kavak tarihi
Tarihi
Kavak ilcesinin tarihi oldukca eskidir. İlce merkezinin kuzeyine kalan kaledoruğu Hoyuğunde 1942 yılında yapılan araştırmalarda M.O. 3500- M.O. 2000 yıllarına ait eserlere rastlanılmıştır. Bu verilere gore Kavak İlk Tunc Cağından bu yana yerleşim yeridir. Kaledoruğu hoyuğunde Genc Helenistik, Roma, Bizans, Selcuklu ve Osmanlı donemlerine ait eserler rastlanması ise bu yerin hem yerleşim ozelliğini, hem de burada yerleşim surekliliğini gostermektedir.
Hititlerin egemenliğinden sonra Kavak, M. O. 1200'lerde Friglerin, M.O. 7. yy. da Milletlilerin egemenliği altına girmiştir. M.O. 333 yılında Pontusların elinde olan Kavak'a daha sonra Romalılar hakim olmuştur.
Daha once Yahudiliği tanıyan halk, I.yy da İsanın havarilerinden AzizAndre ve Pier'in bolgeye gelmesiyle Hıristiyanlıkla tanışmıştır. Muslumanlar Abbasiler doneminde (750-1258) Malatya-Tokat uzerinden Karadeniz kıyılarına uzandılar ve İslam dinini burada tanıttılar.
1071 Malazgirt Savaşından sonra Selcuklular doneminde Rukneddin Suleyman'ın Tokat meliki olduğu zaman bolge Selcukluların eline gecti.
Osmanlılar doneminde ise Yıldırım Beyazıt Han Anadoluda birliği sağlamak icin bolgeyi İsfendiyaroğullarından almıştır.
1418 Celebi Mehmet doneminde ilce tamamen Osmanlıların eline gecti. Kavak'ın bundan sonraki tarihi Osmanlı tarihi icinde gelişimini surdurmuştur.
1518 tarihli bir Osmanlı Tapu defterinde Kavak'ın Samsun Sancağına bağlı bir karye (koy) olduğu gorulmuştur. 1839 yılında merkez ilceye bağlı bucak olmuştur. 1934 yılında da Bucak teşkilatı ilce Teşkilatına cevrildi.
Coğrafyası
Samsun- Ankara, karayolu uzerinde kurulmuş, Samsun iline bağlı bir ilcedir. Samsun'a uzaklığı 51 km. olan Kavak : Doğusunda Asarcık, Batısında Havza, Kuzeyinde Samsun ve Bafra, Guneyinde Ladik ilceleriyle cevrilidir.
Denizden yuksekliği 600 m. olan ilce engebeli bir arazi yapısına sahiptir. En yuksek dağı Hacılar Dağıdır. İlcenin en onemli akarsularından Murat ırmağı bu dağlardan doğar, ilcenin doğal golu olmasa da sulama amacıyla yapılan goletleri vardır.
Sosyo ekonomisi
Kavak ilcesinin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanır. Tarım alanında en cok buğday, mısır, yulaf, arpa gibi tahıl urunleri yetiştirilir. Ayrıca, şekerpancarı, tutun, patates ekimi de yapılmaktadır.
Yuksek kesimlerdeki koylerde yaşayan halkın gecim kaynağı ise buyuk olcude orman urunleridir.
İlcede sanayi ise genellikle kirec, tuğla ve kiremit uretimi şeklinde gelişmiştir. KOY-TUR A.Ş. Tavuk Uretim Tesisleri de ilcedeki onemli ekonomik kuruluşlardandır
Tarihi ve Kulturel Değerler
Kaledoruğu Hoyuğu: 1942 yılında Muzeler ve Anıtlar Yuksek Kurulu tarafından on kazı yapılmış, sit alanı olarak koruma altına alınmıştır. Burasının Bakırcağında onemli bir yerleşim yeri olarak, kullanıldığı, Hititlerin yayılma ve genişleme donemlerinde de stratejik konumu nedeniyle Amasya-Samsun yolunu denetleyebilmek icin bir nevi garnizon olarak kullanıldığı tahmin edilmektedir. İlk kazı calışmalarında Gec Helenistik, Roma, Bizans, Selcuklu ve Osmanlı donemi kalıntılarına rastlanmıştır.
Taş Han (Cakalı Hanı) : Eski Ankara- Samsun yolu uzerinde Cakallı mevkiinde bulunan hanın Selcuklu yapısı olduğu anlaşılmaktadır.
Bekdemir Koyu Cami: tamamen ahşap malzemeden yapılmış olup, icerisinde kok boyalı suslemeler vardır. Cevresinde daha onceden bir medrese olduğu bilinmektedir.
Cakallı Koprusu: Cakallı mevkiinde Cakallı cayı uzerine kurulmuş olan kopru iki gozludur.
Kavak Tarihi
Turizm ve Tatil0 Mesaj
●38 Görüntüleme