artvin coğrafi konumu
Karadeniz Bolgesinin Doğu Karadeniz Bolumunde, Doğu Karadeniz Dağları uzerinde yer alan Artvin İli'nin doğusunda Ardahan, guneyinde Erzurum, batısında Rize, kuzeybatısında Karadeniz, kuzeyinde Gurcistan Cumhuriyeti bulunmaktadır. İlin yuzolcumu 7.436 kilometrekaredir. Artvin'in Gece Gorunumu
Artvin, arazi bakımından genel olarak dağlıktır. İlin Arhavi ve Hopa İlceleri, Karadeniz ile denize paralel uzanan Doğu Karadeniz Dağları arasında kalan dar bir duzluk alan uzerine kuruludur. Artvin'in Genel Gorunumu
İlin Karadenize olan kıyı uzunluğu 34 kilometredir. Kıyıdan ic bolgelere doğru gidildiğinde arazinin birden yukseldiği gorulur. Artvin 'de, ova olarak nitelendirilebilecek alanlar, Arhavi ve Hopa kıyı şeridindeki aluvyal duzlukler dışında mevcut değildir.
İl sınırları icinde 30'a yakın akarsu vardır. Bunlardan Karadenize dokulenler haric diğerleri Coruh Nehrinin kollarıdır. İlin muhtelif yerlerinde cok sayıda doğal gol vardır. Bunlardan; Şavşat ve Borcka İlcelerinde bulunanları doğal guzellik ve turizm acısından en onemlileridir.
Dağlar
Karadeniz kıyısına paralel olarak uzanan Doğu Karadeniz Dağlarının il sınırları icindeki uzantıları; Kackar, Altıparmak, Kukurtlu, İskaristi Dağları adıyla sınıra kadar uzanmaktadır. Bu dağ sırasının uzerinde cok sayıda dağ ve yuksek tepeler yer alır.
Karadeniz kıyısını takip ederek batıdan doğuya doğru iki sıra halinde uzanan3937 m. Yuksekliğindeki Kackar Dağı Karadeniz Dağlarının en yuksek noktasını oluşturur. Bu dağın su bolum cizgileri; Artvin, Rize, Erzurum il sınırlarını belirler. Şavşat ve Borcka ilceleri arasında yer alan, Coruh ve Berta vadileri ile Gurcistan sınırına kadar uzanan Karcal Dağı 3428 m. Yuksekliği ile ilin diğer onemli bir dağıdır.
Artvin'in Diğer onemli Dağları ve Yukseltileri Şoyledir;
Kackar dağı -3937 m., Mihrap dağı-2950 m., Karcal dağı-3428 m., Sahara dağı-2799 m., Kukurttepe dağı-3348 m., Karyan dağı - 2790 m., Arsiyan dağı - 3164 m., Kara dağ - 2300 m., Cadır dağı - 3050 m., Buyuk Yurt dağı - 2250 m., Kurdevan dağı - 3050 m., Genya dağı - 1850 m., Kartal dağı - 3000 m.
Ovalar
İl sınırı icerisinde ova ozelliği gosteren yerler hemen hemen yoktur. İl topraklarının ancak %0.2 alanını kaplayan duzluklere rastlanır. Kıyıda akarsu birikintilerinin meydana getirdiği aluvyal ovalara rastlanmaz. Cunku dağların denize bakan yamaclarında kaynaklarını alan Hopa ve Arhavi Deresinin suları az ve uzunlukları kısa olduğundan birikinti ovalarının buyukluğunu sınırlamıştır. Butun bunlara rağmen Hopa ilcesinde, Sundura Deresinin ağzında ve Arhavi ilcesinin Kabirse Deresinin ağzında birer kucuk delta ovalar oluşmuştur.
Yaylalar
İl topraklarının yaklaşık % 51ini kaplar.
Artvinin başlıca yaylaları;
1. Yusufeli, Zeytinlik ve Ortakoy Derelerinin oluşturduğu cizginin guneydoğusundaki bolgede bulunan Meşeli, Kurudere, Duzenli, Kirecli, Yığılı, Kapik, Irmaklar, Bulbulan, Camlıca, Hanlıkoy,Ballı ve Yoncalı yaylaları,
2.Muratlı-Borcka, Artvin-Ortakoy Deresi ile Gurcistan arasında kalan bolgedeki, Taşkopru, Meydancık, Mısırlı, Oba, yaylaları,
3.Merkez İlceZeytinlik-Yusufeli İlcesi cizgisinin kuzey ve kuzeybatısında kalan bolgedeki Keşoğlu, Camlık, Mağara, İnekli, Kocakarılı, Dikme ve Taşkınlık yaylaları sayılabilir.
Vadiler
Artvin ili yuzey şekilleri, genellikle yer altı kırılmaları ve volkanik faaliyetler sonucunda meydana gelmiştir. Vadilerin bir bolumu ise bu tektonik kırılmalar sonucunda meydana gelen fay ve cizgilerine uyarak oluşmuş dağ sıralarını birbirinden ayıran, dağlara paralel cizgiler halindedir. İlde bulunan vadileri iki ana kısma incelemek mumkundur;
1 Asıl Coruh Vadisi
2 Coruh ırmağı kollarının meydana getirdiği vadiler.
Coruh Vadisi : Coruh ırmağının il sınırına girdiği yerden başlayıp Muratlı Bucağında il sınırını terk ettiği yere kadar uzanan 150 km uzunluğunda bir vadidir. Genellikle cok dar ve derin V ve U şeklinde boğazlar halinde uzanır. Zeytinlik Yusufeli ve Zeytinlik Muratlı arası olmak uzere iki bolumden meydana gelir.
