hopa tarihi hopa yemekleri
Hopa, 1490-1512 yıllarında Yavuz Sultan Selimin Trabzon Valiliği sırasında Osmanlı Devletine katılmıştır.1509 yılında bugunku sınırlar dışında Gonye kalesinin fethi ve Sancak haline getirilmesi ile Hopa bu Sancağa bağlanmıştır.Lala Mustafa Paşa tarafından 1578 yılında fetih sonucu Merkezi Ahıska olmak uzere Cıldır Eyaletinin kurulması ile bu eyalete bağlanan ilce, 1829 yılında Carlık Rusyası ile imzalanan Edirne Antlaşması sonucu Ahıskanın bu ulkeye verilmesi sonrasında Trabzon eyaletinin bir sancağı olan Batuma bağlanmıştır.

1877-1878 Osmanlı-Rus Harbi sonucunda Kars ve Ardahanla birlikte Hopa, Kemalpaşa bucağına kadar, Batum dahil olmak uzere Ruslara bırakılınca, İlce Rize Sancağına bağlanmıştır. İlce, 1915 yılında Ruslar tarafından işgal edilmiştir. 31 Mart 1917 tarihli Brest-Litovsk Antlaşması ile Hopa Milli Sınırlarımıza dahil olmuştur.

Hopa 1936 yılına kadar Rize İline bağlı iken bu tarihten sonra Artvin iline bağlanmıştır.

Hopa, Doğu Karadeniz Bolgesinin doğu bolumunde yer alır. İlcenin doğusunda Gurcistan Cumhuriyeti, batısında Arhavi, guneyinde Borcka ve kuzeyinde Karadeniz bulunmaktadır. İlcenin Gurcistan Cumhuriyetine gecişin sağlandığı Sarp Sınır Kapısına uzaklığı 18 km., İl Merkezine uzaklığı ise 65 km.dir. Hopa, Trabzon-Rize-Artvin-Ardahan-Kars-Erzurum ve Gurcistan Cumhuriyetini birbirine bağlayan uluslararası karayolu uzerinde bir kavşak konumundadır. Hopa, il genelinde nufus artış hızı (1990-2000e gore) %o 5.43 ile en yuksek olan ilce konumundadır. İlcenin toplam nufusu 32.584dur. İlce merkezi nufusu 15.445, koy nufusu ise 17.139dur. Belde belediyesi olan Kemalpaşanın nufusu 4.238dir. İlcenin yuzolcumu 289 kilometrekare, nufus yoğunluğu ise 154 kişidir.

İlcenin merkez ve Kemalpaşa Belde Belediyesi ile 29 koyu bulunmaktadır. Hopa, ozellikle kırsal alan Karadeniz Bolgesinin tipik yerleşim ozelliği olan dağınık yerleşim ozelliklerini taşımaktadır.

Eğitim - Oğretim ve Kulturel Yapı

İlce genelinde, 2002-2003 Eğitim ve Oğretim yılında 9 adet anaokulu, 19 adet ilkoğretim okulu, 1 adet pansiyonlu ilkoğretim okulu ve 2 adet lisede toplam 6.299 oğrenci eğitim ve oğretim gormuştur.

Halk Eğitimi ve Akşam Sanat Okulu Mudurluğunce 2002-2003 oğretim yılı icerisinde 32 dalda kurs acılmış olup, bu kurslara 630 kursiyer katılmıştır. İlcede 2 adet surucu kursu ve 1 adet ozel dershane bulunmaktadır.

Genellikle horon turunde olan ilce folkloru Karadeniz bolgesinin genel ozelliklerini taşır.

Hopada her yıl temmuz ayının ilk haftasında kaymakamlık ve belediye başkanlığınca organize edilen Hopa Kultur, Sanat ve Deniz Festivali duzenlenmektedir. Festival etkinlikleri kapsamında ceşitli sanatsal, sportif ve kulturel etkinlikler duzenlenmektedir. İlcenin ucuncu ligde oynayan futbol takımı bulunmaktadır.

