Grip, “influenza” virusunun solunum yoluyla insan vucuduna girmesiyle oluşan ve salgınlara yol acan bir enfeksiyon hastalığı. Dunya Sağlık Orgutu (WHO) ’nun verilerine gore, grip her yıl dunya nufusunun yuzde 5 ’ini etkiliyor. Hastalık, tum tehlikelerine rağmen ulkemizde genellikle hafife alınıyor. Oysa gribin neden olabileceği komplikasyonlar sonrasında ozellikle ileri yaştakiler, cocuklar, kronik hastalığı olanlar ve bağışıklık sistemi baskılanan kişilerde olume kadar varabilen ciddi sonuclar doğurabiliyor.
Grip tedavisinde sıkca yapılan bir hataya da dikkat ceken “Halk arasında antibiyotiklerin gribal enfeksiyon uzerinde etkili olduğu yonunde yanlış bir inanış var. Ancak antibiyotikler mikroplar uzerinde etkili oldukları icin grip tedavisinde hicbir yarar sağlamadıkları gibi zararlı etkilere de sahip olabilirler” diyor.
Gripten korunabilirsiniz
Grip ve korunma yolları hakkında bilgiler veren Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Hakko, gribe neden olan influenza virusunun; hasta veya taşıyıcı kişilerin hapşırması ya da oksurmesi yoluyla kolaylıkla bulaşabildiğini belirtiyor. Virus bulaşmış ellerle temas etmek, opuşmek, ortak eşyaları kullanmak da yine bu virusun gecmesine neden olan faktorlerden… Hasta kişilerden cevreye sacılan virus parcacıklarının havada asılı kalabilme yeteneğine sahip olmasının bulaşıcılığı daha da artırdığına dikkat ceken Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Hakko, bu nedenle gribin ev, iş yeri, okul, kreş ve toplu taşıma aracları gibi kapalı mekanlarda cok kolay bulaştığını hatırlatıyor. Uzman Korunma yollarını ise şoyle sıralıyor:
Mevsime uygun giyinmeye ozen gosterin Terli kalmamaya dikkat edin Bol sebze ve meyve tuketin Aşırı yorgunluk, alkol, sigara, az ve duzensiz uyku gibi vucut direncinizi duşuren ve kolayca hasta olmanızı sağlayan etkenlerden uzak durun Her gun en az 2 litre su icin Ellerinizi sık sık yıkamayı ihmal etmeyin Havanın kurumasını onleyin, nemli olmasını sağlayın.

Oksuruklerinizi ciddiye alın
Gribin aniden 39 – 40 dereceye kadar cıkan yuksek ateş, aşırı halsizlik, kuru oksuruk, baş ağrısı, şiddetli kas ve eklem ağrılarıyla kişiyi yatağa duşurebilecek kadar ağır seyredebildiğine vurgu yapan Uzman , bu tablosuna kimi zaman bulantı, nadiren de kusmanın eşlik edebileceğini ifade ediyor.
Kuru oksuruğe balgam eklendiği takdirde cok dikkatli olunması gerektiğini, zaman kaybetmeden bir hekime başvurulması gerektiğini ifade eden Uzman , gribin ardından gelişebilecek tabloyu ise şoyle anlatıyor:
“Grip, ozellikle cocuklarda, 65 yaş ustundeki bireylerde, kronik hastalığı olanlarda ve bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde larenjit, farenjit, sinuzit ve orta kulak iltihabına donuşebiliyor. Sonbahar ve kış aylarında cocuklarda gorulen orta kulak iltihaplarının yaklaşık 30 – 35 ’inin nedeni olabiliyor. Daha da onemlisi; zaturree, menenjit, beyin ve kas iltihabı gibi yaşamı tehdit eden veya olumle sonuclanan hastalıklar da ortaya cıkabiliyor.
Yatak istirahati onemli
Gribal enfeksiyonlarda yatak istirahatının yanı sıra, gerektiği durumlarda yakınmaları hafifletmeye yonelik tedaviler de uygulanıyor. Orneğin ateş duşurucu ilaclar verilebiliyor, kas veya eklem ağrılarını gidermek amacıyla ağrı kesicilerden yararlanılıyor. Yeni cıkan bazı ilacların da, ilk belirtilerin başlamasından sonraki 24 – 48 saat icerisinde alındığında, gribin daha kolay atlatılmasını sağladığını belirten Uzman , bağışıklık sistemi guclu olan coğu insan icin 5– 7 gun yatak istirahatı ve bol sıvı alımının bile yeterli olabileceğine dikkat cekiyor.
Kış aylarında iş kaybının yuzde 31 ’i gripten
Ustelik grip, sağlık sorunlarının yanı sıra cok yuksek maddi sonucları da beraberinde getiriyor. Tum dunyada, bir yıllık iş kaybının yuzde 10 – 12 ’sinden sorumlu tutuluyor. Hatta kış mevsiminde bu oran yuzde 31 ’lere kadar yukselebiliyor. Ulkemizde de her yıl yuz binlerce insanın gribe yakalanması, yuksek ilac ve hastane harcamalarıyla sonuclanıyor. Bu olumsuz tablonun ustune gribin tedavisinin olmadığını da eklersek, ne kadar onemli bir sorunla karşı karşıya olduğumuz daha iyi anlaşılıyor.
Yaş ve cinsiyet ayrımı yapmadan herkesi tehdit eden gribi ve neden olabileceği ciddi komplikasyonları onlemenin tek yolu grip aşısı. Aşılama, gribe bağlı olumlerde azalmayı sağlamanın yanı sıra, iş ile okula devam surelerindeki kayıpları onluyor ve ilac harcamalarını belirgin şekilde azaltıyor.
Kaynak:sağlıktayenilikler