İlcede, M.O.VIII. yuzyılda sırasıyla Urartular, Sakalar ve İskit Turkleri, M.S. 75ten sonra ise eski Oğuz kollarından olan Hazarlar, Barseller ve Bağratlılar yerleşmişlerdir. İlce, 810 yıllarında Gurcu egemenliğine girmiştir. Anadolu Selcuklularının akınları sırasında yoreye Turklerin yerleştikleri gorulur. Uzun yıllar Selcukluların yonetiminde kalan Ardanuc, Moğol istilası sonrasında Moğolluların hakimiyetine girmiştir. İlce, daha sonra sırası ile Timur, Karakoyunlu, Akkoyunlu ve İran Safavi devletlerinin hakimiyetinde kalmıştır.
Kanuni Sultan Suleyman zamanında Erzurum Beylerbeyi İskender Paşa 1551de Ardanucu fethederek Osmanlılara katmış ve Osmanlıların ilk Ardanuc sancağını kurmuştur. 93 Harbi olarak anılan Osmanlı-Rus savaşı sonunda yapılan antlaşma ile Rusya ya bırakılan İlce, Birinci Dunya Savaşı sırasında yapılan halk oylaması sonucu tekrar Osmanlı İmparatorluğuna katılmıştır. Mondros Mutarekesinden sonra Ardanuc, once İngilizlerin sonra Gurculerin istilasına uğramış, Gumru Antlaşması ile 7 MART 1921de de Turkiyeye katılmış ve bugunku Misak-ı Milli sınırları icinde yerini almıştır. 1945 yılına kadar Artvin e bağlı bir bucak olan Ardanuc aynı yıl İlce olmuştur. Yuzolcumu 969 kilometrekare olan İlce; kuzeyde Şavşat, guneyde Yusufeli ve Erzurumun Olur İlceleri, doğu Ardahan, batıda ise Artvin Merkez İlce ile komşudur. Coğrafi bakımdan kırık bir arazi yapısına sahip olan Ardanucun rakımı 500 Metre olup, tipik karasal iklime sahiptir. İlce merkezi, Kurdevan Yanlızcam ve Horosan dağları ile cevrilidir. İlce merkezinden, Bulanık, Horhot ve Ekşinar caylarının beslediği Ardanuc Deresi gecmektedir. İlcenin yuzolcumunun 468 kilometrekaresi tarım arazisi, 311 kilometrekaresi Orman alanı, 149 kilometrekaresi ise dağlık ve kayalık araziden oluşmaktadır. Ardanuc, il genelinde mevcut dışa goc sorununu yaşayan bir ilcelerden biridir. Toplam nufusu 14.477 olan Ardanucun merkez nufusu 5.278, koy nufusu ise 9.199dur. Nufus yoğunluğu 15 kişi olan ilcenin (1990-2000 yıllarına gore) yıllık nufus artış hızı %o (-) 20.56dır.
Ardanucun İl merkezine uzaklığı 39 km.dir. İlce merkezinden gecen ancak karayolları standartlarında olmayan Ardanuc-Ardahan yolunun yapım calışmaları devam etmektedir. İlcenin 49 adet koy ve 1 merkez belediyesi bulunmaktadır. Koyler dağınık yerleşime sahiptir.
Eğitim- Oğretim ve Kulturel Yapı
İlce genelinde, 2002-2003 Eğitim ve Oğretim yılında, 2 adet anaokulu, 17 adet ilkoğretim okulu, 1 adet yatılı ilkoğretim bolge okulu, 1 adet pansiyonlu ilkoğretim okulu ve 1 adet cok programlı lisede toplam 2.260 oğrenci eğitim ve oğretim gormuştur. Ardanuc, koy ve yayla şenliklerinin yoğun olarak duzenlendiği ilcelerden biridir. Bunların başlıcaları; Ardanuc Belediye Başkalığınca duzenlenen Aşıklar Şenliği ve Karakucak Gureş Festivali, Aydın Koyu Yayla Şenlikleri ve Karakucak Gureş Festivali, Bereket Koyu Yayla Şenlikleri ve Gureş Festivalidir.
Sağlık Hizmetleri
İlcede, 10 yatak kapasiteli 1 adet sağlık merkezi, 5 sağlık ocağı ve 22 sağlık evinde sağlık hizmetleri sunulmaktadır. Ardanuc Devlet Hastanesinin yapımı surmektedir. Mevcut sağlık kurumlarında 15 pratisyen hekim, 1 diş hekimi, 63 yardımcı sağlık personeli gorev yapmaktadır.
Ekonomik Durum
İlce ekonomisi buyuk oranda tarıma dayalıdır. İlce halkının başlıca gelir kaynakları tarımsal uretim, hayvancılık ve mevsimlik iş olan orman işciliğidir. İlcede sanayi tesisi olarak Orman Genel Mudurluğune ait (ORUS) ve ozelleştirme kapsamında olan 1 adet kereste fabrikası bulunmaktadır. Buyuk sanayi tesisi bulunmayan ilcede, marangoz, demirci ve oto tamircileri gibi kucuk caplı işyerleri bulunmaktadır.
İlcenin en onemli gelir kaynağı hayvancılıktır. Artvinde hayvancılığın en gelişmiş olduğu ilce Ardanuctur. Buyuk ve kucukbaş hayvancılığın yaygın olduğu ilcenin en onemli yaylası olan Bilbilan Yaylasında yaz aylarında devamlı, cumartesi gunleri ise buyuk capta olmak uzere hayvan pazarı kurulmaktadır. İlcede yetiştirilen başlıca tarımsal urunler, buğday, arpa, patates, fasulye, mısır, domates, zeytin, elma, kızılcık, ceviz, uzum ve armuttur. Kamusal imkanlarla da desteklenen arıcılık, yaylacılık kulturunun yaygın olduğu ilcede onemli gelir kaynaklarındandır. İlcede, son yıllarda ortu altı yetiştiriciliği-seracılık da yaygınlaşmaktadır. İlcede; Bulanık koyundeki Rabat Kilisesi, Adakale koyundeki Gevhernik Kalesi, Ferhatlı koyundeki Ferhatlı Kalesi ile Artvin-Ardanuc yolu uzerinde bulunan Cehennem Deresi Kanyonu yerli ve yabancı turistlerin ilgisini ceken ve turistik değeri olan yerlerdir.
Ardanuc Tarihi
Turizm ve Tatil0 Mesaj
●49 Görüntüleme