Cilimli Batı Karadeniz Bolgesinde yer almakta olup, doğusunda ve guneyinde Duzce ili, batısında Cumayeri ilcesi ve kuzeyinde Akcakoca ilcesi bulunmaktadır.
Tarih
Moğol istilası ile coken Selcuklu Devleti’nden sonra Anadolu’da 26 Turk Beyliği kurulmuştur. Bu beyliklerden biri olan ve Soğut yoresinde bulunan Osmanlı Beyliği Bizanslılarla sınırdaştı. Bu Beylik zamanla sınırlarını aşarak topraklarını genişletmeye başladı. Osman Gazi’den sonra yerine gecen oğlu Orhan Gazi’nin Komutanlarından Konuralp Bey, Bizans tekfurları ile yaptığı savaşlar sonunda Konuralp ve cevresindeki Cilimli’yi Turk Hakimiyeti altına almıştır. Osmanlı Bizans doneminde Gumuşova’da cıkarılan madenlerin işlendiği ve zamanın darphanesi olduğu adının da buradan geldiği, “Cil’mi” sozcuğunun zamanla “Cilimli” olarak değişikliğe uğradığı halk arasında yaygın olarak soylenmektedir. 1869 yılına kadar Kastamonu Vilayeti Bolu Mutasarrıflığı Goynuk Kasabasına bağlı bir koy olan Cilimli, Duzce’nin kaza olmasından sonra Duzce’ye bağlanmıştır. 1957 yılında Belediye teşkilatı kurulmuştur. Cilimli 1958 yılında nahiye olmuş 1990 yılında da ilce olmuştur. Cilimli, Aralık 1999 tarihinde Duzce’nin il olması nedeniyle Duzce’ye bağlanmıştır.
Coğrafi Yapı
Cilimli’nin deniz seviyesinden yuksekliği 120 metredir. Kuzeye doğru gidildikce rakım yukselmekte yer yer 600-700 metreyi bulabilmektedir. İlcenin yuzolcumu 7.022 hektardır. Şehir merkezinden guneye doğru inildikce arazi ova şeklindedir. Kaplandere dağlarından doğan Bıckı Deresi ve Bayramali Derisi’nin birleşmesiyle meydana gelen Akdere Suyu ilce merkezinden gecmektedir.
Cilimli 1. derece deprem kuşağı uzerindedir. İlcenin yıllık sıcaklık ortalaması 13.7 derecedir. Ortalama yağış miktarı ise metrekareye 845 kg.dir. İlce bol yağışlı ve nemli bir iklim karakteri taşımaktadır. Ozellikle kış aylarında Duzce Ovası’nda gorulen sis tabakasına Cilimli ve civarında rastalınmamakta bu 8nedenle yerleşim alanı olarak ideal bir konumdadır.
Nufus
Cilimli ilce olması ile birlikte yapılaşmada kısmende olsa bir hareketlilik gozlenmiş, ancak ilcenin konumu buyuk yerleşim merkezlerinin guzergahında bulunmayışı, Duzce’ye yakın oluşu ve halkın coğunluğunun Duzce ile irtibatı olması nedeniyle nufus oranında bir azalma gozlenmektedir. En son 1997 yılında yapılan Genel Nufus sayımına gore ilcenin toplam nufusu 14.871’dir. Koylerde yaşayanların sayısı 10.910, şehirde yaşayanların sayısı ise 3.961’dir.
Eğitim
Cilimli’de 1 adet Cok Programlı Lise, 24 adet ilkoğretim okulu bulunmaktadır. Bu ilkoğretim okullarından 14’unde taşımalı eğitim yapılmaktadır. İlkoğretimde 1.125 kız, 1.170 erkek oğrenci olmak uzere toplam 2.295 oğrenci eğitim gormektedir. Lise’de ise toplam 54 oğrenci bulunmaktadır. İlce Halk Eğitim Merkezi tarafından acılan Temel Giyim ve Makine Nakışı kurslarına 30 oğrenci devam etmektedir. İlcede okuma yazma oranı %95’dir.
Spor
Cilimli’nin 1. Amator Kume Liginde mucadelesini surdurmekte olan 1 spor kulubu mevcuttur. İlcede 1 adet stadyum ve belediyeye ait 1 adet de halı saha bulunmaktadır.
Sağlık
Cilimli’de 1’i Merkez’de olmak uzere Dikmeli ve Pırpır Sağlık Ocakları olmak uzere 3 adet sağlık ocağı bulunmaktadır. Bu sağlık ocaklarına bağlı sağlık evleri de halka sağlık hizmetlerini sunmaktadır. İlce merkezinde 10 yataklı sağlık merkezi tamamlanmıştır.
Ekonomi
İlcenin ekonomisi genelde tarıma dayalıdır. Yorede başlıca fındık, mısır, tutun, şeker pancarı ve diğer sebze ceşitleri ile celtik uretilmektedir. İlce 7.022 hektar alana sahip olup, bu arazinin 2.219 hektarı tarla arazisi, 3.816 hektarı bağ-bahce arazisi, 195 hektarı cayır ve mera arazisi, 387 hektarı ormanlık, 215 hektarı tarıma elverişsiz alan ve 190 hektarı iskan alanıdır. İlcenin %54,34’u fındık ve bağ-bahce arazisidir. İlcenin 1999 fındık uretimi 4.500 tondur. İlcede 5.700 adet buyuk baş, 500 adet kucuk baş, 92.750 civarında da kanatlı hayvan bulunmaktadır. 1.200 adet fenni kovan mevcut olup yıllık bal uretimi 32 tondur. 1999 yılında kırmızı et uretimi 105 tondur. İlcede ozel sektore ait 2 adet fındık kırma fabrikası bulunmaktadır. Bunun yanında 3K Kelebek Mobilya ve Dekorasyon Tesisleri’de ilcede faaliyet gostermektedir. Ayrıca ilcede Duzkap Sunta Fabrikası, İto Kilit Fabrikası, Parrot Tekstil Fabrikası, Rotmans, Marlboro Tutun Fabrikası ve Karaucler Gıda Sanayi A.Ş.’de ilce ekonomisine buyuk katkılar sağlamaktadır. İlcede Ziraat Bankası’nın şubesi de bulunmaktadır.
İdari Durum
Cilimli 1990 tarihinde Duzce’den ayrılarak mustakil bir ilce olmuştur. Aralık 1999 tarihinde de Duzce’nin il olmasıyla birlikte Cilimli, Duzce’ye bağlanmıştır. İlce merkezinde bir belediye teşkilatı bulunmaktadır. İlcenin 3 mahallesi ve 22 koyu vardır. Yerleşim yerleri birbirine yakın bir konumdadır.
Cilimli'nin Koyleri:
Alacamescit
İshaklar
Soğutlu
Arabacı
Kafyayla
Tepekoy
Bıckıbaşı
Karacortlen
Topcular
Calılık
Kırkharman
Yenikoy
Dikmeli
Kirazarla
Yenivakıf
Dongelli
Kuşoğlu
Yukarıkarakoy
Esenli
Pırpır
Hızardere
Sarımeşe
Cilimli İlcesi Bilgileri-Tanıtımı
Turizm ve Tatil0 Mesaj
●34 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayatın İçinden
- Turizm ve Tatil
- Cilimli İlcesi Bilgileri-Tanıtımı