osmaniye nufus yoğunluğu osmaniyenin nufus yoğunluğu osmaniye bilgileri dağılımı koy nufusu oranı
İlimiz, il merkezinde şuan yaşayan nufusun 210.000 civarında olduğu tahmin edilmektedir.
İDARİ BOLUNUŞ
Nufus Buyukluğu ve Nufus Artış Hızı
İlimizin 2000 Genel Nufus Sayımına gore nufusu 458.782’ dir. 1990 - 2000 donemindeki yıllık nufus artış hızı %o 17.8’ dir. İlimize bağlı bulunan 6 ilceden Kadirli ilcesi 104.417 nufusu ile en fazla nufusa, Hasanbeyli ilcesi ise 7.101 nufusu ile en az nufusa sahip olan ilcelerdir. İlimizin yıllık nufus artış hızı en yuksek olan ilcesi %o 34.4 ile Hasanbeyli iken, en az olan ilcesi %o 2.6 ile Sumbas’ dır.
İl merkezinin şehir nufusu artış hızı %o 35.2' dir. İlimize bağlı ilcelerin şehir nufusları incelendiğinde, şehir nufusu en fazla olan ilcenin Kadirli ilcesi, en az olan ilcenin ise Sumbas ilcesi olduğu gorulmektedir. Şehir nufus artışının en fazla olduğu ilce %o 68.9 ile Hasanbeyli ilcesi, en az olduğu ilce %o -7.7 ile Sumbas ilcesidir. İlimize bağlı bulunan tum bucak ve koylerin nufusu bu donemde bir değişim gostermemiştir.
Nufus yoğunluğu olarak ifade edilen bir kilometrekareye duşen kişi sayısı, ilimiz genelinde 147 ve il merkezinde 278 iken, ilcelere gore 42 ile 167 kişi arasında değişmektedir. Yuzolcumu buyukluğune gore ilk sırada yer alan Kadirli ilcesinde nufus yoğunluğu 98, yuzolcumu en kucuk olan Hasanbeyli ilcesinde nufus yoğunluğu 59 kişidir.
İlimize bulunan toplam 168 koyden 72' sinin nufusu 500' den daha azdır.
SOSYAL ve DEMOGRAFİK NİTELİKLER
Yaş Yapısı
Nufusun yaş yapısının ilcelere gore değişimini gormek icin medyan yaş hesaplanmıştır. Buna gore İlimiz genelinde erkek nufusun yarısı 22 yaşından ve kadın nufusun yarısı 23 yaşından genctir. Bahce ve Sumbas ilce merkezleri ortalama 26 medyan yaş ile diğer ilcelerden daha yaşlı, Duzici ve Toprakkale ilce merkezleri ise ortalama 22 medyan yaş ile diğer ilcelerden daha genc bir nufusa sahiptir. Koylerde erkek nufusun medyan yaşı 23, kadın nufusun medyan yaşı 24 olup, koylerin il merkezi ve ilce merkezleri ile benzer bir yaş yapısına sahip olduğu goz*lenmektedir.
Doğum Yeri
İlimiz nufusunun % 80' ını Osmaniye doğum*lular oluşturmakta ve cin*siyetler arasında bir fark bulunmamaktadır. Osmaniye doğumlu olmayan nufus icin*de ilk sırayı Kahramanmaraş, ikinci sırayı Adana doğumlu*lar almaktadır.
Ozurluluk
Ozurluluk durumuna gore nu*fus incelendiğinde, ozurlu nu*fusun % 61 'ini erkeklerin oluşturduğu gorulmektedir. Fiziksel ozurluler % 39' luk pay ile ilk sırada yer almakta*dır. Zihinsel ozurluler % 16' lık, gorme ozurluler ise % 14' luk bir paya sahiptir. Ozurlu nu*fus icinde % 5 ile en az paya konuşma ozurluler sahiptir.
Eğitim
Eğitim duzeyi, 6 ve daha yukarı yaştaki nufus icin derlenmiştir.
İlimiz genelinde okuma yazma bilenlerin oranı % 86 olup, cinsiyetler arasında onemli bir fark gozlenmektedir. Bu oran erkek nufus icin % 93 iken, kadın nufus icin % 79' dur. İlimiz il merkezinde okuma yazma bilenle*rin oranı % 87' dir. Okuma yazma oranı ilce merkezlerine gore incelendiğinde en yuksek oranın % 92 ile Bahce ve Hasanbeyli ilce merkezlerinde olduğu gorulmektedir. Erkek nufusun okuma yazma oranı Hasanbeyli ilce merkezinde % 97, Bahce ilce merkezinde % 95, kadın nufusun okuma yazma oranı ise her iki ilcede de % 86'dır. Okuma yazma oranı diğer ilce merkezlerinde % 84 'un uzerindedir.
Koylerde okuma yazma oranı erkek nufus icin % 92, kadın nufus icin % 75'tir.
