Kaynaşlı, İstanbul-Ankara yolu uzerinde, Bolu Dağı’nın Duzce Ovası’yla birleştiği boğazda kurulmuştur. İlce doğu ve guneyden Bolu İli, Batıdan Duzce İli ve kuzeyden Yığılca ilcesiyle komşudur. D-100 karayolu ilcenin tam ortasından, Anadolu otobanı da kuzeyinden gecmektedir.
Tarih
Kaynaşlı Duzce’nin bir bucağı iken Aralık 1999 tarihinde Duzce’nin il olması hakkındaki Kararnameyle birlikte ilce yapılmış ve Duzce’ye bağlanmıştır.
Deprem
12 Kasım 1999’da meydana gelen Duzce depreminde Kaynaşlı yerle bir olmuştur. Uzun fay kırıklarının ve catlaklarının oluştuğu ilcede 313 kişi hayatını kaybetmiş, 544 kişide yaralanmıştır.12 Kasım depreminde Kuzey Anadolu Fayı kırığı Kaynaşlı’da son bulmuştur. Fayın ucunda bulunan Kaynaşlı bu nedenle 12 Kasım depreminden en fazla etkilenen yerleşim yeridir. Şehirde bulunan binaların %90’ından fazlası hasar almıştır.
Nufus
1997 yılında yapılan Genel Nufus Sayımına gore Kaynaşlı’nın toplam nufusu 6.760’dır.
Ekonomi
Kaynaşlı ekonomisi buyuk olcude sanayiye dayalıdır. Bunun yanında nakliyecilik ve yıllık ortalama 50.000 tonu bulan fındık uretimi de ilce ekonomisinde onde gelen sektorler olmaktadır. Buğday ve mısır uretimi de ilcede oldukca yaygındır.İlce ekonomisinde hayvancılık ve balıkcılık da onemli bir yer tutmaktadır. Ancak depremde şehirde bulunan balık ciftlikleri ve ahırlar yıkılmıştır.Şehirde başta Superlit Boru Fabrikası, Anlaş Lastik Fabrikası, Akışık Ampul Fabrikası ve Karolit Mermer Fabrikası olmak uzere irili ufaklı fabrikalar bulunmaktadır. Bu fabrikalar depremle birlikte hasar aldığından tam kapasite calışamamaktadırlar. İlce sınırları icinde toplam 12 adet dinlenme tesisi mevcuttur. Bu tesisler D-100 karayolu uzerinde olup gunde ortalama 30.000-40.000 kişiye hizmet vermektedirler. Buralarda yaklaşık 1.500 kişi istihdam edilmektedir. Bu bakımdan dinlenme tesislerinin şehir ekonomisi icinde onemli bir yeri vardır.
Eğitim
Kaynaşlı ilcesinde 1 adet Lise, 4 taşıma merkezi durumunda ilkoğretim okulu ve 6 adet birleştirilmiş sınıflı ilkoğretim okulu bulunmaktadır. Ayrıca şehirde Halk Eğitim Merkezi de bulunmaktadır. Bu okullarda toplam 2.504 oğrenci eğitim gormektedir.
Sağlık
Kaynaşlı’da Merkez Sağlık Ocağı, Dipsizgol Sağlık Ocağı, 112 Acil Yardım İstasyonu, Uckopru Sağlık Evi, Camoluk Sağlık Evi ve Yeniyurt Sağlık Evi bulunmaktadır.
İdari Yapı
Kaynaşlı’ya bağlık 19 adet koy bulunmaktadır.
Kaynaşlı’nın Koyleri:
Altunkoy
Catalcam
Dipsizgol
Sazkoy
Bıckıyanı
Darıyeribakacak
Fındıklı
Tavak
Cakırsayvan
Darıyerihasanbey
Hacıazizler