Bumblebee nedir?
Harici Nvidia ekran kartlarını aktif edebilmemiz icin gerekli olan uygulama ve suruculeri barındırır.
Sisteme Bumblebee yuklu mu?
Once Manjaro Ayar Yoneticisini acıyoruz. Arama kısmına Manjaro Settings Manager yazıyoruz. Karşımıza cıkan uygulama Manjaro Ayar yoneticisidir. Uygulamayı actığımızda bu ekran bizi karşılıyor.
Bu ekranda Donanım Yapılandırma Aracına tıklıyoruz. Karşımıza cıkan ekranda bilgisayar donanımımız gozukecek. Bu donanımlar icerisinde Displey Controller başlığının altında bu ekranı goreceğiz.
Display Controller altında yuklu olan driverlerin Linux ucretsiz driverları ve tescilli ucresiz olmayan acık kaynak olmayan suruculeri goreceğiz. Benim ekranımda gorulduğu gibi. Sistemimde yuklu acık kaynak free suruculer var. Sadece video-hybrid-intel-nvidia-390xx-bumblebee yazılımının free ve non-free surucusu yuklu olduğunu gorebiliyoruz.
Cift ekran kartı iceren sistemlerde, harici ekran kartını aktif edebilmek icin kullanıcımızı bumblebee grubuna dahil etmeliyiz. İlk once Manjaro Ayar Yoneticisini acıyoruz.
Kullanıcı Hesaplarına giriyoruz.
Kendi kullanıcımızı secip Hesap Turunun yanındaki yere tıklıyoruz. Benim ekranımda Yetkili kullanıcı yazıyor. Oraya tıklayınca bu ekran acılacak.
Grupları goster kutucuğuna tıklıyoruz.
Acılan ekranda bumblebee grubuna kendimizi ekliyoruz. Kutucuğu işaretleyip uygula diyeceğiz. Karşımıza aşağıdaki uyarı gelecek. Ben kullanıcı olarak uyarıda belirtilen gruplara zaten dahil değildim. O nedenle uyarı verdi. Uyarıya evet diyorum. İsterseniz uyarıda belirtilen grupları listeden bulup kendinizi bu gruplara dahil edebilirsiniz.
Uyarıya Evet dediğinizde. Yonetici parolası girmenizi isteyecek. Parolamızı girip onayladığımızda bizi istediğiğimiz gruplara dahil edecek.
Yonetici parolası ile onay verdiğimizde tekrar bu ekrana donecek.
Bu ekranı yukarı sağ koşedeki carpı ya basarak kapatıyoruz. Ekranları kapatarak cıkıyoruz. Bu aşamada yapmamız gereken şey, bilgisayarı yeniden başlatmak. Bumblebee grubuna dahil olabilmemiz icin bilgisayarın yeniden başlatılması gerekiyor. Bilgisayarı yeniden başlatıp ilgili kullanıcı ile acıldığında Bumblebee grubuna dahil edilmiş oluyoruz. Bu aşamadan sonra Bumblebee nasıl kullanılır o kısma geciyoruz.
Şuan hangi ekran kartınızın aktif olduğunu anlayabilmek icin komut satırını acıyoruz ve şu komutu giriyoruz.
lspci -vnnn | perl -lne 'print if /^d+:.[S+:S+)/' | grep VGA
Resimde gorulduğu uzere iki satır gozukuyor. İlk satır intel grafik kartımızı, ikinci satır NVIDIA grafik kartımızı gosteriyor. Satırın en sağında VGA controller yazan yer hangi satırdaysa aktif olan grafik kartımız o karttır. Bu ekranda benim aktif olan grafik kartım Intel grafik kartı olarak gozukuyor.
Bir uygulamayı NVIDIA grafik kartıyla calıştıralım. İlk once calıştırmak istediğimiz uygulamanın ismini belirleyelim Ben Firefox web tarayıcısını NVIDIA ekran kartıyla calıştırmak istiyorum. Komut satırını acıp şu komutu giriyorum. Calıştırmak istediğimiz uygulamanın başına kucuk harflerle optirun komutunu veriyoruz.
optirun Firefox
Firefox web tarayıcım NVIDIA grafik kartıyla acıldı. Web tarayıcımı kullanabilir. Youtube wideoları izleyebilir. İstediğim gibi kullanabilirim. Actığımız komut satırını kapatmamalıyız. Kapatırsak optirun kapatılır. Komut satırında başka bir işlem yapmak isterseniz, farklı pencere de komut satırı acmalısınız.
Nvidia devreye girmişmi kontrol etmek icin;
Komut istemcisine sağ tıklayarak farklı bir pencere acıyoruz. Şu komutu giriyoruz
lspci -vnnn | perl -lne 'print if /^d+:.[S+:S+)/' | grep VGA
Gorulduğu gibi grafik kartlarının listelendiği satır sonunda VGA controller yazıyor. Şu anda intel ve Nvidia grafik kartım aktif.
Bu yazımızda Harici Nvidia ekran kartına sahip notebook bilgisayarlarda, Manjaro KDE-Plasma Linux kullanarak Nvidia ekran kartı Bumblebee ile nasıl aktif edilir onu anlattık. Bir sonraki yazımda Nvidia ekran kartının optimus-manager ile nasıl aktif edileceğini anlatacağım.
optimus-manager ile Bumblebee arasındaki fark kullanıcı oturumu bazlı olmasıdır. Bumblebee uygulama bazlıdır. İstediğiniz uygulamayı bumblebee ile acarak Nvidia grafik kartını kullanabilirsiniz. Ancak bumblebee aktif olduğunda dahili ekran kartınız yine calışmaya devam eder.
Optimus-Manager da ise kullanıcı girişi yapıldığında Nvidia grafik kartı aktif edilir. Ve tum uygulamalar Nvidia harici ekran kartı ile calıştırılır. İstenilirse Dahili intel grafik kartına gecilebilir. sudo optimus-manager --switch intel komutu girilip kullanıcı oturumu kapatılıp tekrar acıldığında tum uygulamalar intel grafik kartı ile calışır. sudo optimus-manager --switch nvidia komutu girildikten sonra kullanıcı oturumu kapatılıp tekrar acıldığında tum uygulamalar nvidia kartı ile calıştırılır.
Bumblebee ile Harici Nvidia grafik kartının nasıl calıştırıldığını anlattım. Umarım faydalı olmuştur.
Umarım faydalı olmuştur.