Sağlık Hizmetleri

İlcede, 50 yatak kapasiteli 1 adet devlet hastanesi, 4 sağlık ocağı ve 15 sağlık evinde sağlık hizmetleri sunulmaktadır. Mevcut sağlık kurumlarında 6sı uzman 15i pratisyen olmak uzere 21 hekim, 66 yardımcı sağlık personeli gorev yapmaktadır.

Ekonomik Yapı

İlcenin işlenebilir tarım arazilerinde, iklim yapısına uygun olan cay, fındık,turuncgiller, kivi, kara uzum yetiştiriciliği yapılmaktadır.İlcenin arazi yapısı makineli tarımın yapılması acısından son derece sınırlı imkan tanımaktadır.

İlce genelinde uretilen başlıca urunleri; cay, fındık, mısır, kivi, sebze, turuncgillerdir. İlce genelinde ticari anlamda hayvancılık gelişmiş değildir. Buyuk ve kucukbaş hayvancılık, kumes hayvancılığı, arıcılık genellikle aile tuketimine yonelik olarak yapılmaktadır.

Balıkcılık ilce ekonomisinde onemli yere sahiptir. İlcede sanayi tesisi olarak 3 adet cay fabrikası, 1 adet un fabrikası, TEİAŞa ait 1 adet termik santral, K.B.İ.A.Ş.ye ait Tesis ve POAŞ depo İşletmesi bulunmaktadır.

İlce ekonomisinde son derece onemli yeri olan ve her turlu liman hizmetinin verilebileceği altyapıya sahip ozel sektor tarafından işletilen Hopa Limanı bulunmaktadır. Hopa Limanı; Doğu Karadenizin doğu sınırında Gurcistan Cumhuriyetine gecişin sağlandığı Sarp Sınır Kapısına 15 kilometre uzaklıkta ve yaklaşık 100.000 metrekarelik alan uzerine kuruludur. 31.08.1988 tarihinde Sarp Sınır Kapısının acılmasından sonra, sınır ili olarak Artvinin, başta Gurcistan olmak uzere yakın bağımsız devletler topluluğu ulkeleriyle sosyal ve ekonomik ilişkileri onemli bir gelişim seyri izlemiştir. Hopa Gumrukleri Başmudurluğu ve bağlantı gumruk mudurluklerinden gelen-giden yolcu, otomobil, otobus, tır ve gemi sayılarının son 5 yıla ait bilgileri aşağıdaki tablolarda gorulduğu gibidir.

Artvin, Sarp Sınır Kapısı ve Hopa Limanı uzerinden gercekleştirilen ithalat ve ihracat işlemleri ile, ulkemizin onemli sınır kapılarından birine sahiptir. Hopa Gumrukleri Başmudurluğu işlemleri; Hopa Liman sahasında gorev yapan Hopa Gumruk Mudurluğu ile Sarp Sınır Kapısında faaliyet gosteren Sarp Gumruk Mudurluğu birimlerince yurutulmektedir. Sarp gumruk sahasında mevcut birimlerarası koordinasyon Sarp Mulki İdare Amirliğince yurutulmektedir. Sarp Sınır Kapısı hizmetleri farklı birimlere bağlı toplam 154 personel ile verilmektedir. 2002 yılı sonu itibariyle ABD doları cinsinden, 115.056.408 dolarlık ithalat ve 120.914.739 dolarlık ihracat gercekleştirilmiştir. Hopa ve Sarp Gumruk Mudurluklerinden son altı yıl icinde gercekleşen ithalat ve ihracat bilgileri aşağıdaki tabloda gorulduğu gibidir.

Hopa Ticaret ve Sanayi Odasına kayıtlı toplam 470 uye bulunmaktadır. İlcede 4 banka şubesi, 6 adet kooperatif bulunmaktadır. İlcenin, 2003 yılında tamamlanması hedeflenen 150 işyeri kapasiteli kucuk sanayi sitesi inşaatının yapımı surmektedir.