Her gun Bit Pazarı'nda onlarca urunun alışverişine, alımlara, satımlara, buyuk paketlerin kargolanmasına tanıklık ediyor, hatta birebir alışveriş yapıyoruz.
Biz, ev hanımlarının bile sessiz sedasız internetin bir koşesinde kendi halinde dondurduğu bu alışveriş carkı bile onlarca urunun satılmasına, ev ekonomilerinin sağlığına kavuşmasına yardımcı olabiliyor. Bu kucuk cark bile.

Şu sayfada gezinirken bazı bazı aklıma gelen bir konuyu nihayet dillendirmek istiyorum.

Bizim gibi başı sıkıştığında internete giremeyen, bit pazarlarından "ikinci el eşya bile" satın alamayan insanlar var. Hem de cok.
Yetişkini, cocuğu, annesi, babaannesi yardıma muhtac olup da kimseden isteyemeyen sessiz savaşcılar var.
Burada her gun onlarca urun alınıp satılırken, ben diyorum ki; satıcılar uzun suredir satamadıkları her turlu urunlerini ucretsiz olarak birilerine yardım olarak gonderebilirler.
Veya burda satmadıgınız evinizde hediye etmeye uygun gorduğunuz herhangi bir urunu de gonderebilirsiniz.
Veya elli liralık alışveriş yapan bir alıcı on lira daha verip bir urun daha satın alarak onu da yardım amaclı gonderebilir.

--Ne gibi urunler yardım amaclı gonderilebilir?
Her şey. Burada satılabiliyrsa eğer yardım amaclı da gonderilebilir demektir. Kıyafet, ayakkabı, canta, kozmetik, ev eşyaları...

--Kozmetik de mi? İhtiyac dahilinde değil sanki kozmetik.?
Evet kozmetik de. İlla kıyafet, battaniye gondermenize gerek yok. İnsanların bazen bazen evinde sarılıp ısınacağı battaniyesi olmasa da bakıp gulumseyeceği bir saksı ciceğine ihtiyac duyduğu anlar olabiliyor. Veya uzerindeki giysi cuval dahi olsa ustune sıkabileceği bir parfum damlası, genc bir kızı sevindirebilir.
Kulağa sacma gelebilir bazılarınız icin. Ama insan psikolojisi karmaşık, anlaşılmaz. Neyin kim icin luks olduguna dair karar mercii biz olmamalıyız.
İşte o nedenle kullanmadıgınız rujlarınız, eski bir tarağınız da dahil yardım malzemelerine dahil.

-Herkes kendi mi gonderecek?
Hayır, urunlerin toplanabilmesi icin başlıgı actım. Gondermek istediğiniz urunleri fotoğraflı veya fotoğrafsız bu başlığa ekleyeceksiniz. Urunler yeterli sayıya ulaştıgında herkes kendi urununu sececeğimiz tek bir kişiye gonderecek. Herkes kendi kargo parasını odeyecek gonderirken. Urunlerin biriktiren kişi gelen urunleri temizleyip, yıkayıp utuleyecek, hediye paketi yapacak mumkun mertebede. Ve hepsini toplu şekilde kargoyla yardıma muhtac hedef noktaya gonderecek. Biriktirici kamyoner olmaya gonulluyum ilk sefer icin.

-Nereye Kime gondereceğiz?
Bu başlığa urun ekleyen herkes (kamyonerler) burada ortak olarak o anki postanın nereye gideceğine karar verecekler. Hrkes cevresindeki, mahallesindeki yardıma muhtac insanlardan bahsedecek isim vermeden. Ortak karar verilecek.

--Neden Kızılay gibi kurumlara vermiyoruz daha sağlıklı olmaz mı?
Tercih edenler elbette bu işle uğraşan kurumlara da bağış yapabilirler. Ancak o kuruluşlardan yardım alamayan, yardım isteyemeyen, durumlarını ancak evlerine misafir oldugumuzda gorebildiğimiz sessiz savaşcılar var dedim ya. Sokağın karşısındaki sessiz iki ihtiyar gibi mesela.

-Urunleri biriktiren kişi, yanlış anlaşılmalara sebep olmamak icin pakedi onceden ortak olarak belirlenen noktaya gonderdikten sonra buraya kargo takip numarasını herkesin gorebileceği şekilde yazacak. Herkes pakedin ne zaman nerede oldugunu takip edebilecek.

--Bir posta gonderildikten sonra yeni posta biriktirilmeye başlanacak ve yeni hedef noktası belirlenecek.
Tum surec tekrar edecek surekli aktif kalmasını dilediğimiz bir başlık olacak...

--Ben İstanbul'dayım mesela, Adana'daki sokağın karşısındaki evde kimler yaşıyor bilmiyorum.
Madem ki bit pazarımız var, internetimiz var, hepimiz birer kamyoner olabiliriz.

Eğer bu fikre katılan ve uygulanabilirliğine inanan benden başkaları da cıkarsa, ufak ufak ben urun eklemeye başlayacağım.
Surecler konusunda fikirleri olanlar mutlaka paylaşırsa duzen daha iyi oturur..

NOT: Balmumcu'da triplex villası olup da gelip burada urun alıp satan kimse oldugunu zannetmiyorum. Yani hicbirimiz oyle zengin değiliz. Burada alışveriş yaptıgımıza gore ev ekonomize katkı yapmaya calışıyoruz demek ki. O nedenle bu başlıga urun eklemeyecek hicbir arkadaşımızı yadırgamıyor, vicdani sorumluluk altında bırakmaya cabalamıyoruz. Tamamen opsiyoneldir.

NOT2: Bahsettiğim şey sitenin başka kısımlarında zaten yurutuluyor olabilir. Ben bunun bit pazarı satıcıları ve alıcılarına ozel olmasını istedim gozlemlerime dayanarak. Elbette kabul gormeyebilir. Yalnızca ortaya attım.