sungurlu tanıtım sungurlu ilce tarım mudurluğu corum kavşut koyu sungurlunun tarihi corum kaledere kasabası
İlcenin Tarihi

İlcede ilk yerleşmeler Kalkotik (taş ) donemde (M.O. 5000) olmuş, daha sonraki cağlarda Hititler, Frigler, Galatlar ve Roma İmparatorluğunun hakimiyetinde kalmıştır.

İlce 1864 yılında Yozgat sancağına bağlanmış, İlce Merkezi 1866 yılında Belediye olmuştur. 1924 yılında Corum’ a bağlanmıştır.

Coğrafi Yapısı

İlcenin yuzolcumu 2.557 km², rakımı 780 metre, Corum’a uzaklığı 72 km’ dir.

İlce de karasal iklim hukum surmektedir. Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve kar yağışlıdır. Yıllık yağış miktarı 438,1 mm.’dir.

İdari Yapısı ve Nufus Durumu

İlcenin 2000 Genel Nufus Sayımı sonuclarına gore nufusu, merkezde 35.397, kasaba ve koylerde 45.443 olmak uzere toplam 80.840 ‘dır.

İlceye bağlı altı belde (Arifegazili, Demirşeyh, Kaledere, Tuğlu, Yoruklu, Kavşut) , 101 Koy, altı mezra bulunmaktadır.

Ekonomik ve Sosyal Durumu

İlcenin Karadeniz Bolgesini, İc Anadolu, Akdeniz ve Ege Bolgeleriyle bağlantısını sağlayan yol uzerinde bulunması, ticari canlılığın oluşmasını sağlamıştır.

İlce ekonomisi tarım, hayvancılık ve ticarete dayanmaktadır. Tarım alanı 134.654 ha. olup, bunun 11.548 Hektarında sulu tarım yapılmaktadır. Belli başlı tarımsal urunler; buğday, arpa, yulaf, mercimek, nohut, kuru fasulye, şeker pancarı, ayciceği, ıspanak, karpuz, kavun, beyaz lahana, kuru soğandır. İlcede buyukbaş hayvan sayısı 16.866, kucukbaş hayvan sayısı 19.470’ dir.

İlce merkezinde icme suyu bugun icin yeterli ise de; Kapılıkaya Barajından icme suyu getirme calışmaları devam etmektedir. Koylerde icme suyu yetersizdir. Merkezde mevcut kanalizasyon yetersiz olup, inşaatı devam etmektedir. 268 km’si asfalt olmak uzere toplam yol uzunluğu 723 km’dir

Eğitim, Kultur ve Sağlık Durumu

İlcede, bir YİBO, altı lise, 64 Birleştirilmiş Sınıflı İlkoğretim Okulu, bir Anaokulu, merkezde 15 ve Koylerde 14 olmak uzere toplam 93 ilkoğretim okulunda eğitim oğretime devam edilmektedir. Bu okullarda toplam 15.226 oğrenci okumaktadır.

İlce merkezinde 1.500 kişilik tribune sahip kapalı spor salonu ve 300 kişilik tribune sahip futbol sahası bulunmaktadır.

İlce merkezinde 100 yataklı Devlet Hastanesi, Merkezde uc adet, Arifegazili, Demirşeyh, Kaledere, Kavşut, Yoruklu, Tuğlu, Beldelerinde, Akpınar, Alembeyli, Aşağı Fındıklı, Buyuk İncesu, Salman, koylerde birer olmak uzere toplam 14 adet Sağlık Ocağı bulunmaktadır.