Merhabalar, bu sorularım agresiflik olarak algılanmasın. Sadece merak ediyorum işin arka tarafını.

Genelde Linux kullanıcıları "bilgisayarıma Microsoft'u ortak edemem, verilerimi onlarla paylaşamam" mantığıyla Linux'da verilerimizin daha guvende olduğunu soyluyorlar. Peki, Linux'da guvende olduğumuz nereden belli? Belki de geliştirici arkaya telemetri gibi bir hizmet attı, bunu nereden bilebiliriz?

Mesela Microsoft'un veri sızıntısı ortaya cıkarsa; muhattabımız belli, cezayı yiyecek adamlar belli, Microsoft. Adamlar karşımızda canlı canlı duruyor. Peki Linux'da boyle bir şey ortaya cıkarsa muhattabımız kim? Sonucta dağıtımları kucucuk topluluklar hazırlıyor. Hatta bir yerde 2-3 kişinin bile yoğun calışarak dağıtım hazırlayabileceğini okumuştum. Biz bu dağıtımı kullanırsak, o 2-3 kişiye bel bağlamış olmuyor muyuz, onların insafına kalmış olmuyor muyuz? Bunun Windows kullanmaktan farkı ne? Hatta bir sıkıntı durumunda Windows'da muhattabımız koskoca Microsoft iken Linux'da 10-15 kişilik kucuk bir grup mu? Bu daha da tehlikeli olmuyor mu? Beni aydınlatabilir misiniz?

Son olarak dediğim gibi kesinlikle agresiflik algılanmasın, amacım oğrenmek. İki işletim sistemini de mevcut olarak kullanıyorum, yeri geldiğinde ihtiyacı olana doğru OS'u da oneriyorum. Cevaplar icin teşekkurler.