Diğer vadiler :
a) Ardanuc Deresi Vadileri : Vadi tabanı Ardanuc ilcesinde nispeten geniştir. İlce merkezinin 7 km kuzeybatısında bulunan Cehennem Deresi tipik bir kanyon vadidir. 500 m uzunluğunda 70 m. Genişliğinde ve 6 m derinliğindedir. Ardanuc suyuna acılır. Dunyada sayılı kanyon vadileri yer alır.
b) Ortakoy Vadisi : Şavşat ilcesinin sularını boşaltan irili ufaklı cayların meydana getirmiş olduğu bu vadi zengin bitki ortusuyle kaplıdır.
c) Altıparmak Vadisi : Barhal Deresini takip eder. En geniş yeri 3 mdir. d) Murgul Vadisi : Murgul Deresinin meydana getirdiği bu vadinin tabanı diğer vadi tabanlarına gore daha geniştir.
Akarsular
İl sınırları icinde bulunan akarsular iki bolumde incelenir. Bir kısmı asıl ırmak olan Coruh NehrinAkarsularda Rafting Sporuin kollarını meydana getirirken bir kısmı da il sınırları icinde ve il sınırları dışında Karadenize dokulen nehirlerdir. Başlıcaları şunlardır; CORUH NEHRİ İlin en buyuk akarsuyu olan Coruh Nehri, Mescit Dağlarından kaynağını alarak, Bayburtu gectikten sonra Yusufeli ilcesinin Yokuşlu Koyunun mevkiinde il sınırına girer. Su kavuşumu denilen yerde Oltu suyu ile birleşir. Yusufeli yakınlarında Barhal deresiyle birleşen Coruh Nehri kuzeybatı yonune girer. Artvin yakınlarında Ortakoy suyunu, Borckada Murgul suyunu - İckale suyunu ve Kaynarca suyunu alarak Muratlı Bucağını gecerek, Batumun guneybatısında Karadenize dokulur. Coruh Nehrinin uzunluğu 376 km olup, 354 kmsi sınırlarımız icerisindedir.
OLTU CAYI : Karga pazarı Dağlarından kaynağını alır. Yusufeli yakınlarında Tortum Cayı ile birleşir. Guralp kayası denilen yerde Coruh Irmağına kavuşur.
TORTUM CAYI : Kargapazarı Dağlarından kaynağını alır. Tortum Golune girip cıktıktan sonra Yusufeli yakınlarında Oltu Cayı ile birleşir.
BAHRAL CAYI : Kackar Dağlarından kaynağını alır. Erzincan, Yunculer, Cevreli ve Dort Kilise derelerini alarak Coruh Nehrine karışır.
ŞAVŞAT SUYU : Şavşat, irili ufaklı 13 deresi bulunması ile su zenginliğine sahip bir ilcemizdir. Şavşat deresi Ortakoy deresinin kaynağı olup Ardanuc deresiyle birleşerek Coruh Nehrine kavuşur. Kaynağını Sahara dağlarından alarak Şavşat suyuna birleşir.
Goller
Artvinde, irili ufaklı cok sayıda gol vardır. Bunların coğu buzul vadilerinin diplerinde oluşmuştur ve genellikleŞavşat - Karagol Karagol adıyla anılır.
Onleri moren yığınıyla dolu olan bu goller derindir.
Coğunda bol alabalık bulunan ve doğa harikası olan bu gollerin en onemlileri, Şavşat ve Borckada bulunan ve Karagol adıyla anılan gollerdir.
Yeraltı Zenginlikleri
Artvin İli toprakları, maden yatakları oluşumuna elverişli bir bolgede yayılmıştır.
Ulkemizin en zengin bakır madeni yatakları Artvinde bulunur.
Maden Tetkit ve Arama Enstitusunce (MTA); Merkez İlcede altın, Ardanuc İlcesinde Manganez, Borcka ve Murgulda bakır, pirit ve manganez, Şavşatta bakır, kurşun, cinko ve manganez, Yusufeli İlcesinde de linyit komuru acısından zengin rezervlerin bulunduğu tespit edilmiştir.
İklim
Artvinin iklimi, yeryuzu şekillerinin ozellikleri nedeniyle bolgelere gore ceşitlilik gostermektedir. Kıyı kesimlerinde ılık ve yağışlı bir iklim tipi egemendir. Buna karşın, İlin ic bolgelerine doğru, yuksek kesimlerde kışlar surekli ve bol karlı, yazlar serin gecer. Coruh Vadisinin derin tabanında, kıyıya oranla daha az yağışlı, kışları fazla sert olmayan bir iklim tipi vardır.
Bitki Ortusu
Artvin İl topraklarının yaklaşık % 55ini (390.000 ha) ormanlık alanlar kaplamıştır. İldeki ormanların buyuk bolumunu iğne yapraklı ağaclar oluşturmaktadır. Bolgede, yuksek dağların eteklerinden ust kısımlara doğru gidildikce, once yapraklı turler, sonra iğne yapraklılar gorulmektedir.
Alıntı : Artvin Valiliği Resmi web sitesi
Artvin ili Coğrafi Konumu
Turizm ve Tatil0 Mesaj
●32 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Danışman
- Turizm ve Tatil
- Artvin ili Coğrafi Konumu