akdeniz bolgesinin kulturel zenginlikleri akdeniz bolgesindeki doğal varlıklar bolgesi kulturel zenginlikleri bolgesinin yemek kulturu bolgesi yemek kulturu
Sevgili Melişlerim Akdeniz Bolgesi diyince hepimizin aklına deniz kum ve guneş gelir ama coğumuzun bilmediği kulturel zenginliklere sahiptir Akdeniz Bolgesi şimdi gelin hep birlikte bu zenginlikleri hepbirlikte tanıyalım


Turkiye'nin guneyinde yer alır ve adını komşu olduğu Akdeniz'den alan bir bolgedir. Adana ve Antalya bolumu olarak ikiye ayrılır.Beydağı, Elmalı, Sultan, Cicekbaba dağları, Batı Toroslar, Tahtalı, Boklar, Aladağ, Binboğa Dağları Orta Toroslar icinde kıyıya paralel olarak uzanır. Bu oluşum sebebiyle ; Denizin etkisi ic kesimlere sokulamaz.Kıyı ile ic kesimler arasında ulaşım zordur. Dolayısıyle ulaşımda gecitler onem kazanır. Gulek, Belen, Sertavul ve Cubuk gecitleri kıyıyı ic kesimlere bağlayan onemli gecitlerdir.Boyuna kıyı tipi gorulur. (Finike, Kaş arasında Dalmacya kıyı tipi gorulur).Kıta sahanlığı dar, falez oluşumu fazladır.Girinti-cıkıntı azdır. Antalya ve İskenderun Korfezi ile Taşeli ve Teke yarımadaları onemli girinti ve cıkıntılarıdır. Taşeli ve Teke Yarımadaları aynı zamanda plato gorunumundedir.

Tektonik oluşumlu Amik, Islahiye, Maraş, Burdur ve Isparta ile karstik oluşumlu Elmalı, Tefenli, Bozova, Korkuteli, Ketsel, Avlan Ovaları, bolgenin onemli duzlukleridir.Cukurova ve Silifke Ovası da delta ovası grubuna girer. Turkiye'de karstik şekiller en cok Akdeniz bolgesindedir.

Seyhan, Ceyhan, Asi, Goksu, Manavgat Cayı, Kopru Cay, Dalaman Cayı ve Aksu Akdeniz Bolgesinin onemli akarsu kaynaklarıdır.Kovada, Eğirdir, Beyşehir, Suğla, Salda, Soğut, Burdur ve Acıgol ise onemli golleridir.

Akdeniz Bolgesinin kıyı kesimlerinde yazları sıcak ve kurak,kışları ılık ve yağışlı olan Akdeniz İklim koşulları gecerlidir. İc kesimlerde ise karasal iklim gorulur.

Akdeniz Bolgesi Kıyı kesiminde bitki ortusu makilik, ic kesimlerde ise bozkırlardan oluşur.

Cukurova, Antalya yoresi, Mersin ve İskenderun cevresinde nufus yoğundur.Teke, Taşeli yarımadası ile Goller Yoresi ve Toroslarda nufus yoğunluğu daha azdır.

Akdeniz Bolgesinin kıyısında turuncgiller, pamuk, muz, soya fasulyesi, susam, mısır ve yerfıstığı yetiştirilir.İc kesimlerde ise, şeker pancarı, tahıllar, haşhaş ve gul yetiştirilir. Dağlık kesimlerde hayvancılık faaliyeti gelişmiştir. Ozellikle kıl kecisi yetiştiriciliği onemlidir.

rman bakımından %24,5 ile Turkiye genelinde 2. sıradadır.Kıyı uzunluğu 1.577 km.'dir. Boyuna kıyı tipi gorulur.Yer fıstığı turuncgiller, muz, gul ve soya fasulyesi uretiminde 1. sıradadır. Turkiye'de Muz yalnız bu bolgede yetişir.Karstik şekillerin en cok gorulduğu bolgedir.Kışları en ılık, yazları en uzun gecen bolgedir.Toroslar, ic bolgelere ulaşımı gucleştirir ve deniz etkisinin icerilere girmesini engeller. Aynı zamanda kıyı kesimini İc Anadolu Bolgesinden gelen soğuk havalardan korur. Turkiye'de Yıllık sıcaklık ortalaması en fazla olan bolgedir.Yıllık Sıcaklık Ortalaması: 18.5 °C, En soğuk ay ortalaması: 10 °C, En sıcak ay ortalaması: 28°C'dir