İlcenin Tarihi

İskilip adının Asklepios, yani sağlık ilahı manasına geldiği, Paflagonya tarihine ait kitaplarda belirtilmektedir. M.S. 2. yy. da İskilip, Bitinya sınırları icinde bulunuyordu. Bizans cağında İskilip'e Neoklauniopolis deniliyordu. İskilip 1075 tarihinde Selcuklu Komutanı Gumuştekin Ahmet Gazi tarafından fethedilmiştir. Yıldırım Bayezit zamanında Osmanlı hakimiyetine girmiştir. Belediye 1872 yılında kurulmuştur. 1921 Yılına kadar bağımsız bir sancak olan Corum, Cumhuriyetin ilanından sonra İl olunca İskilip’ de Corum’a bağlanmıştır.

Coğrafi Yapısı

İskilip İc Anadolu ile Karadeniz Bolgesinin birleştiği sınırlarda, geciş bolgesindedir. Corum’a 56 km., Kastamonu’ya 140 km, Osmancık’a 92 km, Oğuzlar’a 124 km., Bayat’a 33 km., Uğurludağ’a ise 26 km., uzaklıktadır.

Yıllık ortalama yağış 484,8 mm., rakımı 750 m., yuzolcumu 1187 km²’ dir.

İskilip’in etrafı yuksek dağlarla cevrilidir. Bitki ortusu, tarihi dokusu, tarihten gunumuze uzanan mimari yapıları ile otantik bir ozelliğe sahiptir. Araştırmacıların “Muze Kent” olarak niteledikleri bir yerleşim birimidir.

İc Anadolu bolgesinin karasal iklimiyle, Karadenizin ılıman iklimi arasında bir geciş ozelliğine sahiptir. Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlıdır.

İdari Yapısı ve Nufus Durumu

İlceye bağlı 65 koy vardır. 2000 yılı nufus sayımına gore İlce merkezinin nufusu 19.648, koylerin nufusu 25.679 olup, toplam nufus 45.327’ dir.

İlcenin 65 koyu ve koylerin 110 bağlısı vardır. İlce merkezinin 14 mahallesi bulunmaktadır.

Ekonomik ve Sosyal Durum

İlcede daha cok el emeğine dayalı kucuk el sanatlarıyla, zirai faaliyetlerin oluşturduğu bir ekonomik yapı vardır.

İki un fabrikası, iki yem fabrikası ve bir şekerleme imalathanesi bulunmaktadır. Bir ayakkabı fabrikası urunlerini yurt dışına ihrac etmektedir. İlce Halk Eğitim Mudurluğunce imalatı yapılan ayakkabı ve mobilyalar piyasaya arz edilmektedir. Kucuk sanayi sitesi vardır.

Comu Koyunde ozel işletmelerce yıllık 110.000 ton linyit komuru uretilmektedir. Bu işletmelerde 185 kişi calışmaktadır.

İlceye bağlı Yerlikoy ve Cukurkoy’de Tekel’e ait calıştırılmayan tuz havzaları bulunmaktadır.

Tarım alanı 39.137 ha. dır. Sulanabilir tarım arazisi 7.200 ha. olup, 3.960 ha. lık alan sulanabilmektedir.

İlcede başlıca; buğday, arpa, şeker pancarı, yeşil mercimek, nohut, elma, bamya, barbunya yetiştirilmektedir.

İlcede buyukbaş hayvan sayısı 23.061, kucukbaş hayvan sayısı 7.419’dur.

İlce merkezinde ve 58 koyde su yeterli olup, yedi koyde yetersizdir. Yedi koyde de kanalizasyon vardır.

Daha cok kucuk esnaf bulunmaktadır. Ayakkabıcılık, marangozluk ve mobilyacılık, leblebicilik, terzilik, bakır ve tenekecilik ile ilgili işyerleri ve kucuk tamirhaneler bulunmaktadır. Kırsal ve engebeli kesimlerde oturan koy halkı buyuk şehir merkezlerinde işcilik yapmaktadır. Orman koylerinde oturan halkın bir bolumu orman işciliği ve hayvancılık, ova kesimlerinde oturan halk ise, ciftcilik ve hayvancılık yaparak gecimini temin etmektedir.

Eğitim, Kultur ve Sağlık Durumu

Okuma yazma oranı % 96’dır. İlce merkezinde bir genel lise, bir kız meslek lisesi, bir endustri meslek lisesi, bir imam-hatip lisesi, bir sağlık meslek lisesi, bir yatılı ilkoğretim bolge okulu, iki pansiyonlu ilkoğretim okulu, bir bağımsız anaokulu, yedi ilkoğretim okulu, koylerde yedi ilkoğretim okulu, 60 koyde birleştirilmiş sınıflı ilkoğretim okulu mevcuttur.

İskilip Lisesi pansiyonunda 125, endustri meslek lisesi pansiyonunda 106 oğrenci kalmaktadır.

Toplam 326 derslikte 8.209 oğrenci oğrenim gormektedir.

Mesleki Eğitim Merkezi Mudurluğunce 2002-2003 oğretim yılı icerisinde 108 kalfalık, 77 ustalık belgesi ve 24 adet usta oğretici belgesi olmak uzere toplam 209 adet belge verilmiştir.

İlce Halk Eğitim Merkezi Mudurluğunun kuafor, dokuma, ayakkabı ve mobilya atolyeleri bulunmaktadır.

İlce Halk Kutuphanesinde 529 el yazması eser, 36.304 kitap kayıtlıdır.

Kapalı spor sahası inşaatı devam etmekte olup, bir futbol sahası mevcuttur.

İlcede 100 yataklı bir devlet hastanesi, Kuzuluk, Akcasu, Yavu, Kılıcdere ve Kayaağzı koylerinde sağlık ocakları vardır.