İlcenin Tarihi

Guneyi Kızılırmak, doğusu ve batısı yuksek dağlarla cevrili Oğuzlar (Karaviran), tarihi adı ile Karabork Divanı, Kızılırmak’a doğru uzanan bir vadi icinde, cıkışı olmayan bir cebi andırmaktadır.

İlce, İskilip İlcesine bağlı Karaviran adı ile bir koy iken 1950’lerde adı Karaoren olarak değiştirildi ve 1964 yılında Belediye teşkilatı kuruldu. 1990 yılında Oğuzlar adıyla ilce kurulmuştur.

Coğrafi Yapısı

Corum’a 68 km. mesafede, yuzolcumu 121 km²., rakımı 650 metredir.

Oğuzlar ve cevresi genel olarak Karadeniz İklimi ile İc Anadolu Bolgesinin karasal iklimi arasında bir geciş iklimine sahiptir.

İdari Yapısı ve Nufus Durumu

Oğuzlar İlcesinin 2000 yılı Genel Nufus Sayımı sonuclarına gore nufusu; İlce merkezinde 4.678, koylerde 4.405 olmak uzere toplam 9.083 ‘tur.

Ekonomik ve Sosyal Durumu

İlce ekonomisi oldukca kucuk olcekli olup genelde tarıma dayalıdır.

Yuzolcumu 121 km². dir. 5.092 ha. tarım arazisi vardır. Belli başlı tarımsal urunler; buğday, arpa, pirinc, ceviz, ve sebzelerdir. Hayvancılık, meyve ureticiliği, ortu altı sebze ureticiliğinin yanında İlce ekonomisinin en onemli gelir kaynağı ceviz ureticiliğidir. Ulke ceviz uretiminin % 1,5’ i ilcede uretilmekte olup, aynı zamanda cevre illerde uretilen cevizler de, İlcede işlenerek (ic ceviz) piyasaya arz edilmektedir. Merkez ve koylerde 3.462 adet buyukbaş hayvan, 980 adet kucukbaş hayvan mevcuttur.

Eğitim, Kultur ve Sağlık Durumu

İlce merkezinde bir cok programlı lise, iki bağımsız ilkoğretim okulu, koylerde ise iki bağımsız ilkoğretim okulu, beş birleştirilmiş ilkoğretim okulu bulunmakta olup bu koylerin mahallelerinde uc birleştirilmiş sınıflı ilkoğretim okulu olmak uzere toplam 13 okulda 1.361 oğrenci okumaktadır.

İlcede 30 yataklı bir devlet hastanesi, bir İlce merkezinde ve Ağaccamı,koyunde birer sağlık ocağı mevcuttur.