Orta yaşlı ve duzgun giyimli bir adam sessizce kafeye girerek koşedeki masaya oturur. Garsona sipariş vermek icin beklerken yan masadaki genclerin kendisine bakarak guluştuklerini fark eder. Belli ki yakasına taktığı kucuk pembe kurdele şeklindeki Rozetine gulmektedirler Bu alaylı bakışları gormezden gelen adam, yan masadakilerin bu ısrarlı sırıtmalarına dayanamayarak elini lacivert ceketinin yakasındaki rozete goturerek, 'Bu mu?' diye bakışanlara sorar.

Yan masadakiler yuksek sesle gulerek, 'Kucuk guzel Pembe kurdeleniz lacivert ceketinize pek de yakışmış!' Diyerek sırıtmaya devam ederler. Orta yaşlı adam bu sozu soyleyen delikanlıya donerek, Lutfen masama buyurun bunu tartışalım' der Biraz once tum sevimsizliğiyle sırıtan delikanlı Sebebini anlamadığı bir utanma ve sıkıntı hissine kapılsa da Gelip masaya oturur. Adam anlaşılır ve yumuşak bir sesle, 'Bu Rozet tum dunyada, icinde olduğumuz ayda, kadınların arasında meme kanseri bilincini yaygınlaştırmayı ifade ediyor. Ben bu rozeti annemin adına takıyorum' der.

Bu acıklama karşısında başkalaşan delikanlı, 'Cok uzuldum, anneniz meme kanserinden mi oldu' diye sorar. Hayır' diye cevap verir orta yaşlı adam ve devam eder: Annem sağ. Kucuk bir cocukken kendimi yalnız hissettiğim korkulu anlarımda her zaman başımı saklayabileceğim ve huzur bulacağım yumuşak bir yuvadır annemin memeleri.

Annemin sağlığı icin dua ediyorum. Hımmm' diye kekeler delikanlı. 'Bu rozeti karım icin takıyorum' diye devam eder orta yaşlı adam. Karınız da herhalde iyi' diye sorar delikanlı. 'Evet, evet' der adam Karım benim icin aşk ve sevgi kaynağı olmuştur her zaman. 23 yıl once sevgili kızımızı beslemiştir memesiyle. Karımın sağlığı icin Allah'a şukrediyorum.' Sanırım kızınızın sağlığı icin de takıyorsunuz? Hayır... Kızımı bir ay once meme kanseri nedeniyle kaybettik.

Yaşının cok genc olduğunu duşunerek ihmal etmiş memesinde fark ettiği kitleyi. Bu nedenle gec kaldık.'Genc delikanlı, yuzundeki utangac ve uzuntulu bir ifadeyle, 'Cok uzgunum bayım. Ozur dilerim' der... Orta yaşlı adam 'Kızımın anısına oğunerek takıyorum Bu kucuk pembe kurdeleyi. Bu sayede cevremdekileri de aydınlatabiliyorum.

Şimdi evine git, karınla, kızınla, annenle konuş' deyip cebinden cıkardığı kucuk pembe kurdele rozetini uzatırken, delikanlı one eğilir ve Yardım edebilir misiniz?' diye mahcup mahcup sorar. Bu oykuyu Turkiye Meme Vakfı'ndan Dr. Can Gurbuz gonderdi. Oykunun altına bir de not duşmuş: 'Bir mumun, diğer mumu yakarak Aydınlatmasıyla kaybedeceği hicbir şey yoktur.. Lutfen bu hikÂyeyi Yayarak diğer mumları da aydınlatın...

Tum aydınlıklar kadınların olsun...'