Doğu Karadeniz Bolgesinde yer alan İlimiz doğusunda Bayburt, batısında Giresun, kuzeyinde Trabzon ve guneyinde Erzincan ile komşudur. Tarihi bilgilere gore, Eski Gumuşhane'nin kuruluşu M.O. 3000 yılına dayanmaktadır.
Dar ve derin vadilerle birbirinden ayrılmış yuksek dağlar kuzeyin belirleyici ozelliğidir. Gumuşhane'nin unlu yaylaları da bu kesimde yer alır. İlin en yuksek noktası 3.331 metre ile Abdal Musa Tepesidir.
Gumuşhane yoresinin bilinen ilk halkı 1500'lerde yaşayan Azzi ve Hayaşa'lardır. Gumuşhane yoresinde bilinen ilk kent adı antik cağdaki ARGİROPOLİS'tir. Bu adın eski Yunanca'da Gumuş anlamına gelen ARGİROS'tan kaynaklandığı sanılmaktadır. 1461'de butunuyle Osmanlıların eline gecen ve 'Canca' diye anılan yoreye 1534 yılında maden zenginliklerinden oturu Gumuşhane adı verilmiştir.
Yore hayatındaki değişik etkiler giyim kuşamda da gozlenmektedir. Geleneksel giyim ozellikleri kırsal alanda daha cok goze carpar. Kadınların başlıklarına taktıkları "tepelik", boyundaki takılar ve belde gumuş kemerler kullanılır. Tepelik kullanmayanlar "cit" denen boyalı tulbentler kullanırlar.
Gumuşhane'nin icinden gecen Harşit ile Kelkit vadisini boydan boya kateden Kelkit Cayı ilin başlıca akarsularıdır. Arazinin % 60'ını dağlar, % 29'unu platolar, % 11'ini ovalar teşkil etmektedir.
Kelkit İlcemizde uretilmekte olan zilli kilimlerin tarihi Orta Asya'ya dayanmaktadır.Kilimler gunumuzde tek parca halinde cok buyuk ebatta uretilmelerine rağmen seccade tipleri de cok nadir orneklerdendir. Zilli Kilim dokumacılığı heybe, yastık, yolluk, duvar susleri, nazarlık, isimlik, seccade olarak uretilmektedir. Eskiden cuval olarak dokunan zilli kilim motifleri gunumuzde bile sanat değeri taşımaktadır.
Dokumada genellikle koyu renkler tercih edilmektedir. Zemin renkleri kırmızı, bordo, siyah, lacivert, yeşil, sarı kullanılmakta, butun renklerde kok boya ve indiga kullanılmaktadır. Naturel ve pastel renkler isteğe gore kullanılmakta, kimyasal boya kullanılmamaktadır. Dokumada kullanılan ipler yapağı olup, değerli oluşundan sesli anlamında "zilli" ismi verilmiştir. Yoresel bir isimdir.
Gumuşhane ili madencilik yonunden oldukca zengindir. Altın, mermer, granit işletilmeyi beklemektedir. Tarım alanlarında, daha ziyade kuru şartlarda yapılan hububat uretimi yaygındır. Tarımsal işletmeler genelde kucuk aile işletmeleri niteliğindedir.
Gumuşhane'de koru ormanlarının coğunu Sarı Cam koru ormanları oluşturmakla beraber Goknar ve Ladin koru ormanları, Sarı Cam Goknar, Sarı Cam - Goknar - Ladin karışık koru ormanları; ayrıca Kurtun ilcesinde Sarı Cam-Kayın-Ladin karışık koru ormanları da mevcuttur.
Gumuşhane İli su yonunden oldukca zengindir. İlde temelde, iki akarsu vardır. Bunlar Harşit Cayı ve Kelkit Cayı'dır. Her iki cayında il icindeki uzunluğu yaklaşık olarak 100 km.dir. Bu caylara bağlı onlarca dere mevcuttur. Mevcut sular, ozellikleri itibariyle alabalık yetiştiriciliğine oldukca uygundur. Zaten coğunda alabalık tabii olarak yetişmektedir. Bu sular değerlendirildiği taktirde yılda en az 1000 ton alabalık uretmek mumkundur.
Gumuşhane Genel Bilgiler
Turizm ve Tatil0 Mesaj
●31 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Danışman
- Turizm ve Tatil
- Gumuşhane Genel Bilgiler