası eğitim duzeylerinde kadın ve erkeğin eğitim duzeyleri arasında onemli bir fark vardır. 2000 yılında ortaokul veya lise mezunu olan erkeklerin oranı kadınların oranının yaklaşık uc katıdır. Cinsiyetler arası eğitim duzeyi farkı yuksekoğretim mezunları icin de gecerlidir.
1975-2000 doneminde, ilkokuldan sonraki eğitim duzeylerini bitiren nufus oranında cok onemli gelişmeler yaşanmıştır. 1975 yılında eğitim cağını tamamlayan erkeklerin yaklaşık % 8'i ilkokuldan sonraki eğitim duzeylerinden birini tamamlarken, 2000 yılında erkeklerin yaklaşık % 35'i ilkokuldan sonraki eğitim duzeylerinden birini tamamlamıştır. Kadınlarda da benzer bir gelişme yaşanmıştır. 1975 yılında kadınların yaklaşık % 2' si 2000 yılında ise % 13 'u ilkokuldan sonraki eğitim duzeylerinden birini tamamlamıştır.
Bilecik ili genelinde okur-yazarlık oranı % 91.55'tir. Cinsiyetler arasında onemli bir fark gozlenmemektedir. Bu oran erkek nufus icin yuzde 95.84 iken, kadın nufus icin yuzde 86.84'tur.
Yaş Grubu ve Cinsiyet
Cumhuriyetin ilk yıllarında, yaşanan savaşların etkisi ile Turkiye genelinde olduğu gibi Bilecik ilinde de erkek nufus kadın nufustan daha azdı. Bilecik ilinde 1927 yılında her 100 kadına karşılık 88 erkek bulunmaktaydı. Erkek nufustaki artış ozellikle 1945 yılından başlayarak 1975 yılına kadar devam etmiş ve bu yılda erkek ve kadın nufus eşit buyukluğe ulaşmıştır. 1975 yılından sonra erkek nufusun kadın nufustan daha fazla olduğu bir donem başlamıştır. 2000 yılında her 100 kadına karşılık 110 erkek bulunmaktadır.
Nufusun İstihdam Durumu
Bilecik ilinde istihdam edilenlerin sayısında, surekli bir artış gorulmektedir.1980-2000 doneminde istihdam edilen nufusun yıllık artış hızı binde 6’dır.İstihdamda gorulen artış hızı cinsiyete gore değişmektedir.İstihdam edilen erkek nufus surekli bir artış eğiliminde iken, kadın nufusun istihdamında yıllar itibariyle artış ve azalışlar gorulmektedir.1980-2000 doneminde istihdam edilen erkek nufus yıllık binde 12 hızla artmış iken, istihdam edilen kadın nufus ise binde 3 azalmıştır.1980-2000 doneminde istihdam edilenlerin sektorel dağılımı cinsiyete gore farklılık gostermektedir.Her iki cinsiyette de tarım sektorunun payında onemli bir azalma gorulse de, bu azalma erkeklerde cok daha fazladır.İstihdam edilenlerin yaptığı iş incelendiğinde tarımsal iş yapanların sayısında, ozellikle erkeklerde onemli bir azalma gorulmektedir. 1980 yılında tarımsal iş yapanların oranı %67 iken, 2000 yılında bu oran %47’ye duşmuştur.Buna karşılık ozellikle tarım dışı uretim faaliyetlerinde calışanların sayısında onemli artışlar olmuştur.
Bilecik ilinde 1980-2000 doneminde istihdam edilenlerin işteki durumlarında onemli değişiklikler olmuştur. Ucretli, maaşlı veya yevmiyeli olarak calışanların sayısı surekli artarken, ucretsiz aile işcilerinin sayısı surekli azalmıştır.İşveren olarak calışanların sayısı az olmakla birlikte, bu donemdeki artış onemli duzeydedir.Buna karşılık, kendi hesabına calışanların sayısında bir azalma gorulmektedir.Bu durum her iki cinsiyette de gorulmesine karşın, ucretli calışan kadınların oranındaki artış, erkeklere gore cok daha fazladır. Ucretsiz aile işcisi olarak calışanların buyuk coğunluğu tarım sektorunde calışmakta olup, bunların buyuk kısmı kadın nufustur. 1980-2000 doneminde ucretsiz aile işcisi olarak calışanların sayısı %30 azalırken, bunun %61’ini kadın nufus oluşturmaktadır.
Bilecik İlinde işgucune dahil olmayan nufus, toplam nufus artışına ve istihdamdaki azalmaya bağlı olarak surekli artmaktadır.1980-2000 doneminde işgucune dahil olmayan nufusun yıllık artış hızı binde 34’tur. Bu yıllık artış hızı erkeklerde binde 43, kadınlarda binde 30’dur. 2000 yılında işgucune dahil olmayan nufusun yaklaşık %67’sini kadın nufus oluşturmaktadır.1980-2000 yılları arasında ev kadınlarının işgucune dahil olmayan kadın nufus icindeki oranı azalmasına karşın, bu oran hala cok yuksektir.1980-2000 doneminde işgucune dahil olmayan emeklilerin ve oğrencilerin sayısında %100’un uzerinde bir artış olmuştur.
