olumsuz kahramanlar nerede cekiliyor melekler korusundaki universite melekler korusun balıkesirin neresinde
Bilimsel ve estetik bakımdan ulusal ve uluslar arası ender bulunan doğal ve kulturel kaynak değerleri ile koruma, dinlenme ve turizm alanlarına sahip doğa parcaları Milli Park olarak ayrılmaktadır. Balıkesir İli’nde 2 adet Milli Park bulunmaktadır.


a) Kuşcenneti Milli Parkı:
İlce: Bandırma
Alanı: 64.0
Kaynak Değerleri: Ornitoloji
Rakım: 15 m.
Ulaşım: Bandırma’ya 19+000 km (Asfalt)
Balıkesir’e 85+000 km (Asfalt)
Milli Park Muzesi: 0 266 735 54 22




Gozetleme Kulesi

Balıkesir ilinin, Bandırma ilcesi sınırları icinde yer almaktadır. Marmara Denizi’nin guneyinde, Uludağ ve Biga Yarımadası arasında uzanan bir cokuntunun tabanını Kuş ve Uluabat (Apolyont) golleri ve bu gollerin cevresinde yer alan geniş ovalar , kenarlarını ise yuksek dağ ve yaylalar oluşturmaktadır. Doğu - batı doğrultusunda uzanan Kuş Golu’nun n uzunluğu 20 km, genişliği 14 km ‘dir.

Kuş Cenneti’nde canlı ve cansız varlıkların kendi aralarındaki ilişki, olağanustu bir ozellik gosterir. Kuşkusuz bu ekosistemin farklı elemanlarının birleştirip butunleyen ve onlara dinamik bir yaşam ortamı sağlayan golun ılık sularıdır.

Flora: Gol kıyılarında bitki topluluğunun en gur olduğu yer kuş cennetidir. Ozellikle Gol kıyıları yaz aylarında suların cekildiği yerler zengin bir bitki ortusu ile kaplanmaktadır. Kuş Cenneti’nde en cok gorulen bitki turu soğuttur. Kıyılarda ise duğun ciceği, ılgın,hasır otu, kamış, susen, saz, ayakotu, kındıra ayrıca meşe palamut, zeytinlikler, kızılcam, karacam, kayın, gurgen, cınar ıhlamur ve kızılağac dişbudak da gorulmektedir.




Pelikanlar

Fauna: Gol biyolojik uretim yonunden ulkemizin en verimli gollerinden biridir. Başta su kuşları olmak uzere cok zengin bir yaban hayata sahiptir. Nesli tukenmekte olan turlerden Tepeli Pelikan , Kaşıkcı, ve Celtikci’nin buyuk ureme kolonileri bulunmaktadır. Tatlı Su İistakozu golde bol miktarda bulunmakta olup, ticari amacla avlanır. Golde 20 den fazla balık turu yaşamaktadır. Başlıcaları sazan, yayın, turna, tatlısu kefali, filise, karabalık, ve acıbalıktır. Purtuklu semender, yeşil kurbağa, ağac kurbağası, ile ince kertenkele, benekli kaplumbağa kar faresi koruma altına alınan turlerdir. Kirpi, kostebek, , uzun ayaklı yarasa gol cevresinde yaşayan başlıca turlerdir.

1938 yılında Avusturya’lı doğa bilimci Kurt KOSWİG, İstanbul Universitesi Biyoloji bolumunde calışırken, Milli Parkın bugunku bulunduğu yeri gormuş, bu olağanustu ornitolojik değeri belirleyerek, buraya ‘Kuşcenneti’ adını vermiştir. Saha, 1959 yılında orman rejimine alınarak koruma altın alınmış ve Milli Park olarak ilan edilmiştir.

Park, Kuş Golu’nun kuzeydoğusunda , gol suları, soğut korusu ve sazlıkların sağladığı beslenme, guvenlik, barınma ve ureme olanakları ile kuluckaya yatan, kışlayan ve goc arasında 266 kuş turunden yaklaşık 2-3 milyon kuşun yararlandığı cok onemli bir sulak alandır.
Biyolojik ceşitliliğin, yaban hayatının ve ekolojik dengenin korunması ve devamlılığının sağlanması icin buyuk oneme sahip bir ekosistem olması yanında, uluslararası oneme sahip olup, kuş zenginliği ve başarılı koruma uygulaması nedeniyle 1975 yılında Avrupa Konseyi’nce ‘A SINIFI AVRUPA DİPLOMASI’ ile odullendirilmiştir. Her beş yılda bir yapılan denetlemeler sonunda, 1981, 1986, 1991, 1996 yıllarında yenilenen diploma, yaşanan sorunların yarattığı olumsuz gelişmelerin izlenmesi ve iyiye gidiş gozlenmesi halinde yenilenmek uzere askıya alınmıştır.

2004 yılında askı suresi sona ermiş, yeniden A SINIFI AVRUPA DİPLOMASI’na sahip olmuştur.

b) Kazdağı Milli Parkı:




İlce: Edremit
Alanı: 21.463.0 Ha.
Kaynak Değerleri: Derin vadi ve kanyonların oluşturduğu jeomorfolojik yapı ile bitki ortusunun
gosterdiği biyolojik ceşitlilik ve fauna zenginliği
Ulaşım: Edremit’e 15+000(Asfalt)
Balıkesir’e 105+000 (Asfalt)
Ayrıca, Milli Park icinde 360+000 km Orman yolu
Milli Park: 0 266 373 14 80 Faks: 0 266 373 99 84

Kazdağı Milli Parkı, Balıkesir İli, Edremit İlcesi sınırları icinde, Biga Yarımadası’nın guneyinde bulunan, 21.463.0 Ha genişliğinde, bir alanı kapsayan, 17.04.1993 tarihinde Milli Park olarak ayrılan bir Milli Parkımızdır.

