Murgul 10. yuzyılda Selcuklular tarafından fethedilmiştir. Fatih Sultan Mehmet tarafından Osmanlı topraklarına katılan bu bolge 1877-1878 Osmanlı-Rus Harbinde Rusların istilasına uğramıştır. 1918 yılında geri alınan topraklar Sevr antlaşması ile sınırlarımızın dışında kalmış, 1920'de tekrar Turk Topraklarına katılmıştır.
1935-1950 yılları arasında merkez Damar iken sonradan ilce merkezi Murgul olmuştur.1966 yılında Goktaş olarak ismi değiştirilen ilcenin ismi 1987 yılında tekrar Murgul olarak değiştirilmiştir.
İlce, doğuda Artvin İl Merkezi, batıda Arhavi İlcesi, kuzeyde Borcka İlcesi, guneyde Yusufeli İlcesi ile cevrili bulunmaktadır. İlcenin deniz seviyesinden yuksekliği minimum 360 metre, maksimum 1100 metredir (Damar Beldesi). İlcenin yuzolcumu 406 kilometrekare olup, bu alanın yuzde 50si ormanlık, yuzde 45i cayır ve % 5i de mera, kayalık ve taşlık alandan oluşmaktadır. Murgul, nufus artış hızı (1990-2000 yılları) %o (-) 33.57 ile en fazla goc veren ilce konumundadır.
İlcenin şehir merkezi nufusu 3.801, koy nufusu ise 4.742 olup toplam nufusu 8.543tur. İlcenin nufus yoğunluğu Turkiye ortalamasının altındadır. Nufus değişken olup arazi yetersizliği ve alternatif iş istihdamı yaratılamaması nedenleriyle devamlı goc vermektedir. Kış aylarında merkez nufusu koydeki bazı ailelerin şehir merkezine gelmelerinden dolayı artmaktadır.
İlcenin Merkez ve Damar olmak uzere 2 belediye başkanlığı, 10 koy muhtarlığı ile 2 mahalle muhtarlığı bulunmaktadır.
Eğitim - Oğretim ve Kulturel Yapı
İlcede 2002-2003 eğitim ve oğretim yılında eğitim kurumu olarak , 1 anaokulu, 5 ilkoğretim okulu, 4 adet lise bulunmaktadır. Yıl icinde kurumlarda toplam 86 oğretmen gorev yapmış, 1.364 oğrenci eğitim gormuştur.
Sağlık Hizmetleri
İlcemizde Sağlık Bakanlığına ait 25 yataklı Devlet Hastanesi Baştabipliği ile Merkez ve Damar olmak uzere 2 sağlık ocağı Tabipliği ve 5 Sağlık evi, 1 S.S.K. Dispanseri iki adet Eczane bulunmaktadır. Devlet Hastanesi ve Sağlık Ocağı Tabipliklerinde toplam 4 pratisyen doktor, 14 yardımcı sağlık personeli gorev yapmaktadır. Ekonomik Yapı İlcede kamu sektorune ait K.B.İ.A.Ş. Murgul İşletme Mudurluğu mevcuttur. Faaliyet konuları icinde Bakır cevheri uretimi, cevher zenginleştirme blister bakır uretimi vardır. Ayrıca yan urun olarak pirit konsantresi ve asit uretimi yapılmaktadır. İşletmede yaklaşık 680 işci bulunmaktadır. İlce ekonomisi buyuk olcude bu işletmeye dayalıdır. Murgulun arazi yapısının kırac, dağlık ve ormanlık olması nedeniyle tarım arazisi yetersizdir. İlcenin 22.223 dekar tarım arazisi mevcuttur. Yetiştirilen sebze ve meyveler genellikle aile tuketiminin karşılanması amaclıdır. İlcede buyuk ve kucukbaş hayvancılık yanında kumes hayvancılığı da yapılmaktadır. İlcede arıcılık gelişmiştir. İlcenin onemli gelir kaynakları arasında ormancılığın da yeri vardır.
Murgul Tarihi
Turizm ve Tatil0 Mesaj
●40 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Danışman
- Turizm ve Tatil
- Murgul Tarihi