Kurban Bayramı yaklaşırken Sağlık Bakanlığı kurban etlerinin saklanması ve pişirilmesine yonelik uyarı yayınladı. Bakanlık, cok uzun sure yuksek ısıda etin pişirilmesinin kanserojen madde oluşumuna neden olacağını soyledi.
Sağlık Bakanlığı, Kurban Bayramı'nda sağlıklı beslenme ve kurban etinin tuketimi ile ilgili uyarılarda bulundu. Bakanlık tarafından yapılan acıklamada "Kurbanlığınızın satın almadan once veteriner kontrolunden gectiğinden emin olmalısınız. Uygun kesim şartlarının sağlanması sağlık acısından onemlidir. Etler kesinlikle ciğ veya az pişmiş olarak tuketilmemeli, bazı zoonoz hastalıkların ciğ veya az pişmiş etlerin yenmesiyle bulaştığı akıldan cıkarılmamalıdır" denildi.




"KALP-DAMAR HASTALIĞI, DİYABET VE YUKSEK TANSİYONU OLAN KİŞİLER, YAĞSIZ VEYA AZ YAĞLI ETLERİ TERCİH ETMELİ"

Bakanlık tarafından yapılan yazılı acıklamada; kalp-damar hastalığı, diyabet ve yuksek tansiyonu olan kişilerin bayramda beslenme konusunda aşırıya kacmaması gerektiği belirtilerek "Dini Bayramlar, tum aile bireylerini bir araya toplayan, sevgi ve mutluluğun gostergesi olarak simgelenen geniş sofraların kurulduğu gunlerdir. Kurban Bayramı'nda, Bayram geleneklerimizden olan tatlı, şeker tuketimine ek olarak kırmızı et tuketiminin miktarı ve sıklığı artmaktadır. Bu donemde şişmanlık, yuksek tansiyon, kalp-damar, mide ve diyabet (şeker) hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Kurban bayramında; sağlıklı beslenmenin temel prensiplerine, yiyecek secimine, porsiyon kontrolune ve besin gruplarının dengeli dağılması icin alınması gereken onlemlerin herkes icin gecerli olduğu unutulmayıp her zaman ozen gosterilmelidir. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol iceriği daha yuksek olduğu icin; kalp-damar hastalığı, diyabet (şeker) ve yuksek tansiyonu olan kişiler, Kurban Bayramı'nda yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli ve aşırıya kacmamalıdır" ifadeleri kullanıldı.




KURBAN ETİ NASIL TUKETİLMELİ?

Ozellikle kolesterol hastaları ile kalp-damar hastalığı riski taşıyan kişilerin sakatat tuketiminden kacınmaları gerektiği kaydedilerek "Etler sindirimi zor olan besinlerdir. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol acar. Ozellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tuketmemeli, buzdolabında birkac gun beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yontemiyle pişirerek tuketmelidir. Genel olarak sakatat tuketimi de artmaktadır. Ozellikle kolesterol hastaları ile kalp-damar hastalığı riski taşıyan kişiler sakatat tuketiminden kacınmalıdır" denildi.




KURBAN ETLERİ NASIL PİŞİRMELİ?

Kurban etlerinin 'komurleşme' sağlamayacak şekilde pişirilmesinin tavsiye edildiği acıklamada "Kurban Bayramı'nda, etin tuketim miktarının yanı sıra pişirme yontemlerine de dikkat edilmelidir. Etlerin pişirilmesinde haşlama ve ızgara gibi yontemler tercih edilmeli, kızartmalardan kacınılmalıdır. Cok yuksek ısıda, uzun sure pişirme ve kızartma yontemi ceşitli 'kanserojen maddelerin' oluşumuna neden olabileceği icin tercih edilmemelidir. Etlerin tek başına değil de sebzelerle birlikte pişirilmesi veya tuketilmesi, besin ceşitliliğinin sağlanması acısından sağlıklı bir yontemdir. Etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli ve ilave yağ eklenmemelidir. Ozellikle kuyruk yağı veya tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kacınılmalıdır. Etler ızgarada pişirilirken, etle ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak ve 'komurleşme' sağlamayacak şekilde ayarlanmalı" acıklaması yapıldı.


Kaynak: Hurriyet