Hergun kahvaltı soframızın baş koşesinde kendisine yer bulan yumurtanın satışına ilişkin yeni standartlar getiriliyor. Yururluğe giren yeni duzenlemeye gore yumurtalar 28 gunden daha kısa sure icinde tuketiciye ulaştırılacak ve son tuketim tarihi acıkca belirtilecek. Yumurtanızın Son Kullanma Tarihine Kesinlikle Bakın Hergun kahvaltı soframızın baş koşesinde kendisine yer bulan yumurtanın satışına ilişkin yeni standartlar getiriliyor. Yururluğe giren yeni duzenlemeye gore yumurtalar 28 gunden daha kısa sure icinde tuketiciye ulaştırılacak ve son tuketim tarihi acıkca belirtilecek. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ’nın, Turk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği Resmi Gazete ’de yayımlanarak yururluğe girdi. Tebliğ, yumurtacı tavuklardan elde edilmiş kabuklu yumurtanın tekniğine uygun ve hijyenik şekilde paketlenmesi, muhafazası, depolanması, taşınması ve pazarlanmasında dikkate alınacak usul ve esasları duzenliyor. Buna gore, yumurtanın, sağlıklı hayvanlardan elde edilmesi ve kendine has tat, koku ve renkte olması gerekiyor.

Doğal renk ve kokusunu kaybetmiş, curumuş, kokuşmuş yumurta ile kulucka işlemi uygulanmış yumurta doğrudan tuketime sunulamayacak ve gıda sanayiinde kullanılamayacak. Kırık yumurtadan, yumurta urunlerinin uretimi de dahil olmak uzere, gıda maddelerinin uretiminde yararlanılamayacak. Katkı maddeleri, bulaşanlar, pestisit kalıntıları, veteriner ilacları kalıntı duzeyleri, hijyen, ambalajlama, etiketleme ve işaretleme konularında ilgili mevzuata uygunluk şartı aranacak. Etiketleme ve işaretleme işlemleri kapsamında ayrıca A sınıfı yumurtada işletme ve kumes numarası ile yumurtlama tarihi kolayca gorulebilir, okunaklı ve en az 2 milimetre yukseklikte olacak şekilde yumurta kabuğu uzerine damgalanacak. İşletme ve kumes numarası ile yumurtlama tarihi kumeste veya gerekli tedbirleri almak şartıyla aynı işletmeye ait tasnif veya paketleme tesisinde yazılacak. Kumes ve işletme numarası ile yumurtlama tarihi yazılmamış olan A sınıfı yumurta toptan veya perakende olarak satışa arz edilemeyecek. Yumurtanın uzerindeki işletme ve kumes numaralarının ve yumurtlama tarihinin kontrolunde okunabilirlik yonunden tolerans her bir hazır ambalajın icerisindeki yumurtaların yuzde 20 ’si olarak uygulanacak. A sınıfı yumurtanın ağırlık ve ozellik sınıfları etikette, urun adı ile aynı yuzde belirtilecek. Ozellik sınıfı belirtilirken "A sınıfı" ifadesi veya "A" harfi kullanılacak. A sınıfı yumurtanın ağırlık sınıflarını simgeleyen harfler en az 2 milimetre yukseklikte olmak ve cevresinde en az 12 milimetre capında bir cember bulunmak koşulu ile yumurta kabuğu uzerine de damgalanabilecek. A sınıfı yumurtanın ağırlık sınıfları, harflerle veya bunlara karşılık gelen ifadelerle veya her ikisiyle belirtilecek. Ayrıca ilgili ağırlıklar da verilebilecek. Ağırlık sınıfları farklı renk, sembol, ticari marka veya başka bir gosterim şekliyle alt sınıflara bolunemeyecek.

