
Mide ağrısı, bulantı, yanma hissi gibibelirtilerle hastaların gunluk hayatını olumsuz etkileyen gastrit ve ulser gibisindirim sistemi hastalıklarında beslenme buyuk onem taşırken beslenmenin tedavideki rolu hakkında kesin konuşmakmumkun olmuyor. Gunde uc oğun duzenli beslenerek, gerektiğinde ara oğun almanınve midenin olumsuz yanıt verdiği gıdalardanuzak durmanın şikayetleri azalttığını belirten Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Melih Ozel, buhastalıkların tedavisinin diyet ile sağlanamayacağını da soyledi. Mide mukozasında ceşitli nedenlerle oluşan iltihap olarak tanımlanangastritin ortaya cıkma nedeninin her zaman mikrobik olması gerekmediğinianlatan Prof. Dr. Melih Ozel, “Aspirin,romatizma ilacları, ağrı kesiciler, bazı antibiyotikler gibi ilacların yanısıra sigara ve alkol gibi saldırgan maddelerin aşırı tuketilmesi de gastrite yolacabiliyor “dedi.

Stresli meslekler ulsere yol acabiliyor
Yemek borusunda, midede ya da onikiparmakbarsağında oluşan yaraların ulser olarak tanımlandığını soyleyen Prof. Dr. Ozel, gastritte etkili olan faktorlere ek olarak birtakım psikolojiknedenlerin de ulsere yol acabildiğini soyledi. Prof. Dr. Ozel, ruh halindeki iniş-cıkışların midedeki asit salınımınıarttırdığını ve bu nedenle stresli işlerde calışanlarda ve ozellikle eğer kişi stres yonetimini etkili bir şekildeyurutemiyorsa ulsere daha cok rastlandığını sozlerine ekledi.
Gastrit ile ulser belirtilerininbirbirine cok benzediğine dikkat ceken Prof. Dr. Ozel bu belirtileri ile ilgili şoyle konuştu; “Karnın ust kısmındayanma, ekşime, bazen ağrı, şişkinlik, gaz, bulantı ve kimi zaman da kusma yeralıyor. Bazı hastalar sadece karnın ust kısmında bir rahatsızlık hissi duyuyorve bunu “bir yumruk var gibi” şeklinde tanımlıyor. Yemek borusunda yanma, mideiceriğinin ağza gelmesi, ağızda acı ekşi tat oluşması gibi reflu bulguları dabu hastalıkların belirtilerine eklenebiliyor” Kesin tanı icin endoskopikyontemler kullanıldığını soyleyen Prof. Dr. Ozel, hastalık ortamından alınan biyopsi ile nedenive başka bir hastalığın eşlik edipetmediğinin de anlaşılabildiğini belirterek “Tedavide olumsuz etki yaratanilaclar, stres, sigara ve alkol gibi saldırgan faktorlerden uzak durmakgerekiyor” dedi.

Sizi rahatsız edeceğinibildiğiniz yiyecekleri dikkatli tuketin
• Sigara, sindirimsisteminin ozellikle de midenin butun savunma ve tamir mekanizmalarınasaldırıyor. Sigarayı elinizden geldiğince azaltın.
• Aşırı alkoltuketimi ya da ac karnına alkol almak da olumsuz etki yaratıyor.
• Cay, kahve,asitli sıvılar ve meyve sularının da ac karnına icilmemesi oneriliyor.
• Gecmiş yıllardatedavide yeri olduğu duşunulse de, gunumuzde sut ve sut urunlerinin aşırıtuketiminin asit salınımını artırdığı biliniyor.
• Sebzelerin pişmişolarak tuketilmesi, ciğ sebzelerin tek secenek olarak yenilmemesi oneriliyor.
• Aşırı tatlışuruplar, ozellikle de son yıllarda kullanımı artan mısır şurubu gastrit veulser şikayetlerinin artmasına neden olabiliyor.
• Genellikle acı,baharat, sarımsak, soğan, sirke gibi keskin tatlardan uzak durulmasıoneriliyor.
Asit salınım ritmine uygun beslenin
“Kimi insanlar sabahtan akşama kadarbir şey yemezken, akşam aşırı yiyecektuketiyor; kimileri de gece uykusundan uyanıp besleniyor ve tum bunlar sindirimsisteminin işlevlerini bozuyor” diyen Prof. Dr. Ozel, beslenmede dikkat edilmesi gereken en onemli konunun asitsalınımının ritmine uygun beslenmek olduğunu soyledi. Anahtar noktanın duzensizbeslenme ile istirahat halindeki midenin gıdalarla karşılaşarak surekli asitsalınımı yapmasına neden olmamak olduğunu belirten Prof. Dr. Ozel, şu onerilerede bulundu: Duzenli diyet; gunde uc ana oğunebolunmuş şekilde makul bir kalori alınması ve mide asidinin aşırı salınmasınaneden olabilecek beslenmeden kacınılmasını ifade ediyor. Sabah kahvaltısı buyukonem taşıyor. Gun icinde oğunlerin arası cok uzadığında bir meyve ya da birkacgaletayla ara oğun yapılması gerekiyor. Yatmadan iki saat once beslenmeyi kesmek de sindirim sistemi icin onem taşıyor.
Kaynak:sağlıktayenilikler