Ege Bolgesi ile Marmara Bolgesi’ni birbirinden ayıran ve antik cağda ‘İda Dağı’ olarak anılan Kazdağı, Biga Yarımadası’nın en yuksek kutlesidir. Dağ uzerinde kuzey-guney yonunde uzanan derin vadi ve kanyonlar, bol oksijenli hava akımları oluşturmaktadır.



Antik cağlarda Mysia olarak bilinen ve Mysia’lılar, Kar’lar, Troia’lılar, Lelegler, Luri’ler, Lid’ler, Buyuk İskender, Bergama Krallığı, Roma İmparatorluğu’ nun yerleşim gorduğu bolgede; Thebe, Astria, Anderia, Antandros, Adremytteıon, Killa , Krysa, Lyrnessos gibi antik kentler ile Tahtakuşlar Koyu’ndeki ulkemizin tek koy Etnografya Muzesi de bulunmaktadır. Ayrıca Sarıkız efsanesinin gectiği Sarıkız Tepe ile Hasanboğuldu efsanesinin gectiği Sutuven Şelalesi ve Hasanboğuldu Goleti de Milli Park sınırları icindedir.

Kazdağı Milli Parkı’nda halen Pınarbaşı ve Sutuven ‘de (Hasanboğuldu) olmak uzere duzenlenmiş 2 gunubirlik kullanım alanı bulunmaktadır.



Flora:Kazdağı ve cevresi yoğun ormanlarla kaplıdır. Bu ormanlar Babadağ dediğimiz ana kutlenin Edremit Korfezi’ne bakan guney yamaclarında daha seyrek, Bayramic’e bakan kuzey kesiminde ise, iklimsel nedenlerle daha sıktır. Ana kutlenin batısına doğru Assos, Babakale etrafında arazinin yapısı değişir ve volkanik bir ozellik kazanır.Ozellikle dere yataklarında ve bazı kırsal alanlarda , Akdeniz’e ozgu bitki topluluklarından olan makilere rastlanır. Bu maki topluluklarını oluşturan defne,kocayemiş, mersin, pınar meşesi, katırtırnağı ve yabanıl zeytin ağaclarının Kazdağı’nın iklim ozellikleri ile ozdeşleşmiştir. Kazdağı’nda cok ceşitli ağac turu bulunur. Ozel koruma alanı icinde gorebileceğimiz Kazdağı Goknarı bunların en değerlilerindendir. Kendi doğal ortamında sadece Kazdağı’nda bulunan bu ağac turu, Babadağ’ın kuzeydoğu yamaclarında ve 1000 –1500 m yuksekliklerde yayılım gosterir. 25-30 m kadar boy atabilen , dar ve konik tepeli, piramit gorunuşlu dekoratif bir ağactır. Mısır kocanına benzer uzun kozalakları olur. Bu bolge 1988 yılında cıkarılan bir yasa ile ‘Kazdağı Goknarı Tabiatı Koruma Alanı’ ilan edilerek ozel korumaya alınmıştır.

Fauna: Mitolojide dunyanın ilk guzellik yarışmasının bu dağda duzenlendiği, Afrodit, Hera ve Athena’nın katıldığı ve Juri başkanlığını Truva kralının oğlu Paris’in yaptığı bu ilk yarışmada, Afrodit’in secildiği bilinmektedir. Unlu tarihci Homeros’un ‘Bol pınarlı Vahşi Hayvanlar Anası’ olarak betimlediği Kazdağları’nda, gunumuzde de su bakımından zengin kaynak ve derelerle kaplıca ve termal kaynak bulunmaktadır. Kazdağı’nın ozellikle derin vadilerinde ve yuksek tepelerinde yırtıcı kuşlardan kartal, şahin atmaca,kerkenez ve kuzgun gorulur. Ayrıca Kazdağı, goc eden kuşların onemli bir uğrak yeridir. Sayıları azalmış olan keklik, bıldırcın, karatavuk, sulun ve tahtalı gibi kuşlara da rastlanır.



TABİAT PARKLARI

Bitki ortusu ve yaban hayatı ozelliğine sahip, manzara butunluğu icinde halkın dinlenme ve eğlenmesine uygun doğa parcalarıdır. Balıkesir İli’nde 1 adet Tabiat Parkı bulunur.



(Alibey Adası, Sarımsaklı YARIMADASI, Cicek Adası haric, Adaların tamamı)

Ayvalık Adaları Tabiat Parkı:

İlce: Ayvalık
Alanı: 17 950.0 Ha
İletişim Tel : 0 266 312 59 87
Faks: 0 266 312 59 87
Kaynak Değeri: Jeomorfolojisi, peyzaj guzellikleri ve rekreasyonel olanaklar.
Fauna: Tavşan,Keklik, Tilki, Porsuk
Flora : Kızılcam, Ardıc, Yabani Zeytin.

Kazdağı Goknarı Tabiatı Koruma Alanı:

İlcesi: Edremit
Alanı: 258.0 Ha
Ulaşım: Edremit’e 35+000(asfalt+orman yolu)
İletişim: Tel: 0 266 373 14 80
Faks: 0 266 373 14 80
Kaynak Değeri: Endemik ve nesli tukenmekte olan Goknar turune sahip eşsiz bir eko-sistem.

Marmara Bolgesi’nde , Balıkesir İli ,Edremit İlcesi, Orta Oba –Zeytinli Koyu sınırları icerisinde yer almaktadır.Saha Balıkesir’e 124 km. mesafededir. Kazdağı Goknarı, Karacam, Doğu Kayını sahada bulunan başlıca ağac turu; Geyik, karaca, domuz, ayı, kurt, cakal sahada yaşayan başlıca hayvan turleridir