uğurludağ ilcesi
İlcenin Tarihi
İlcenin ilk ismi Kızıloren’dir. 1929 yılında nahiye yapılmış ve İskilip İlcesine bağlanmıştır. 1954 yılında arkasındaki Urlu Dağına izafeten Uğurludağ adını almış, 1969 yılında belediye, 1987 yılında ilce kuruluşu gercekleşmiştir.
Coğrafi Yapısı
İlcenin yuzolcumu 596 km², rakımı 775 m., Corum’ a uzaklığı 66 km.’dir,
İlcede İc Anadolu Bolgesi iklimi vardır. Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlıdır. Yıllık ortalama yağış miktarı 450 mm’dir.
İdari Yapısı Ve Nufus Durumu
İlce’de 19 koy bulunmaktadır.
İlcenin nufusu 2000 yılı Genel Nufus Sayımına gore İlce merkezinde 7.648, koylerde 8.617 olmak uzere toplam 16.265’dir.
Ekonomik Ve Sosyal Durumu
İlce ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. 37.458 ha. olan İlce alanının 19.163 ha. nı tarımsal alan oluşturmaktadır. Belli başlı tarımsal urunler; buğday, arpa, mercimek, nohut, ayciceği, şekerpancarı, soğan ve pirincdir.
İlcede 8.050 adet buyukbaş, 8.970 kucukbaş hayvan bulunmaktadır.
İlce merkezinde ve İlce’ye bağlı 4 koyde icme suyu yetersizdir. Koyler icme sularını grup sularından ve mustakil sondaj kuyularından karşılamaktadır. Merkezde mevcut kanalizasyon yetersiz olup, ikmali icin calışmalar devam etmektedir. İlcenin (7 koy) 33 km.si asfalt, (12 koy) 104 km. stabilize, (1 unite) 17 km. tesviye olmak uzere toplam yol uzunluğu 154 km.dir. Koylerin kanalizasyonu bulunmamakta olup, bir kısım koylerde ikmal calışmaları yapılmaktadır.
Eğitim, Kultur ve Sağlık Durumu
İlcede bir cok programlı lise, merkezde uc, koylerde uc olmak uzere altı bağımsız ilkoğretim okulu, 15 birleştirilmiş sınıflı ilkoğretim okulu bulunmaktadır. Bu okullarda ilce merkezinde 924, koylerde 1237 olmak uzere toplam 2161 oğrenci okumaktadır.
İlce merkezinde kapalı spor salonu inşaatı devam etmektedir.
İlce merkezinde 30 yataklı Devlet Hastanesi İnşaatı tamamlanmış olup, cevre duzenlemesi yapılmaktadır.İlce merkezinde ve Yeniyapan Koyunde birer sağlık ocağı bulunmaktadır.
Uğurludağ ilcesi Bilgileri, Tanıtımı
Turizm ve Tatil0 Mesaj
●38 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Turizm ve Tatil
- Uğurludağ ilcesi Bilgileri, Tanıtımı