25 ve daha yukarı yaştaki nufus icinde en az ortaokul mezunu olanların oranı, tum yerleşim yerlerinde, erkek nufusta kadın nufustan oldukca yuksektir. En az ortaokul mezunu olanların oranı İl merkezinde erkeklerde % 46 kadınlarda % 23, ilce merkezlerinde erkeklerde % 47 kadınlarda % 22 duzeyinde iken, koylerde bu oran erkeklerde % 29 ve kadınlarda % 10'dur.
Medeni Durum
Medeni durum bilgisi 12 ve daha yukarı yaşta ki nufus icin derlenmiştir
Medeni durumu evli olan nufus tum yerleşim yerle*rinde en fazla paya sahip*tir. İl merkezi ve koylerde evli olan nufusun oranı % 57, ilce merkezlerinde % 58' dir. İlimiz genelinde evli olan kadınların oranının 30 ya*şına kadar erkeklerden daha yuksek olduğu, bu yaştan itibaren ise evli erkeklerin oranının daha yuksek olduğu gorulmektedir.
Medeni duruma gore cinsiyetler arasında en onemli farklılık hic evlenmemiş nufusta gorulmektedir. Hic ev*lenmemiş kadınların oranı, il merkezinde ve ilce merkezlerinde % 35, koylerde % 36' dır. Erkeklerde bu oran il merkezinde % 44 iken, ilce merkezlerinde ve koylerde % 41' dir.
Eşi olmuş kadın nufusun oranı eşi olmuş erkek nufusun oranından tum yerleşim yerlerinde daha yuksektir. İlimiz genelinde eşi olmuş kadınların oranı % 6, erkeklerin oranı ise % 1' dir. Boşanmış nufusun oranı tum yerleşim yerlerinde oldukca duşuktur.
Doğurganlık
Doğurganlık konusundaki bilgi 12 ve daha yukarı yaştaki evli, eşi olmuş, bo*şanmış kadınlardan derlen*miştir.
Do*ğurganlığın tum yerleşim yerlerinde hemen he*men aynı duzeyde oldu*ğu gorulmektedir. İl merkezinde "15 - 49" yaş grubundaki bir kadın ortalama 2.92 cocuk doğu*rurken, ilce merkezlerinde aynı yaş grubundaki bir kadın ortalama 2.84 cocuk, koyler*de ise 3.1 cocuk doğurmak*tadır. İlimiz genelinde toplam doğurganlık hızı 2.95' tir.
Bebek Olumluluğu
İlimizde doğan her 1.000 bebekten 36' sı bir yaşını doldurmadan olmuştur. Bebek olumluluğu, hem cinsiyet hem de yerleşim yerine gore farklılık gostermektedir. İl merkezinde erkek bebeklerde olum hızı %o 43, kız bebeklerde %o 37, il*ce merkezlerinde erkek be*beklerde %o 36, kız bebek*lerde %o 30 iken, koylerde bebek olum hızı erkeklerde %o 35 ve kızlarda %o 31 olarak belirlenmiştir.
EKONOMİK NİTELİKLER
İşgucu
İlimizde 12 ve daha yukarı yaştaki nufus icinde işgucune katılma oranı % 48 olup, cinsiyete gore onemli farklılık gostermektedir. İşgucune katılma oranı erkek nufus icin % 62, kadın nufus icin % 34' tur.
Erkek nufusun işgucune katılma oranı koyde % 81 iken, il merkezinde % 57, ilce merkezlerinde % 52' dir. Erkek nufusun işgucune katılma oranı Sumbas ilce merkezinde % 60 ile en yuksek, Bahce ilce merkezinde % 47 ile en duşuk duzeydedir.
İşgucune katılma oranı kadın nufus icin yerleşim yerlerine gore cok buyuk farklılık gostermektedir. Koydeki her 100 kadından 84' u işgucunde iken, bu oran il merkezinde ve ilce merkezlerinde % 10' dur.
Nufusun yaş ve cin*siyet yapısı, işgucu*ne katılma duzeyini etkileyen faktorler*den biridir. Kadın ve erkek nufusun işgucune katılma oranları, yaşlara gore farklı duzey*lerde gercekleş*mektedir.
Erkek nufus, genc yaşlarda duşuk duzeylerde işgucune katılmakta, "25 - 44" yaşları arasında en ust duzeyde işgucundeki yerini korumakta ve yaş ilerledikce işgucun*den ayrılmaktadır. Yerleşim yerlerine gore erkek nufu*sun işgucune katılımı "25 - 44" yaşları arasında onemli farklılık gostermemektedir. 45 yaşından sonra, il merke*zinde ve ilce merkezlerinde erkek nufusun işgucune ka*tılma oranları azalmakta iken, koydeki erkek nufus, 65 yaşına kadar genc yaşlardaki gibi yuksek duzeydeki işgu*cune katılımını korumaktadır.
