salıpazarı tarihi samsun salıpazarı tarihi
Terme ve Carşamba ilcelerinde Alanyaykın, Duzkoy ve Bereket koylerinin birleşmesiyle 1973 yılında Belediye olmuştur. 1987-88 yıllarında da ilce teşkilatı kurularak Samsun'a bağlanmıştır.

I. Dunya savaşından once yorede Turk koylerinin yanında Rum, Ermeni ve Gurcu nufusunun yaşadığı bilinmektedir. I. Dunya savaşı sırasında ozellikle Ermeni ceteleriyle Turk halkı arasında catışmalar yaşanmıştır. Ancak; Turk halkının mucadelesi sonunda Ermeniler bolgeyi terketmek zorunda kalmıştır.


Samsun'a uzaklığı 54 km. olan ilcenin, Guneyi Erbaa ve Akkuş, Doğusu Terme, Batısı Ayvacık, Kuzeyi ise Carşamba ilceleriyle cevrilidir. Salıpazarının denize kıyısı yoktur.

İlcenin kuzeyi duzluk, guneyi engebelidir. Yeşilcay ve Terme cayı ilce merkezinde kesişmektedir. Bu caylar uzerinde uc kopru vardır. Salıpazarı ile Gokceli koyunu Kurt koprusu, Yavaşbey koyunu ise Maviren koprusu birbirine bağlar.


İlce ekonomisi tarıma dayanmaktadır. Halkın buyuk coğunluğu tarımla uğraşmaktadır. Tarım urunu olarak Fındık, Cilek, Celtik yaygın olarak yetiştirilir. İlcede hayvancılıkta gelişmiştir.

Dağlık bolgedeki koylerde sepet, kaşık ve ceyiz sandığı gibi urunler yapılmaktadır.


Garpu Kalesi: Cevizli - Konakoren koyleri arasında yeralmaktadır. M. O. 7. yy'a ait olduğu ileri surulmektedir. Bir rivayete gore Amazonlara aittir. Klasik anlamda bir kaleye benzememektedir. Giriş kapısı kayadan oyularak, yukarı cıkma merdivenler ise kayaları yontmak suretiyle yapılmıştır. Kalede uzeri taşla kapatılmış iki kuyu bulunur.

Değirmen: Gokceli mahallesinde 500 yıllık bir değirmen vardır. Kesme taştan yapılmış olan kemeri hala yıkılmamıştır. Bugun yine un değirmeni olarak faaliyet gostermektedir.

Cami: Catak Ahmet Ağa koyundeki (Gokceli Mh.) 105 senelik bir camidir. Ayrıca Yeşilkoyu, Kayadibi, Kızılot koylerinde de 300 - 400 senelik ahşap camiler vardır.

Turbeler: Samzama kadem ve Topal Hacı turbeleri vardır. Halk tarafından cok saygı gosterilip, evliya kabul edilen kişilere aittir.


Alan, Karacaoren ve Kestanepınar koyleri catağında Alabalık uretme tesisleri cevresi, Hasan Tekkesi civarı, Yeşilkoyu yolundaki Adacık, Terme yolundaki Cobanduzu mevkileri piknik ve mesire alanı olarak ideal yerlerdir.

İlcedeki yemyeşil bir bitki ortusu hakimdir. Salıpazarı ilce merkezindeki 200 yıllık cınarlar golgesin de dinlenmek icin ideal bir mekan oluşturmaktadır.