SON TUKETİM ACIKCA YAZILACAK

A sınıfı yumurtanın etiketinde son tuketim tarihi ".....tarihine kadar tuketilmelidir" veya "..........tarihinden once tuketilmelidir" ifadeleri kullanılarak yazılacak. A sınıfı yumurta, yumurtlama tarihinden itibaren 21 gun icinde tuketiciye ulaştırılacak. A sınıfı yumurtanın son tuketim tarihi, yumurtlama tarihinden itibaren 28 gunden fazla olamayacak. Eğer yumurtlama tarihi farklı olan yumurtalar aynı paket icinde satışa sunuluyorsa, son tuketim tarihi belirlenirken ilk yumurtlama tarihi dikkate alınacak. Paketlendiği tarihte hava boşluğu 4 milimetre veya daha duşuk olan A sınıfı yumurta yumurtlama tarihinden itibaren dokuzuncu gune kadar "ekstra taze" olarak tanımlanabilecek. Bu ifade kullanıldığında " ??? tarihine kadar ekstra taze" şeklinde belirtilecek ve "????" yerine yumurtlama tarihinden sonraki dokuzuncu gunun tarihi yazılacak. Ayrıca "ekstra taze" olarak nitelendirilen yumurtanın etiketi uzerinde yumurtlama tarihi yer alacak. B sınıfı yumurtanın ambalajı uzerinde "B sınıfı" ifadesi veya "B" harfi bulunacak. B sınıfı yumurtanın sınıfını simgeleyen harf, yuksekliği en az 5 milimetre olmak ve cevresinde en az 12 milimetre capında bir cember bulunmak koşulu ile yumurta uzerine damgalanabilecek. B sınıfı yumurtanın ambalajı uzerine son tuketim tarihi ile birlikte paketleme tarihi de yazılacak. B sınıfı yumurtanın ambalajı uzerinde, en az 2 santimetre yukseklikte buyuk harflerle "GIDA SANAYİ İCİNDİR" yazısı yer alacak. Yumurtanın uretim tarihi yumurtlama tarihiyle aynı olacak. Yumurta etiketinin uzerinde net olarak gorulebilecek bicimde "Satın aldıktan sonra buzdolabında/soğukta muhafaza ediniz" ifadesi yer alacak. Yumurta, hazır ambalajlı hale getirilmeden once nakliye ve depolama sırasında uretildiği işletmenin (kumes) adı ve adresi, işletme ve kumes numarası, yumurtaların sayısı ve/veya ağırlığı, yumurtlama tarihi veya periyodu, sevkiyat tarihi gibi bilgiler bulundurulacak.

Yumurta, yumurtlamadan sonraki 10 gun icerisinde sınıflandırılacak, işaretlenecek ve paketlenecek. TAŞIMA, DEPOLOMA, MUHAFAZA VE SATIŞ Yumurtalar uretildikleri işletmelerde, toplanma işleminden hemen sonra depolarda viyoller icinde muhafaza edilecek. Yumurta uretildiği yerde ve tuketiciye ulaştırılana kadarki tum aşamalarda temiz ve kuru yerlerde ve yabancı kokulardan ari bicimde depolanacak, darbelerden, doğrudan guneş ışığından ve buyuk sıcaklık dalgalanmalarından korunacak. Yumurtlama tarihinden sonraki 18. gune kadar yumurtanın soğutulması zorunlu olmayacak. 18. gunden itibaren (+8)-(+5) derece arasında muhafaza edilecek. A sınıfı yumurtanın muhafaza edildiği alanlar yapay olarak +5 dereceden daha duşuk derecelerde soğutulmayacak. Ancak 24 saatten fazla olmamak uzere sevkiyat sırasında veya 72 saatten fazla olmamak uzere perakendecide +5 derecenin altındaki bir sıcaklıkta tutulabilecek. Yumurta, hijyenik olmayan malzemeler (yaprak, saman ve benzeri) icinde satışa sunulamayacak. Avrupa Birliği ’ne uyum cercevesinde tebliğ, Yumurtaların Pazarlama Standartlarına İlişkin Konsey Tuzuğu ve Yumurtaların Pazarlama Standartlarına İlişkin Konsey Tuzuğunun Uygulama Esaslarına Dair Komisyon Tuzuğu dikkate alınarak hazırlandı. Tebliğ ile 23 Ocak 2008 tarihli Resmi Gazete ’de yayımlanan Turk Gıda Kodeksi Yumurta ve Yumurta Urunleri Tebliği yururlukten kaldırıldı. Tebliğin yayım tarihinden once faaliyet gosteren gıda işletmecileri, 1 yıl icerisinde tebliğ hukumlerine uyacak.

Kaynak:Medya365.com