Kadın nufusun yaşa gore işgucune katılma oranı, şehir*de tum yaşlarda erkek nufustan oldukca duşuktur. Koyde ise kadın nufusun işgucune katılma oranı, cok genc yaşlarda erkek nufustan yuksek duzeyde iken, 25 yaşın*dan sonra erkek nufus ile yaklaşık aynı duzeydedir. Kadın nufus, yerleşim yerlerine gore de farklı işgucune katılım yapısı gostermektedir. İl merkezindeki kadın nufusun işgucune katılma oranı ile ilce merkezlerindeki kadın nufusun işgucune katılma oranı tum yaşlarda yaklaşık aynı duzeyde iken, koydeki kadın nufus şehirdeki kadın nufustan oldukca yuksek oranda işgucune katılmakta ve 65 yaşına kadar da yuksek du*zeydeki işgucune katılımını devam ettirmektedir.
İstihdam
İstihdam edilen nufusun, işgucu nufusu icindeki oranı erkek nufus icin % 82, kadın nufus icin % 91'dir.
İstihdam edilen nufusun ekonomik faaliyete gore yapısı, yerleşim yerine ve cinsiyete gore değişmektedir. İstihdamdaki erkek nufusun % 40' ı hizmet sektorunde calışmaktadır. Bu oran il merkezinde % 68, ilce merkezlerinde % 60 ile koylerden daha yuksek orana sahiptir. İl genelinde tarım sektorunde istihdam edilen erkek nufusun oranı % 43 iken, koyde bu oran %81' e yukselmektedir.
İstihdam edilen kadın nufusun ekonomik faaliyete gore dağılımı erkek nufustan farklı bir yapı gostermektedir. İstihdamdaki kadın nufusun % 89' u tarım sektorundedir. Koylerde istihdam edilen kadın nufusun hemen hemen tamamı tarımda calışırken, şehirde istihdam edilen kadın nufusun coğunluğu hizmet sektorunde calışmaktadır.
İstihdam edilen nufusun % 42' si ucretsiz aile işcisi olarak calışmaktadır. Bu oran erkek nufus icin % 17 iken, kadın nufus icin % 82' dir. Erkek nufusun % 45' i, kadın nufusun % 12' si ucretli olarak calışmaktadır.
Kendi hesabına calışan kadın nufus oranı % 6 ile oldukca duşuk iken, calışan erkek nufusun % 35’ i kendi hesabına calışmaktadır.
İşsizlik
Sayımdan onceki bir hafta icinde calışmayan ve bir işle de bağlantısı olmayanlardan, iş arayan ve son uc ayda iş bulmak icin bir girişimde bulunanların, toplam işgucu nufusu icindeki oranı, bir başka deyişle işsizlik oranı % 14.9' dur. Bu oran erkek nufusta % 18 iken, kadın nu*fusta % 9.4' tur.
İşsizlik oranı ilce merkezlerinde il merkezinden daha yuksektir. İlce merkezlerinde % 32.8 olan işsizlik oranı, il merkezinde % 30.4' tur. Koylerde ise bu oran % 1' dir.
İl merkezi ve ilce merkezlerinde kadınların işsizlik oranı, erkeklerin işsizlik oranından daha yuksek iken, koylerde erkeklerin işsizlik oranı kadınlardan daha yuksektir. İl merkezinde işsizlik oranı kadınlarda % 47, erkeklerde % 27.5, ilce merkezlerinde kadınlarda % 45.3, erkekler*de % 30.6 iken, koylerde işsizlik oranı kadınlarda % 0.6, erkeklerde % 1.4' tur.
HANEHALKI ve KONUT NİTELİKLERİ
Hanehalkı Buyukluğu
İlimizde bulunan 91 368 hane halkının yaklaşık 69' u şehirde yaşamaktadır. İlimiz genelinde ortalama hanehalkı buyukluğu 5.1' dir. Toprakkale ilce merkezi ortalama hanehalkı buyukluğu 5.7 ile en yuksek, Bahce ilce merkezi ortalama hanehalkı buyukluğu 4.5 ile en duşuk değere sahiptir.
Konutun Nitelikleri
İl merkezinde yaşayan hanehalklarının % 81' i, ilce merkezlerinde yaşayan hanehalklarının % 76' sı tuvaleti icinde bulunan konutlarda oturmakta iken, koylerdeki hanehalklarının % 41' inin konutunun icinde tuvaleti bulunmaktadır. İl merkezi ve ilce merkezlerindeki hanehalklarının % 94' u icinde borulu suyu olan konutlarda yaşarken, koylerdeki her yuz hanehalkından 34' unun konutunun icinde borulu su bulunmamaktadır.
l genelinde hanehalkla*nnın % 77'si kendi evin*de oturmaktadır. Otur*duğu konuta sahip olan hanehalklarının oranı yerleşim yerlerine gore farklılık gostermektedir. Kendi evinde oturan ha*nehalklarının oranı il merkezinde % 68, ilce merkezlerinde % 72 iken, koylerde bu oran % 92' ye yukselmektedir. Kiracıolan hanehalkları*nın oranı da yerleşim yerlerine gore farklılık gostermektedir. İl mer*kezinde kiracıların oranı % 25 ile en yuksek duze*ye sahip iken, koylerde bu oran % 2' dir.
Osmaniye İli Nufusu, Dağılımı
Turizm ve Tatil0 Mesaj
●41 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Turizm ve Tatil
- Osmaniye İli Nufusu, Dağılımı