İdari Yapı Artvin ve Borckanın da icinde bulunduğu bolgeye ilk yerlerşenlerin Orta Asyadan gelen HURRİLER olduğu yazılı kaynakların incelenmesinden anlaşılmaktadır. M.O 2000 yılından başlayarak Hurilerin yoreyi de icine alan geniş bir bolgede devlet kurdukları bilinmektedir. Daha sonra Urartuların Hitit İmparatorluğunun yıkılması ile Borcka yoresine kadar yayıldıkları, M.O 720-714 yılları arasında Kimmerler, M.O 655de Sakalar daha sonra da Arsaklıların egemenlik kurduklaraı ceşitli kaynaklarda yer almaktadır.
M.S 576 Yılından itibaren bolgeye Bizanslılar hakim oldular. Halife Osman doneminde İslam Ordusu, 645 yılında Bizans ordusunu yenerek bu bolgeye hakim olmuştur. Sonraları Emeviler, Hazar Turkleri ve Bagratlılar bolgeye hakim olmuştur.
Buyuk Selcuklu Devletinin kurulmasından sonra Artvin, Borcka, Şavşat, Yusufeli ve Ardanuc Selcuklu topraklarına katıldı(l063).Sonraları bolge Moğolların egemenligine girdi.
Borcka ve cevresi Yavuz Sultan Selimin Trabzon Valiliği doneminde Osmanlı egemenliğine girdi. 1877-78 Osmanlı Rus Harbinden sonra Kars, Ardahan, Artvin ve Batum ile birlikte Borcka da Anadoludan koparılarak Rus yonetimine bırakıldı. Bu tarihten sonra Borcka ve cevresi sık sık savaşlara sahne olmuştunr.
30 Ekim 1918 tarihinde imzalanan Mondros Antlaşmasından hemen sonra Batum, Artvin, Borcka ve cevresi İngilizlerce işgal edilmiş, İngilizlerin ayrılmasından sonra da bolgeye Gurculer girmiştir. Gurculerin hakimiyeti 9 Şubat l921 yılına kadar surdu. T.B.M.M. ultimatonu ile Gurculer bolgeyi terketmiş, 7 Mart 1921 yılında Borcka, Artvin ve cevresi kesin olarak Anayurda kavuşmuş oldu.
Borcka İlcesi 7 Temmuz l921 tarihinde ilce olmuş, 26 Haziran l926 tarih ve 877 sayılı kanunla da Bucak haline getirilmiş, 28 Mayıs l928 tarih ve 1288 sayılı kanunla da yeniden İlce statusune kavuşturulmuştur.
İlce, Karadeniz bolgesinin doğu ucunda, ArtvinHopa Yolu uzerinde Coruh Nehrinin kıyısında şirin bir yerleşim yeridir. Yalcın ve gecit vermeyen karlı dağların, gur ormanların, yatakları derin ve hırcın akarsuların yarattığı eşsiz guzelliğe sahip olan Borckanın İl Merkezine uzaklığı 32 Km. dir.
Batısı Hopa, guneyi Artvin ve Murgul, doğusu Şavşat, kuzeyi ise Gurcistan Cumhuriyeti toprakları ile sınır oluşturan ilcenin denizden uzaklığı 36 kilometre ve rakımı 125 m.dir.
İlce topraklarının buyuk bir bolumunu sarp ve gecit vermeyen dağlar kaplamıştır. Coruh vadisi bu dağlık bolgeyi ikiye ayırmıştır. Dağlar, coğu yerde geniş vadi oluşumların olanak vermeyecek şekilde yuksektir. Soz konusu ozellik tarıma elverişli toprakların geniş alanlara yayılmasını da engellemiştir. İlcede ovalık alan bulunmamaktadır. İlce topraklarının buyuk bir bolumunu Doğu Karadeniz sıra dağlarının doğu uzantısı kaplar. İlcenin doğusunda Coruh vadisinin kuzeyinde yer alan en onemli kabartı Karcal Dağıdır (3414 m). Coruh vadisinin guneyde yer alan Balıklı Dağı Cankurtaran Gecidi ile gecit verir. Bu dağların uzantısı olarak yer alan irili ufaklı tepeler İlce topraklarının engebeli gorunumunu sağlar.
Dağ ve tepeleri ayıran derin vadiler, debi ve rejimi yuksek olan akarsu yataklarını oluşturur. İlcenin buyuk vadisinde akan Coruh Nehri, Artvin topraklarına Erzurum sınırlarından girer, Borckada Murgul, İckale, Deviskel derelerini ve nihayet Aralık, Karşıkoy ve Gureşen derelerini alarak Muratlı Koyune gecer ve Gurcistan Cumhuriyeti sınırlarına girerek yurdu terk eder.
İlcenin onemli golu Aralık Koyu yakınlarında bulunan Karagoldur. Cevresi ormanlık olup, eşsiz doğal guzelliğe sahiptir. Alanı 50.000 m2dir. Karcal dağları eteklerinde bulunan Yıldız Golu ilcenin ikinci golunu oluşturur.
Borcka İlcesinde Karadeniz iklimi hakimdir. Yaz ve kış mevsimlerinde bol yağış ve ılık hava egemendir.
Bitki ortusunu ağaclar ve meralar teşkil eder. Meralar daha cok vadi tabanlarındadır. Dağların vadiye bakan yamacları Ladin, koknar, cam ağaclarının oluşturduğu orman denizi ile suslenmiştir. Yuksek kesimlerde ise bu ağaclara meşe, kestane, kızılağac gibi yapraklılar karışır. Orman gulleri, orman altı bitkileri ve eğreltiler ormanlık alanlarda dikkatı ceker. Tarıma elverişli arazinin az olması, ormanların tahribine neden olmuştur. Yore ormanlarının cevre ve yurt ekonomisine katkısı buyuktur.
