İlcenin Tarihi

Boğazkale ilcesinin tarihi M.O. 5000 yıllarına kadar uzanır. İlce merkezinin hemen yanı başında bulunan ve Hitit İmparatorluk başkenti olan Hattuşa ve Hattuşanın gorkemli acık hava tapınağı Yazılıkaya ilcenin belli başlı tarihi mekanlarıdır.

Cumhuriyetin ilk yıllarında adı Boğazkoy iken, 1936 yılında ismi Boğazkale olarak değiştirilmiştir. 1967 yılında Belediye teşkilatı kurulmuş, 1987 yılında Sungurlu’dan ayrılarak ilce yapılmıştır.

Coğrafi Yapısı

Yuzolcumu 260 km²., rakımı 1.036 m., yıllık ortalama yağış 490,3 mm. dir. Bitki ortusu genellikle steplerdir. En onemli akarsuyu Budakozu cayıdır.

İlce de karasal iklim hakimdir. İlcenin toplam arazisi 22.902 ha., orman arazisi 6.165 ha., cayır alanı 23 ha., mera alanı 3.784 ha., tarla arazisi 12.110 ha. dır.

İlce arazisinin buyuk bir kısmı dağlık bolge de, kalanı ise ovalık bolgede yer alır. İlce Merkezi ve Evren Beldesinde kavak ağacları, dağlık bolgede ise meşe ve cam ağacları bulunmaktadır.

İdari Yapısı ve Nufus Durumu

22 Ekim 2000 tarihinde yapılan genel nufus sayımına gore, İlce merkezinin nufusu 1.970, 12 koy ve iki belde nufusu 6.220 olup, toplam nufusu 8190 dır. İlce merkezi uc mahalleden oluşmaktadır. Hisar Mahallesine bağlı İbikcam Mezrası İlceye yedi km. mesafededir.

Ekonomik ve Sosyal Durum

İlce, Corum’a 87 km., Sungurlu’ya 30 km., Yozgat’a 40 km mesafede bulunmaktadır.

Halkın ihtiyaclarını yakın olan Yozgat ve Sungurlu’dan temin etmektedir. İlcede konut sıkıntısı olduğundan, devlet memurlarının bircoğu Sungurlu’da oturmaktadır. İlce ekonomisi ağırlıklı olarak tarım ve hayvancılıkla sınırlıdır.

Turizm, yeteri kadar tanıtım olmaması ve eğitim eksikliği nedeniyle, iş istihdamı ve ilce ekonomisine yeterli katkı sağlayamamaktadır.

İlcenin işlenebilir tarım alanı 12.110 ha. olup, sulu tarım zayıftır.

Buğday, nohut, arpa, yulaf gibi ekonomik değeri duşuk bitkiler yetiştirilmektedir. Az miktardaki sulu arazide pancar ekilmektedir.

İlcenin şebeke suyu ihtiyacı, acılan kuyulardan temin edilmekte olup, yağış durumuna gore ihtiyacı karşılayabilmektedir. İlceye bağlı koyler de su ihtiyaclarını kuyu ve kaynak sularından karşılamaktadırlar. İlcede kanalizasyon yeterli değildir.

Eğitim, Kultur ve Sağlık Durumu

İlcede bir cok programlı lise, dokuz ilkoğretim okulu bulunmaktadır. Bu okullarda toplam oğrenci sayısı ise 1.461 dir. Nufusun %98’ i okur-yazardır.

Biri ilce merkezinde olmak uzere Evci ve Evren Beldelerinde birer sağlık ocağı bulunmaktadır.