Bunu rehber olsun diye buraya bırakayım diyorum. Onceden bilenler mutlaka vardır ancak Technopat uzerinde arayınca cevapsız konular cıktı onume, bunun cozumu Windows icin Realtek Audio Console - Ayarlar - On jak panel saptamasını engelle butonuna tıklayarak cozuluyor ancak Linux uzerinde boyle bir cozum yok!

O yuzden başlayalım.
1- Alsa-tools kurmamız gerekiyor.
Ubuntu/Debian icin: Sudo apt install alsa-tools
Fedora icin: Sudo dnf install alsa-tools
Arch/Manjaro: Sudo pacman -S alsa-tools

2- Hdajackretask uygulamasını acmamız gerekiyor.
Ben ucbirim/terminal uzerinden acıyorum. Fedora kullandığım icin başkalarında farklı gozukebilir.

3- Ust menuden Select a codec'i seciyorum. İki secenek(bende) var ve bunlardan biri anakart diğeri ise monitor. Ben anakarttan on jak paneline bağlantı kurdurduğum (ki herkesin oyle diyebilirim) icin Realtek ALC887-VD codec'i seciyorum.

4- Şimdi ozel ayarlar yapabilmek icin şu ikisini seciyoruz.

Artık sol taraftaki menumuz genişlemiş oluyor.

5- Yapmamız gereken hangi jakları kullanacaksak onları secip "override" butonuna tıklamak. Green Headphone - Front side ve Pink Mic - Front side seciyorum. Cunku amacım on paneldeki pembe (kırmızı) ve yeşil jakı aktif etmek. Ardından altta şoyle bir menu tıklanabilir olacak.

6- Burada ayar olarak genelde jack detection dışında her şey doğru oluyor ancak eğer ayarların bozulmuş olduğundan şupheleniyorsanız location(konum) kısmını, girişin jak mı olduğunu ve takılacak cihazın ne olduğunu vs. secebilirsiniz.

7- Bizim sorunumuzun cozumu icin yapılacak şey basit. Jack detection'un altındaki Present'i, "not present" yapıyoruz.

Bu adımları eğer başka giriş varsa ya da mikrofon girişi varsa kırmızı/pembe on panel mikrofon girişi icin de tekrarlayın.

8- Tek yapmamız gereken sağ alt koşedeki apply now butonuna tıklamak.

9- Uyarı verebilir (bu aygıt şu an meşgul vs.) o yuzden, bu adımda diğer buton olan "Install boot override" butonuna tıklayıp yeniden başlatıyoruz.

10- Artık Gnome(ya da diğer de settings) merkezinden de ses aygıtını kontrol edebiliyor ve Pavucontrol indirip ayar kilitlemeye ya da her acılışta ayarlamaya gerek duymuyoruz.

Alternatif

Pavucontrol uygulamasını indirip Pulseaudio ses denetimine girip yapılandırmadan analog ikili stereo'yu secip kilitlemek. Cıktı aygıtları ve girdi aygıtlarından doğru olanları secmek (genelde otomatik secer). Ancak Fedora kullanıyorsanız bu işe yaramıyor, Ubuntu'da calıştı, Manjaro uzerinde hep tekrar sıfırlıyor ve tekrar yapılandırmak gerekiyor. Bu yuzden ustteki yontemi oneririm.

Alternatif 2

Alsa-mixer ile ayar yapmak ancak bu hem daha konforsuz (GUI ile rahatca ses ac kapa her zaman mumkun olmuyor) hem de zor geliyor. Bir kez ayarlamak daha basit.

Ek olarak alternatiflerin ikisi de ayarlarda cihazın gozukmesini sağlamıyor.

İyi gunler.