kargı yemekleri
İlcenin Tarihi

Kargı’nın Turklerin yerleşiminden onceki adının BLAENE olduğu belirtilmektedir. İlcenin Kargı ismini alması, rivayetlere gore, XVI. yy.’ ın ilk ceyreğinde olmuştur.

Kargı 1936 yılına kadar bazen Osmancık’a , bazen Tosya’ya bağlı olarak idare edilmekte iken, 1936’ da ilce yapılarak Kastamonu iline, 1956 yılında Corum İline bağlanmıştır.

Coğrafi Yapısı

Corum’a 106 km uzaklıkta, yuzolcumu 1277 km2., rakımı 450 m’dir. İlce Karadeniz iklimi etkisinde olup, yıllık ortalama yağış miktarı 360,3 mm.’dir.

İdari Yapısı ve Nufus Durumu

İlcenin 2000 yılı nufus sayımına gore merkez nufusu 5.728, koylerle beraber toplam nufusu 20.388’dir.

İlceye bağlı bir belde (Hacıhamza) ve 58 koy bulunmaktadır.

Ekonomik ve Sosyal Durumu

İlcenin ekonomisi tarıma dayanmaktadır. Tarım alanı 20.800 ha. olan ilcede, en onemli gecim kaynağı celtik ekimidir. Bamya uretimi de dikkat ceker. Hayvancılık da, halkın geciminde onemli bir yer tutmaktadır. Buyukbaş hayvan sayısı 13.769, kucukbaş hayvan sayısı 22.140 adettir.

İlce merkezinde yedi celtik, bir tekstil, bir plastik, bir ağac işleme ve bir mermer fabrikası vardır.

Eğitim, Kultur ve Sağlık Durumu

İlce de iki genel lise, bir Mesleki Teknik Eğitim Merkezi, bir cok programlı lise, bir pansiyonlu ilkoğretim okulu ile beraber toplam 21 İlkoğretim okulunda 1991 oğrenci okumaktadır.

İlcede 50 yataklı Devlet Hastanesi ve Hacıhamza Beldesi, Yeşilkoy, Gokcedoğan koylerinde birer olmak uzere dort sağlık ocağı vardır.