Merhabalar,

"Bir derdim var" evet. Ve bu dert tam da şu an bunları yazarken baktığım ekranın tam karşısında.

Bu siteye hemcinslerimle dayanışmak, icinden geldiğimiz sınıf/kultur/yore ne olursa olsun dertlerimizin ne kadar ortak olduğunu gormek, bunlara cozum uretmek veya kendiminkilere cozum aramak icin giriyorum. Bu siteyi bir kadın dayanışma platformu olarak goruyorum. Cunku goruyorum ve inanıyorum ki, şiddet, eşitliksiz ilişkiler, toplumsal baskı ve daha nice sorunlar oyle veya boyle hepimizin derdi ve biz birbirimizin ilacıyız, birbirimize emanetiz.

Fakat bugun sayfayı actığımda gorduğum video karşısında şok oldum. "Elti-gorumce savaşları" isimli bir video cekilmiş, millete mikrofon uzatarak "hangisi daha kotudur" diye soruluyor ve insanlardan birini secmesi isteniyor. Milletin "Elti daha kotudur cunku cekemez" veya "Gorumce cok beterdir Allah saklasın" falan demesi, bunun uzerinden bir eğlence veya gulduru iceriği oluşturulması planlanmış. Hem bu videonun iceriği, hem de bu videoyu sabit bir şekilde ekranda surekli gormek oldukca sinirimi bozdu.

Kadınlar arası rekabetin, arzu ettiğimiz dayanışma ortamının bir oteleyeni olduğunu duşunuyorum. Biz birbirimizin kurdu değiliz. Elti/gorumce bilmemne arası cekememezlik, ailenin ve bilhassa erkeklerin yarattığı bir zemindir. Kadınlar bunun mesulu değildir. "Hangisi daha kotudur" şeklinde kadınları otomatik olarak haset ve kıskanc varlıklarmış gibi gostermek, dayanışma ortamımıza zarar veriyor ve rekabet kulturunu besliyor diye duşunuyorum. Toplumun yuklediği bu tur sacmalıkları aşmaya calışmamız gerekirken, boylesi bir videonun site tarafından desteklenmesi, ana sayfaya konması beni cok rahatsız etti.

Hepimizin birinin gorumcesi veya eltisiyiz, yahut olabiliriz. Bunlar bizi otomatik olarak haset ve kıskanc yapmıyor ve yapmayacak. "Hangisi daha kotu" şeklinde direkt olarak kadın oznesine yoneltilen bir soruyu oldukca zararlı buluyorum. Videonun mizah saikiyle cekilmiş olmasının da, dayanışma kulturune verilen zarar bakımından bir fark yarattığını duşunmuyorum.

Sozun ozu, bu gibi iceriklerden rahatsız olanlar var mı? Kimler rahatsız oldu, kimler olmadı? Bu konuda bir sozumuz varsa bu başlık altında bunu tartışalım mı?