Bilecik İlinde 12 ve daha yukarı yaştaki nufus icinde işgucune katılma oranı %56 olup, cinsiyete gore onemli farklılıklar gostermektedir.İşgucune katılma oranı erkek nufus icin %73, kadın nufus icin %39’dur.Erkek nufusun işgucune katılma oranı koyde %84 iken, il merkezinde %72, ilce merkezlerinde %64 ile en duşuk duzeydedir. Soğut ilce merkezinde işgucune katılım oranı %74 ile en yuksek, Pazaryeri ve Golpazarı ilce merkezlerinde yaklaşık %53 ile en duşuk duzeydedir. İşgucune katılma oranı kadın nufus icin yerleşim yerine gore cok buyuk farklılık gostermektedir.Koydeki her 100 kadından 74’u işgucunde iken, bu oran il merkezinde 21, ilce merkezlerinde ise 14’tur.Nufusun yaş ve cinsiyet yapısı, işgucune katılma duzeyini etkileyen faktorlerden biridir.Kadın ve erkek nufusun işgucune katılma, yaşlara gore farklı duzeyde gercekleşmektedir.Erkek nufus, genc yaşlarda duşuk duzeylerde işgucune katılmakta, “20-45” yaşları arasında en ust duzeyde işgucundeki yerini korumakta ve daha sonra yaş ilerledikce işgucunden ayrılmaktadır. Yerleşim yerlerine gore erkek nufusun işgucune katılımı 45 yaşına kadar onemli farklılık gostermemektedir. Ancak 45 yaşından sonra il merkezinde ve ilce merkezlerinde erkek nufusun iş gucune katılma oranları birbirine oldukca yakın değerlerde iken, koydeki erkek nufus, 65 yaşına kadar genc yaşlardaki gibi yuksek duzeydeki işgucune katılımını korumaktadır. Kadın nufusun yaşa gore işgucune katılma oranı, hem şehirde hem de koyde erkek nufustan duşuk duzeydedir.Kadın nufus, yerleşim yerlerine gore de farklı işgucune katılım yapısı gostermektedir. İlce merkezlerindeki kadın nufusun işgucune katılma oranı, il merkezindeki kadın nufusun işgucune katılma oranından tum yaşlarda daha duşuktur. Koydeki kadın nufus, şehirdeki kadın nufustan oldukca yuksek oranda işgucune katılmaktadır.
İstihdam edilen nufusun, işgucu nufusu icindeki oranı hem erkek hem de kadın nufus icin yaklaşık %95’tir. İstihdam edilen nufusun ekonomik faaliyete gore yapısı, yerleşim yerine ve cinsiyete gore değişmektedir. İstihdamdaki erkek nufusun %32’si tarım sektorunde olup, bu oran koyde %72’lere yukselmektedir. Hizmet sektoru şehirde ozellikle il merkezinde en fazla paya sahiptir.
İstihdam edilen kadın nufusun ekonomik faaliyete gore dağılımı erkek nufustan farklı bir yapı gostermektedir. İstihdamdaki kadın nufusun yaklaşık %78’i tarım sektorundedir. Koydeki kadın nufusun hemen hemen tamamı tarımda calışmaktadır. Şehirdeki kadın nufusun coğunluğu hizmet sektorunde calışmakta olup, bu oran il merkezinde ilce merkezlerinden daha yuksektir. Şehirde kadın nufusun yoğunluğu olarak istihdam edildiği ikinci sektor sanayi sektorudur.
İstihdam edilen nufusun yaklaşık yarısı ucretli olarak calışmaktadır. Bu oran erkek nufus icin yaklaşık %60 iken, kadın nufus icin %22’dir.Kadın nufusun yaklaşık %70’i, erkek nufusun %10’u ucretsiz aile işcisidir. Kendi hesabına calışan kadın nufus oranı %8 ile oldukca duşuk iken, calışan erkek nufusun yaklaşık %28’i kendi hesabına calışmaktadır.
Sayımdan onceki bir hafta icinde calışmayan ve bir işle de bağlantısı olmayanlardan, iş arayan ve son uc ayda iş aramak icin bir girişimde bulunanların, toplam işgucu nufusu icindeki oranı, bir başka değişle işsizlik oranı %4.7’dir. Bu oran erkek nufusta %4.4 iken, kadın nufusta %5.3’tur.İşsizlik oranı ilce merkezlerinde, il merkezine gore daha yuksektir. İlce merkezlerinde %8.8 olan işsizlik oranı, il merkezinde %6’dır. Koylerde ise %1.8’dir. İşsiz nufusun buyuk coğunluğunu genc nufus oluşturmaktadır. İşsiz nufusun %65’i 30 yaşından kucuktur.
Bilecik Nufusu
Turizm ve Tatil0 Mesaj
●42 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Danışman
- Turizm ve Tatil
- Bilecik Nufusu