Amasra, Karadeniz Bolgesinin batısında Bartın iline bağlı bir ilcedir. Denize doğru bir mantar şeklinde uzanan Boztepe ve Kaleici Mahalleleriyle, guneyindeki duzlukten oluşan Amasra’nın “SESEMOS” adı ile ilk kuruluşu M.O. l2. Yuzyılda Fenikelilerin kıyılar boyunca koloniler kurması ile gorulmektedir. Doğal limanların bulunması nedeniyle burada ustlenen Fenikeli gemiciler uzun zaman ticari etkinlikler gostermişlerdir.

Fenikelilerin bu bolgede gucleri zayıfladıktan sonra onların yerini Miletos’lular almışlardır. Miletoslular zamanında Sesamos oncesine oranla daha gelişmiş ve site gorunumu almıştır. Bu arada Sesamos’a bir Agora, Akropol ve İskele yapıldığı kalıntılarından anlaşılmaktadır.

M.O. 4.yuzyıla kadar Kimerler,daha sonra Libyalılar tarafından somurge olarak idare edilen Sesamos bu tarihten sonra Makedonya Krallığına bağlanmış ve Buyuk İskender tarafından yonetimi Makedonyalı bir subaya verilmiştir.

Buyuk İskender’in baldızı olan İranlı Prenses AMASTRİST, once Karadeniz Ereğlisine (Heraklıu) gelin gelmiş, kocası olunce oğullarıyla gecinemeyerek M.O. 300 yıllarında Sesamos’a cekilmiştir.

Amasra’nın yeni baştan kurulması ve buyuk kent gorunuşu alması Prenses Amastrist zamanında olmuştur. Prenses Amastrist M.O. 286 yılına kadar l4 yıl bağımsız bir şehir devleti yaşatmayı başardıktan sonra bir cinayet sonucu oldurulmuştur.

Prensesin oldurulmesinden sonra şehri Trakya Kralı Lizimakos ele gecirmiş, M.O. 70 yılına kadar şehir sık sık el değiştirerek bağımsız beylerin,Pontusların egemenliklerinde kalmıştır. M.O. 70 yılında Amasra, Roma ordusu tarafından işgal edilmiş, M.S. 395 yılına kadar suren bu donemde Romalılar Amasra’ya buyuk onem vermişlerdir. Bir Bazilika ile yeni limanlar yaptırmışlardır.

M.S. 395 deki bolunme ile Bizans sınırları icinde kalan Amasra, M.S. l3. Yuzyılda Amasra limanları ile kalelerin gemicilere bırakıldığı ve buranın Cenavolılar tarafından idare edildiği gorulmektedir. Cenavolılar l460 yılına kadar Amasra’yı ellerinde tutmuşlar ve yeni depolar yaparak Karadeniz ticaretinde bir us olarak yararlanmışlardır. 1460 yılında İsfendiyar oğulları uzerine bir sefer duzenleyen Fatih Sultan Mehmet Kastamonu ve Sinop uzerine giderken Amasra’ya da uğramış ve savaşsız teslim almıştır.

Bu tarihten başlayarak Turk idaresine gecen Amasra’da Osmanlı yonetimi boyunca onemli bir olayın gectiği gorulmemektedir. Osmanlıların ilk doneminde bir Kaza merkezi olan Amasra, daha sonra Nahiye durumuna getirilmiş, Cumhuriyetten sonrada aynı konumunu korumuştur.

41 derece 45’ 25” kuzey enlemi ile 32 derece l’ 49” doğu boylamı uzerinde olan Amasra, Karadeniz kıyı dağlarının dik yamaclarının eteğinde beş kucuk adanın dordunun zamanla birleşmesiyle meydana gelmiş kucuk bir duzlukte, bu duzluğun devamı olan tepeler ve eteklerinde kurulmuştur.

Kuzeyinde Karadeniz, guney ve guneybatısında Bartın ili, doğusunda Kurucaşile ilcesi ile cevrili bir yarımada uzerindedir. İlce merkezinin iskeletini meydana getiren adalar Boztepe, Zindan, Kucuk Ada ve Tekke Tepesi adını taşır. Buyuk Ada yada Tavşan Adası diye anılan ada birleşerek bir yarımada oluşturan dort adadan ayrıdır.

Karadeniz kıyılarına ozgu her mevsimi yağışlı orta kuşak iklimi Amasra’da hukum surer. Yıllık yağış ortalaması metrekareye 822 Kg.dır. yağışın buyuk bir bolumu yağmur şeklinde kış, ilkbahar aylarındadır. Yaz aylarında yağış oldukca azdır. İklim dort mevsimde ılımandır. En soğuk Ocak ayı ortalaması -2 derece, en sıcak Temmuz ayı ortalaması +24 derecedir. Amasra’da bir yılın 250 gunu tamamen acık veya parcalı bulutlu, 115 gunu cok bulutlu ve yağışlı gecmektedir.

Karadeniz kıyılarının gur ormanları yakın zamana kadar Amasra ve cevresinde mevcut iken son 200 yılda azalmış, karışık bodur ormanlar bicimine donuşmuştur. Bununla birlikte Amasra dort mevsim yeşilliğini
yitirmez. Cayır, yabani yonca, ot turleri, eğrelti, anason turunden bitkiler son derece sıktır. Ormanlarda daha cok gurgen, şimşir,ıhlamur,kestane ve kayın turunden ağaclar vardır.

Amasra ve cevresinde sozu edilebilecek akarsu ve gol yoktur. Ancak İlce merkezinde denize dokulen ve Romalılar zamanında taş bir kanal icinde akan Amastrist deresi 2 km. uzunluğunda onemsiz bir sudur. İlcemiz ve koyleri yerleşim alanı ve yer şekilleri itibariyle dağlık ve engebeli bir yapıya sahip olduğundan tarım ve hayvancılığa elverişli değildir.ilcemiz yuzolcumu 115 kilometrekare olup, %51,2 orman arazisi,%12,6 tarıma uygun olmayan,%36,2 tarım ve hayvancılığa uygun kultur arazisidir.İlcemizde toplam 1.827 aile gecimini ciftcilikle temin etmektedir.