İlcenin 2000 Yılı Genel Nufus Sayımı verilerine gore toplan nufusu 27.654dur. İlce merkezinin nufusu 9.008, koy nufusu ise 18.646 kişidir.
Koylerin doğal yapısı, yaşam şartlarını zorlaştırdığından kırsal alanlardan şehir merkezlerine ve genellikle il dışına surekli goc olgusu gorulur.
İlceye bağlı 1 Belediye, 4 Mahalle ve 36 koy vardır. İlce merkezinde toplu yerleşim olmasına karşın, koylerde arazi yapısının dağlık olması nedeniyle dağınık yerleşim hakimdir. Tarımsal nufusun coğunluğu cay, fındık, tutun ve orman urunleriyle iştigal etmektedir.
İlcede kamuya ait 1 ve ozel sektore ait 2 cay fabrikası bulunmaktadır.
Eğitim - Oğretim ve Kulturel Yapı
İlce genelinde, 2002-2003 Eğitim ve Oğretim yılında 8 adet anaokulu, 26 adet ilkoğretim okulu, 1 adet yatılı ilkoğretim okulu, 1 adet pansiyonlu ilkoğretim okulu ve 2 adet lisede toplam 5.034 oğrenci eğitim ve oğretim gormuştur. Bu kurumlarda gorev yapan oğretmen sayısı 239dur. İlcemizde Genclik Spor Ilce Mudurluğu tarafından işletilen 1 Spor Sahası bulunmaktadır.
Sağlık Hizmetleri
İlcede, 30 yatak kapasiteli 1 adet devlet hastanesi, 110 yatak kapasiteli 1 adet SSK hastanesi, 4 sağlık ocağı ve 26 sağlık evinde sağlık hizmetleri sunulmaktadır. Mevcut sağlık kurumlarında 4u uzman 12si pratisyen 16 hekim, 77 yardımcı sağlık personeli gorev yapmaktadır.
Ekonomik Durum
İlcede yaygın olan cay ve fındık uretimi yore insanın en onemli gelir kaynaklarını oluşturmaktadır. 1984 yılında hizmete acılan Muratlı Cay Fabrikası, cevre koylerde uretilen cay urununu işlemektedir. 2002 yılı icerisinde 18.379 dekar alanda 4008 yaş cay ureticisinden 13.507 ton yaş cay alımı yapılarak 2.015 ton kuru cay uretimi gercekleştirilmiştir. İşletmede 620 kişilik istihdam olanağı sağlanmaktadır. Zengin orman varlığının bulunduğu ilcede 17 marangoz atolyesi bulunmakta olup, bu atolyelerde genellkle 3 kişi calışmaktadır. Tarımsal Kalkındırma kooperatiflerine ait 4 adet orman urunlerini işleyen ve ozel sektore ait tesis bulunmaktadır. Yore insanının onemli gelir kaynakları arasında orman urunleri istihsali de bulunmaktadır.
İlcede hayvancılığın ekonomik yaşantıdaki payı azdır. 2002 yılı itibari ile 10.760 buyukbaş ve 3.453 kucukbaş hayvan bulunmaktadır.. Hayvancılık tamamen ic tuketime yoneliktir. Orman koylerinde arıcılık yaygındır. İlcede 10.711 adet fenni kovan 2080 adet karakovan mevcut olup, yıllık ortalama 255 ton bal uretimi sağlanmaktadır. İlcede 2 alabalık uretim tesisi bulunmaktadır. Borcka turizm değeri olan doğal ve tarihi zenginliklere sahip olmasına karşın, ilcede turizm sektoru yeterince gelişmemiştir. İlce Karcal Dağlarının eteklerini kaplayan geniş yaylalar (Karcal Yaylaları, Kucuk Yayla), irili ufaklı tepeler (Vergetil Sırtı), soğuk suları (soğuk su, beyaz su), dere ve golleri (Karagol,Yıldız Golu) ile doyumsuz manzaralar arz eder.
Aralık Koyu sınırları icerisinde bulunan Karagol, orman denizi icerisinde kapkara deniz gorunumlu, alabalığı, buz gibi soğuk suyu ve eşsiz manzarası ile onemli bir kamp yeridir. İlce, balıkcılık (Alabalık) ve av turizmi (Ayı,Domuz , Cakal, Tilki, Kurt, Dağ Kecisi, Vaşak vb. ) acısından zengin bir potansiyele sahiptir. İlcenin doğusunda bulunan Karcal dağları dağ turizmine oldukca musaittir. Dağcılar icin bir cennet sayılabilecek Karcal dağları (3400 m), eşşiz guzellikteki manzaraları, buzulları, buzul devrinden kalma irili ufaklı golleri, buzulların erimesinden doğan dereleri, tarihi kemer kopruleri ve yaylaları ile zengin bir turizm potansiyeline sahiptir.
İlcede 22si Tarımsal Kalkınma, 1i Motorlu Taşıyıcılar, 1i Minibusculer, 1i Esnaf ve Kefalet, 1i Konut ve 1 Damperli Kamyoncular Kooperatifi olmak uzere 27 kooperatif bulunmaktadır.
Borcka Tarihi
Turizm ve Tatil0 Mesaj
●41 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayatın İçinden
- Turizm ve Tatil
- Borcka Tarihi